Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, spune că nu avem multe motive să credem că se va opri trendul de creștere a cazurilor de COVID-19 în România, înregistrat de 8 săptămâni, dacă nu se schimbă esențial unele lucruri, în principal modul în care autoritățile transmit mesajele către populație.

RafilaFoto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Întrebat, la Digi 24, când crede că se va opri trendul crescător, Rafila a răspuns: ”Nu ştiu să vă răspund. Mi s-a mai pus în ultimele zile această întrebare şi au fost diverse predicţii de o săptămână, trei săptămâni. Dacă nu se schimbă câteva lucruri importante în ceea ce priveşte abordarea din perspectiva sănătăţii publice şi din perspectiva mesajelor care se transmit oamenilor, cred că nu avem foarte multe motive să credem că acest trend se schimbă”.

El a arătat că sunt 8 săptămâni de creștere a numărului de îmbolnăviri, de la o medie zilnică de 120-130 de cazuri, la peste 1.000.

Rafila a insistat că este important ca autoritățile să le explice suficient oamenilor măsurile luate și eficiența acestora.

  • "Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative și, din cauza asta, ostilizarea populației trebuie foarte bine studiată, astfel încât să nu se întâmple și, chiar dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității.
  • (...) Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița. E o baladă foarte frumoasă, singurul lucru care nu-mi place e că ciobanul scria doar scrisori de adio și nu făcea nimic ca să se apere. Noi trebuie să învățăm să ne apărăm, cred că e extrem de important acest lucru, și să ne apărăm din timp, nu când lupta devine inegală”, a mai spus medicul.