Mii de oameni protestează și miercuri seară în Belgrad, deși președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat miercuri că ar putea fi evitată impunerea unei etape de carantină pentru combaterea reizbucnirii coronavirusului, după ce protestele au degenerat în violențe între poliție și protestatarii furioși de la Belgrad, potrivit AFP.

Proteste la BelgradFoto: youtube.com

UPDATE23:10 Protestatarii au forțat din nou intrarea în Parlament, dar au fost respinși de forțele de ordine. Vucic acuză Opoziția că stă în spatele protestelor ”prea bine organizate”

Zeci de polițiști și manifestanți au fost răniți în incidentele care s-au produs atunci când mii de oameni au ieșit pe stradă marți seara, la anunțul șefului statului că ar trebui să fie din nou închiși în case la sfârșit de săptămână.

Aproximativ 20 de persoane au fost arestate în timpul ciocnirilor, în timpul cărora poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au aruncat cu pietre.

Un grup de protestatari a reușit chiar să pătrundă în Parlament înainte de a fi opriți de forțele de ordine.

Furia a fost îndreptată împotriva președintelui. El este acuzat că a favorizat un al doilea val al epidemiei prin ridicarea rapidă a carantinei inițiale pentru a putea organiza alegerile din 21 iunie, câștigate în mare parte de partidul său (SNS).

Ţara se confruntă cu un număr raportat de 16.168 de infecţii cu noul coronavirus, din care în jur de 3.000 sunt cazuri active, însă cifrele sunt în plină ascensiune. Epidemiologii şi medicii au avertizat că spitalele funcţionează la capacitate maximă şi că lucrătorii medicali sunt obosiţi.

Bilanţul total al morţilor este, potrivit cifrelor oficiale, de 330. Marți au fost confirmate 299 noi cazuri de coronavirus, iar în cursul ultimei săptămâni a înregistrat între 200 şi 300 de cazuri zilnic, provocând temeri că ţara de 7 milioane de locuitori s-ar putea confrunta cu un al doilea val de infecţii.