Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis duminică instituirea carantinei în orașul Făget și în trei sate aparținătoare, după ce au fost confirmate 47 de cazuri de COVID-19, 8 dintre ele în rândul cadrelor medicale de la spitalul din localitate. Ordinul final pentru instituirea carantinei trebuie emis de către Departamentul pentru Situații de Urgență. La acest moment, în două localități din România este instituită carantina.

orasul FagetFoto: site primaria Faget

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, a declarat la Digi 24 că Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis instituirea carantinei în orașul Făget și în cele 3 sate aparținătoare în urma raportului Direcției de Sănătate Publică și se așteaptă, în cursul zilei, ordinul DSU în acest sens.

"Avem o situație delicată în oraș, sunt 47 de persoane testate pozitiv (...) Oamenii trebuie să înțeleagă că se pot deplasa la locul de muncă, în baza adeverinței de la serviciu. De asemenea, nu se restricționează niciun serviciu public", a spus Dobra.

El a precizat că DSU ar urma să decidă pe ce durată va fi aplicată măsura.

La rândul său, primarul din Făget, Marcel Avram, a spus că a fost întrunită condiția de 3 cazuri la mia de locuitori pentru instituirea carantinei și, în plus, este o problemă și la spitalul din localitate, unde au fost testați pozitiv 8 asistenți și infirmieri.

Potrivit primarului, s-au înregistrat și două deceses asociate COVID-19.

La acest moment, în România se află sub carantină două localitatăți - Cartojani din județul Giurgiu și Gornet din Prahova.

Reamintim că autorităţile din comuna Gornet din județul Prahova au atacat în instanţă ordinul de carantinare a unui sat al comunei şi îi cer şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, o analiză urgentă a cazurilor din zonă. De asemenea, autorităţile cer şi obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, cu titlul de daune morale. Primarul comunei Gornet este Nicolae Negoițescu (PSD).

Potrivit unui comunicat emis, sâmbătă, de avocatul Bogdan Dumitru, care reprezintă Primăria Gornet, autorităţile îi solicită şefului DSU să declanşeze în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de COVID-19 din comună pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP, scrie Agerpres. În acest sens, sunt invocate "starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei".

CITEȘTE ȘI:Noile condiții pentru instituirea carantinei într-o localitate sau într-un județ