Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, avertizează că pandemia de coronavirus nu a trecut și "s-ar putea să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău". El a afirmat, la B1 TV, că autoritățile se așteaptă la un număr mai mare de cazuri în toamnă și iarnă și se "concentrează" pe creșterea capacității secțiilor de terapie intensivă.

Foto:

Arafat a atras atenția și asupra apariției virozelor și a gripei sezoniere, din toamnă, ceea ce va însemna și dificultăți în diagnosticare.

  • "Nu avem deocamdată o descreștere evidentă. La orice moment se poate ajunge la mai rău și la o creștere, mai ales dacă nu se respectă regulile. Apariția și a virozelor înseamnă și dificultăți în diagnosticare. Se poate ca unii să le aibă pe amândouă, de asta recomandăm vaccinarea împotriva gripei sezoniere. Impactul va fi asupra sistemului sanitar. Gripa sezonieră oricum avea impactul ei. Asta se va adăuga asupra efectelor pe care le va avea SARS-Cov-2 în continuare. Acum vedem o scădere, dar e posibil ca în timpul toamnei, când revin oamenii la serviciu, școli, vor duce la o creștere. (...) Ne așteptăm ca cel puțin în toamnă și iarnă să avem un efect mai mare decât până acum, de asta ne concentrăm pe creșterea capacității secțiilor ATI, pe partea COVID", a afirmat Raed Arafat.

El a susținut că va fi crescut în continuare numărul paturilor de terapie intensivă, acolo unde se va putea: "Nu e suficient să crești numărul paturilor și ventilatoarelor, trebuie să crești sau să reorganizezi și resursa umană. Nu am făcut asta prin reducerea paturilor de ATI pentru celelalte situații".

Raed Arafat a susținut, din nou, că cel mai important este să fie respectate regulile sanitare.

  • "Pandemia nu a trecut și s-ar putea chiar să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău din această pandemie. Adică poate lucrurile să devină și mai rele. La iarnă să fie mai rău. Pandemia care a fost în 1918-1919, nu primul val a fost cel mai rău. Noi nu avem astfel de informații, dar noi trebuie să ne așteptăm că lucrurile pot să se înrăutățească și noi trebuie să fim foarte pregătiți. (...) Sunt foarte mulți ”experți” care vin cu păreri neavizate, nefondate, fără argumente științifice, dar aberează toată ziua și, din păcate, au efect asupra unei părți din populație. Mulți respectă regulile, dar această parte mică poate contribui la răspândirea bolii într-un mod necontrolat", a adăugat Arafat.