GRAFIC Proiecția cazurilor de COVID-19 până în luna septembrie: Maxim de 2.600 de cazuri zilnice într-un scenariu moderat / Scenariul mai drastic prevede peste 124.000 de cazuri active

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 20 iulie 2020, 11:58 Actualitate | Coronavirus


Proiectii COVID-19 pana pe 19 septembrie
Foto: Graphs.ro
Până pe 19 septembrie România ar putea cunoaște peste 2.600 de cazuri zilnice de infectări noi cu coronavirus și peste 1.500 de persoane internate la terapie intensivă dacă indicele de transmisibilitate se păstrează precum în ultima perioadă. Dacă acest indice crește, precum s-a întâmplat în câteva momente din ultima vreme, pe 19 septembrie România ar putea înregistra peste 8300 de cazuri pe zi, peste 124.000 de cazuri active și peste 4.200 de persoane internate la ATI.

Investigațiile statistice și epidemiologice au fost făcute de către statisticianul Valentin Pârvu și de către dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie și publicate pe platforma graphs.ro

„Proiecțiile pentru următoarele 2 luni, până pe 19 Septembrie, au fost făcute folosind datele publice disponibile până la 18 Iulie. În ultimele 2-3 săptămâni s-au schimbat procedeele de externare a pacienților (pacienți sunt externați după 10 zile dacă rămân asimptomatici), iar unii pacienți au început să fie externați la cerere. Aceste schimbări au dus la o scădere a numărului de pacienți activi (estimați acum la cazurile noi din ultimele 22 zile față de 25 zile cât erau în urmă cu o luna). De asemenea, au dus la o creștere a numărului de cazuri noi. Această se datorează, în parte, numărului crescut de persoane contagioase prezente în populație, și posibil datorită creșterii transmisibilitatii”, se arată în lucrarea publicată.

„Este de asemenea recunoscut faptul că atunci când epidemia este în creștere, numărul de internați ATI este un indicator care întârzie cu câteva zile față de evoluția cazurilor noi (creșterea ATI din valul 2 a început în jur de 11 Iunie, pe când cazurile noi au început să crească din prima săptămâna din Iunie). Internații ATI au fost estimați pentru această proiecție la 3.4% din pacienții activi din urmă cu 8 zile (pacienții activi au fost estimați a fi pacienții cumulați pe 22 zile)”, potrivit autorilor.

Potrivit acestora, numărul bazal de reproducție efectiv s-a aflat în general în jur de 1.1 de la începutul lunii Iunie. Au existat creșteri periodice la 1.2, și scăderi temporare în jur de 1 datorate raportărilor mai mici de Duminică/Luni.

Dacă indicele de transmisibilitate Rt rămâne în jur de 1.1, un număr de aproximativ 2604 cazuri noi vor apărea pe 19 Septembrie. Numărul de internați AȚI în acel moment este estimat în jur de 1578. Pentru scenariul mai grav cu Rt = 1.2, numerele ar fi și mai mari.

Autorii susțin că „este puțin probabil că transmisibilitatea să scadă semnificativ fără măsuri. În general, măsurile considerate pot fi luate fie la nivel regional, fie la nivel național”.

În lucrarea publicată cei doi autori oferă și o serie de recomandări pentru autorități, o listă de măsuri preventive ce s-ar putea aplică la nivel de țară și la nivel local.

„Pentru proiecția de R 1,1 si pentru zonele afectate intens recomandam următoarele masuri locale sau regionale/județene în funcție de situație, care sa se adauge celor naționale”, spune autorii.

Masuri locale/regionale propuse:
 • Limitarea numărului maxim de persoane în grup la 10 in județele/localitățile afectate.
 • Supravegherea transportului public inclusiv a celui pe căile ferate pentru respectarea cu strictețe a masurilor de distanțare fizica si a portului măștii de protecție iar acolo unde este posibil. Nedepășirea unui număr de maxim 10 călători într-un vehicul de transport în cazul călătoriilor care depășesc ca timp 15 minute.
 • Recomandare de a sta acasă - cu excepții pentru sport, obținere alimente, si alte ieșiri esențiale.
 • Restricții de călătorie intre orașele/regiunile afectate si restul tarii.
 • Protocol de testare cu PCR - testare pentru toti simptomaticii si pentru toți contactai celor pozitivi.
 • Anchete epidemiologice - trasabilitate completa și exhaustiva pentru toate cazurile identificate cu stabilirea clusterelor epidemiologice prin diagnostic molecular - secvențiere genomică completă – utilizarea epidemiologiei moleculare.

Cei doi autori au mai publicat un studiu asemănător cu proiecții ale cazurilor COVID-19, iar rezultatele înregistrate în realitate au fost între două scenarii calculate în proiecție (foto mai jos).

„Creșterea numărului de cazuri zilnice a urmat în general Scenariul 2 (Rt = 1.1), cu o accelerație a creșterii în ultimele aproximativ 10 zile. Corespunzător, creșterea în transmisibilitate cu Rt apropiindu-se de 1.2 a început a fi observată de la sfârșitul lui Iunie/începutul lui Iulie”, spun autorii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26582 vizualizari

 • +39 (45 voturi)    
  In toata nenorocirea asta, (Luni, 20 iulie 2020, 12:26)

  John M. [utilizator]

  nu se duce nimeni infectat in parlament sa stranute de cateva ca sa ne scape de aceasta piaza rea pe capul natiunii romane?!
  • +14 (18 voturi)    
   Sau la... (Luni, 20 iulie 2020, 18:03)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   ...CCR.

   Gândiți-vă cât s-ar economisi doar cu pensia (specială) a lui Dorneanu!
 • +31 (49 voturi)    
  mda (Luni, 20 iulie 2020, 12:35)

  SoulSearcher [utilizator]

  niciun stres, e ok, virusul nu exista, asa au zis astia la antena3 aseara.

  deci stati calmi.
  • -22 (38 voturi)    
   stam, stam... (Luni, 20 iulie 2020, 14:06)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   .. ne mai arata Arafat flota de ambulante?
   • +5 (23 voturi)    
    mda (Luni, 20 iulie 2020, 16:17)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    ne va arata si flota de Dricuri catre cimitir daca e necesar

    :DDD
 • -12 (42 voturi)    
  Greșeala proiecțiilor (Luni, 20 iulie 2020, 12:45)

  Ciprian1979c [utilizator]

  este ca iau mersul înainte al pandemiei într-o țară ca pe un dat concret! Nu e așa: nici nu mai vorbesc de restul țărilor, dar uitati va la doua țări care nu au avut restricții, Belarus și Suedia. Au crescut, au tot crescut (Belarul cu jumătate din populația României avea si 2000 de cazuri pe zi), până într o zi, când nu au mai crescut - habar nu am de ce (adică am o intre dar nu mă apuc acum). Sa nu mi spuneți ca s-au apucat sa se distanțeze social de buna voie si neobligatoriu!
  • +21 (43 voturi)    
   greseala sfertodoctilor (Luni, 20 iulie 2020, 13:25)

   Vladf555 [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   E sa compare Belarus sau Suedia cu Romania.
   Daca tot ai zis ca Belarus are jumatate din populatia Romaniei, puteai sa zici ca are cam aceiasi suprafata, deci densitate la jumatate.
   Nu mai vorbim de Suedia.
   Alte tari, alte culturi, alta mobilitate, alta educatie, alt stil de viata.
   • -12 (34 voturi)    
    Tin sa ti reamintesc (Luni, 20 iulie 2020, 13:51)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

    ca era singurul campionat de fotbal care se mai desfășura, cu public,in Belarus!!! Asta ca sa nu mai vorbim de hochei si de Lukașenko care zicea ca "singura noastră măsură de protecție e vodca" : asta iti suna tie diferit ca mentalitate de noi? DA, Belarus are 204000 km2, dar o treime din populație trăiește in zona Minsk, ca sa nu mai vorbim de Suedia, care are 80% din populație concentrata in zona de sud, intr o regiune pe jumătatea Romaniei (Stokholm - Goteborg).
   • -10 (16 voturi)    
    In zona (Luni, 20 iulie 2020, 13:54)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

    Minsk"
   • +19 (29 voturi)    
    Nu doar asta (Luni, 20 iulie 2020, 14:24)

    Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui Vladf555

    sa nu uitam legatura Romaniei cu diaspora venita din toata Europa. Belarus e un stat izolat, inchis, o dictatura. Iar Suedia e stat nordic, ei sunt distantati social din nastere, plus ca acolo sunt cativa locuitori pe km patrat. Si chiar si asa, politica lor este criticata de populatie, ca a condus la multe decese
    • -16 (28 voturi)    
     S-a cam terminat (Luni, 20 iulie 2020, 14:45)

     Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Ephemeris

     de prin mai-iunie cu diaspora venita acasa! Nu mai putem da vina pe asta! Si nu mai putem cauta tot felul de motive prin care sa aratam ca la noi va fi cel mai rau din lume. Nu are cum!
     • +4 (6 voturi)    
      A scazut pe dracu! (Luni, 20 iulie 2020, 23:18)

      UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

      06iulie = bolnavi:63,804(+0.4%) morti:429(+1.4%)
      20iulie = bolnavi:66,213(+0.2%) morti:503(+0.8%)

      Unii se imbata cu apa rece....
  • -13 (31 voturi)    
   Corect (Luni, 20 iulie 2020, 13:34)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   „este puțin probabil că transmisibilitatea să scadă semnificativ fără măsuri. În general, măsurile considerate pot fi luate fie la nivel regional, fie la nivel național” - zic ei. Ar fi bine de vazut ce studii epidemiologice au acesti oameni. Probabil 0. Cred ca daca trag niste grafice la diverse valori ale lui R, sunt destepti. Nici macar nu pot lua in caclul ca nu putem avea 3000 de pacienti CoVID la ATI, cand limita absoluta a sistemului e 2000 cu tot cu alte afectiuni. Deci eu le-as da "ignore".

   Si mai zic ca strategia guvernului s-a modificat tacit, dar radical. Izolarea nu e o solutie decat de moment. O intelegem, nu aveau masti, teste, etc., insa ea doar se amana un deznodamant cu preturi imense dpdv economic si social. Multi din cei izolati vor iesi oricum din izolare la un moment dat, sa dea in cap fiindca nu mai au ce manca. Oricum multi isi vor fi pierdut locurile de munca, asa ca haosul social se va instala mai devreme sau mai tarziu.

   Ganditi-va mai bine ce optiuni are de fapt un guvern: haos total versus bolnavi grav care nu mai incap la ATI.
   • +11 (19 voturi)    
    sa iti spun ceva (Luni, 20 iulie 2020, 15:13)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Strategia guvernului s-a schimbat pentru ca a inteles in sfarsit ca mersul inainte depinde de mersul economiei.

    Dar guvernul nu ii poate apara pe fraierii de rand care nu cred ca exista covd-19, nu poarta masca ca nu este cazul, sunt prea obositi, samd.

    Nu a contat decat politic, in contrele dintre partide, ca CCR-ul a facut ceea ce nu trebuia sa faca si sigur va fi judecat de istorie pentru ca intr-o tara de prosti trebuie sa dai amenzi de sa ii usture si sa ii obligi sa poarte masca.

    Vina pentru cresterea raspandirii virusului apartine in marea majoritate populatiei prostite si proaste si de abia in ultimul rand unei campanii prost gandite de catre guvern.

    Nu poti doar sa ii spui pesede-ului sa plece si sa lase lucrurile sa mearga inainte ca uite nu a facut acest lucru de 30 de ani si atunci tu ca partid de opozitie in parlament stiai ca te asteapta contre multe si repetate de la #ciumarosie...

    repet greseala cea mai mare apartine populatiei.

    Restul sunt scapari politice sau neglijente ale partidelor.

    Cred ca a mai gresit si Presedintele pentru ca inca dupa mai mult de 5 ani de zile inca nu are o echipa buna si robusta care sa il ajute in diferitel situatii dificile.
    • +1 (7 voturi)    
     Am vazut interviuri cu epidemiologi, virusologi (Luni, 20 iulie 2020, 20:22)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     care spuneau ca izolarea nu e o solutie pe termen lung...

     Acum ce sa zic, ar fi bine daca cel care nu respecta regulile s-ar imbolnavi. Din pacate este invers, mai degraba el ii imbolnaveste pe altii. Si aici autoritatile ar putea sa faca mai mult pentru a-i descuraja pe cei pentru care "vorba buna" nu functioneaza.

     Daca oamenii nu inteleg ca trebuie sa renunte pe moment la toate activitatile ne-importante care presupun socializare gen iesit in Centrul Vechi, atunci trebuie fortati cumva.
     • 0 (0 voturi)    
      de acord din pacate pentru ca (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:24)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui clint

      inseamna ca societatea din RO nu functioneaza in baza libertatilor si responsabilitatilor asumate de fiecare in parte ci doar la comanda (politica, militara, bisericeasca, etc.)

      Libertatea si responsabilitatea individuala nu au aparut nici dupa 30 de ani - comunismul este inca f. puternic in prea multi dintre noi.

      Colaborarea nu exista din aceste cauze, decat in relativ putine situatii si asta iarasi afecteaza dezvoltarea - doua minti mai puternice decat una simgura oricat de puternica este aceea, la fel ca si 4 maini in loc de 2...

      Suntem nefunctionali in ceea ce priveste responsabilitatea si libertatea individuala si deci nu ma mira ca nici acum mecanisme specifice economiei de piata nu functioneaza.
     • 0 (0 voturi)    
      trebuie filtrate faptele (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:39)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui clint

      Masca iti da voie sa socializezi in continuare - nu poti impune unui om normal izolarea.

      Deci dupa parerea mea poti merge in continuare in Centrul Vechi, de exemplu, dar poarta masca sau pastreaza distanta sociala pentru ca este posibil - dar evident ca sunt riscuri mai mari decat daca iti reduci activitatea la cele necesare si atat.

      Boala il atinge, mai devreme sau mai tarziu, pe cel ce nu respecta regulile - exemplu meu favorit este Presedintele Braziliei care a cautat pana a si gasit.

      Bravura unora este ca si luatul carnetului de conducere la 18 ani si condus periculos in trafic - mai devreme sau mai tarziu o patesti rau de tot asa ca mai bine mai educat potolit decat tanar si nelinistit.
   • +10 (12 voturi)    
    Ati are 2563 locuri, din care 1361 cu ventilatoare (Luni, 20 iulie 2020, 16:02)

    danduta [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Daca tot "rotunjesti", de ce nu rotunjesti la milioane?!
    Si conteaza numai alea cu ventilator, daca e sa fim corecti pana la capat.
  • +5 (15 voturi)    
   Daca (Luni, 20 iulie 2020, 14:57)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   ajunge la 10.000.000 sigur va incepe sa scada! Si abia mai scapam de bolnavi, batrani ca tot nu-s clienti buni pt HORECA! Unde mai pui ca greveaza bugetul aproape ca evaziunea fiscala!
 • +9 (15 voturi)    
  Nu suntem noi urmasii Romei ? (Luni, 20 iulie 2020, 12:47)

  Susufler0 [utilizator]

  PS. Pai si-atunci ?
 • -11 (29 voturi)    
  hai ma (Luni, 20 iulie 2020, 12:54)

  1anonim [utilizator]

  Pai ce-au facut cei doi specialisti? Copy -paste dupa datele Grupului alui de medici care sfatuiesc guvernul? Ce magarie...
 • -14 (32 voturi)    
  Apocalista Matematica (Luni, 20 iulie 2020, 13:59)

  Tambrian [utilizator]

  Salutrari pentru domnii Valentin Pârvu, Emilian Popovici, Precis ca nu au peste 40 de ani. Bine ca nu murim toti....De aveau 30 de ani ar fi putut sa ne scrie ca avand in vedere dinamica actuala a cresterii infectarii cu Covid 19 si urmand distributia uniforma a acestei dinamicii, toata populatia Roamniei va fi infectata la 25 septembrie 2020. Apoi dupa modelul dumnealor vreo 2 milioane de romani ar trebui sa aiba somnuil de veci pana in decembrie 2020. Cine stie ce tie si cu ..... cu stiinta prognozei. Unii daca au citit ceva cred in modelele de prognoza cred ca au devenit ultra super specialisti... Cumva domnii de mai sus au si vreun grant de cercetare platit de la ANSTI?
  • -8 (18 voturi)    
   In orice criza vin unii cu in scenariu apocaliptic (Luni, 20 iulie 2020, 15:19)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Tambrian

   care, daca se indeplineste din pura sansa, toti il vor ridica in slavi. Insa daca vii cu un scenariu optimist/moderat si se indeplineste, degeaba, tot nu te baga nimeni in seama dupa aceea.

   Deci daca as fi "savant" ca astia, as merge pe o serie de predictii apocaliptice. De exemplu, daca as fi Marmureanu, as spune ca anul acesta va fi sigur un cutremur major. Daca nu se indeplineste, no problem, anul viitor vin si spun acelasi lucru, pana cand va fi cutremur si toata lumea va spune "uitati savantul care a prezis cutremurul",
 • +11 (19 voturi)    
  pentru cei putin increzatori in graficul prezentat (Luni, 20 iulie 2020, 15:24)

  ..13 [utilizator]

  Niste mici comentarii

  1. se vede ca simulare care indica peste 2500 de cazuri s-a suprapus peste realiatea zilelor anterioare o buna bucata de timp.

  2. de acum o saptamana cand autoritatile au inceput sa ia masuri de control referitor la folosirea mastilor in spatii inchise - s-a redus raspandirea virusului si linia inregistrarrilor efective este sub cea a simularilor.

  Carevasazica la romani daca nu controlozei dimineata, la praz si seara spalatul pe dinti oamenii nu se spala... Asta este natia si conducatorii ar trebui sa stie lucrul asta - sincer nu ma asteptam sa fim chiar asa de jos ca si apucaturi

  O gramada de isteti de serviciu raspandesc tot felul de nazbatii

  Ramane cum am stabilit MASCA pe GURA+NAS
 • +3 (7 voturi)    
  Scenariu (Luni, 20 iulie 2020, 17:25)

  dacianus [utilizator]

  Pai la asa scenariu guvernul ar trebui sa ia masuri de pe acum, poate reusim cumva sa ne fie mai bine in septembrie,sau atunci o sa auzim celebra replica" ne-a luat pe nepregatite"".
 • +1 (7 voturi)    
  Trebuie închis Bucureștiul + AG, DB BV, BZ, GL (Luni, 20 iulie 2020, 18:11)

  Nyk1 [utilizator]

  Pentru a salva celelalte motoare ale economiei: Cluj, Iași, Timișoara, Arad, Oradea, Sibiu.
  • +5 (7 voturi)    
   Nu inchidem tot? (Luni, 20 iulie 2020, 19:29)

   Tambrian [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Domnule Nyk1 !!!
   Stiti ca motorul dezvoltarii economice a Romaniei este in Bucuresti,Ilfov, Prahova , Arges, Constanta, Cluj ,Timisoara, Iasi. s.a.m.d. Adica este peste tot in tara asta. Si nu in ultimul rand la taranul ce cultiva si vrea sa vanda rosii...
   Nu ar fi mai bine sa recomandati respectarea, de catre toti cei ai tarii, a masurilor de prevenire a raspandirii Covid-19. Aveti cumva impresia ca pe acolo unde apreciati ca ar trebui inchidere epidemiolologica sunt altfel de oameni decat in frestul tarii?
  • -1 (7 voturi)    
   Inchidem tot si mutam totul in Rusia. (Luni, 20 iulie 2020, 20:24)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Asa-i ca ti-ar placea ? Cum sa inchizi Bucurestiul care are in jur de 30% din PIB ?
   • +6 (8 voturi)    
    30% din PIB la Bucuresti ... (Luni, 20 iulie 2020, 22:41)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui clint

    ... e real, dar artificial.

    In buna masura asta se intampla pentru ca foarte multe firme, nu doar firme mari, care se ocupa doar cu comert sau cu import-export, au sediul si platesc taxe si impozite si-s inregistrate fiscal in Bucuresti, chiar daca afacerile lor se desfasoara in toata tara. Alta categorie de firme sunt firme de IT sau consultanta in diverse domenii care au puncte de lucru in mai multe locuri din tara.

    Firmele de genul ala ar fi foarte putin afectate de o carantinare a orasului, pentru ca majoritatea angajatilor lor oricum lucreaza deja de luni bune de zile de acasa. Asa ca pe anzamblu, carantinarea Bucurestiului n-ar avea musai un impact atat de grav asupra economiei in ansamblu, cred eu.
    • -1 (1 vot)    
     nu sunt toate firmele de IT/consultanta asa ca.. (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:50)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     Ganditi-va la frizeria si coafura - te poti lipsi de ele o perioda dar...nu sunt aducatoare de mari CA dar sunt utile.

     Sunt si multe firme in principal din sfera industriei unde nu se poate lucra de acasa in Bucuresti - nu am o statistica dar asa cu ochiul liber apreciez ca sunt ceva si ele genereaza o CA respectabila la nivelul tarii. Nu se vad pentru ca lucreaza in zonele industriale cam la limita geografica a Bucuresti-ului acolo unde au fost lasate sa se dezvolte.

     Comertul este iarasi puternic dezvoltat in Bucuresti - nu poate trai numai din online. Firmele de curierat/trasnport marfuri lucreaza direct cu oamenii si sunt extrem de activi in Buc.

     Cineva cerea o reprezentare pe sectoare si as mai adauga eu pe sfera de activitate a celor infectati in Bucuresti - zic ca este utila aceasta informatie.
  • -4 (4 voturi)    
   și Minsk, Milan to Minsk (Luni, 20 iulie 2020, 20:43)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by