România se află după o serie de relaxări succesive a măsurilor anti-COVID19 și statisticile privind noi cazuri arată o creștere în ultimele două săptămâni, iar autoritățile se uită cu îngrijorare la riscul apariției unui al doilea val al pandemiei. În acest sens, un indicator de urmărit este numărul de reproducție „R” al bolii - numărul mediu de pacienți infectați care provin de la un singur caz. Când numărul „R” este peste 1, înseamnă că epidemia crește - o persoană infectează mai mult decât o altă persoană. Când „R” este sub 1 atunci epidemia scade, iar când „R” este aproximativ 1, zilnic apare un număr aproape egal de cazuri noi.

Numarul de reproductie R al coronavirusului in Romania si in judeteFoto: Graphs.ro

Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în România

Într-o analiză publicată pe Graphs.ro, statisticianul Valentin Pârvu a calculat care ar fi numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în România, dar și în județele țării în funcție de datele disponibile.

„Numărul de reproducție R reprezintă numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz. Când R este peste 1 epidemia crește, iar când R este sub 1 epidemia scade; când R este aproximativ 1 sau aproape de 1, un număr aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic. Pentru a calcula R, durata de incubație, durata de la apariția simptomelor la raportarea cazurilor, precum și timpul de transmisie de la caz la următorii pacienți, sunt necesare”, se arată în explicația de pe platformă.

„După infecția cu SARS-COV2 durează în medie 4-5 zile până apar simptome de boală: majoritatea cazurilor vor prezenta simptome în 2-7 zile. De asemenea există anumite întârzieri în raportarea cazurilor după ce pacientul se prezintă cu simptome, întârzieri legate de recoltarea și testarea pacienților. Numărul de reproducție R care reflectă transmisia în ziua de astăzi poate fi estimat doar după aproximativ 4 zile. Atunci o proporție suficientă (peste 10%) din transmisiile petrecute astăzi vor fi deja raportate. Alte metode care raportează R pentru ziua curentă se bazează fie pe predicție, fie reflectă doar ziua când simptomele au apărut, nu ziua când infectările s-au produs. Noi considerăm că momentul infectării este cel ce ar trebui raportat când se calculează transmisibilitatea în populație”, se mai arată în explicația oferită de statistician.

Următoarea procedură a fost folosită pentru estimarea numărului R efectiv:

- Dată de infectare a cazurilor raportate zilnic au fost imputate. Distribuția Gamma cu medie de 5.3 zile (1 - 13 zile) a fost folosită pentru perioada de incubație și distribuția Exponențială cu medie de 6.1 zile (0 - 18 zile) a fost folosită pentru durata între apariția simptomelor și raportarea cazurilor. Cumulat, cazurile sunt estimate a fi raportate după în medie 11 zile de la infectare (Table S1 în Kucharski et al).

- Numărul de infecții noi care nu au fost încă raportate au fost estimate folosind distribuția binomiala negativă. Luând în considerare incubația și durata până la raportare, se poate estima câți pacienți infectați în urmă cu cel puțîn 4 zile au fost deja raportați. Infecțiile apărute astăzi sau în ultimele 3 zile nu pot fi estimate precis, deci ultimul R este estimat pentru 4 zile în urmă.

- Numărul de reproducție efectiv (R) a fost calculat folosind metoda descrisă în Cori et al. pe ferestre săptămânale. Distribuția intervalului de transmisie (perioada în care un pacient transmite infecția următorului pacient) a fost Gamma cu o medie de 4.7 zile (Nishiura et al).

- Pașii 1-3 au fost simulați repetat de 1000 de ori pentru întreaga țară / de 50 de ori pentru județe. Media R, împreună cu intervale de confidențe au fost apoi calculate din cele 1000 de modele simulate pe țară sau 50 de modele simulate per județ.

Situația actuală pe țară - R = 0.98

Pentru a elimina interferențele zilnice cauzate de date la capătul intervalelor de extreme există un decalaj de 4 zile iar numărul R oferit în grafic cu 95% interval de încredere este aferent datei de 19 Iunie și a fost R = 0.98 (0.88, 1.09)

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în România

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

----------

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în București

Pentru a elimina interferentele zilnice cauzate de date la capatul intervalelor de extreme exista un decalaj de 4 zile iar numarul R oferit in grafic pentru municipiul Bucuresti cu 90% interval de incredere este aferent datei de 19 Iunie si a fost R = 1.01 (0.78, 1.29)

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în Cluj

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în Iași

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în Brașov

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în Constanța

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în Suceava

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

GRAFIC - Numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în toate județele țării

>> Click pe grafic pentru informații despre numărul R din fiecare zi selectată

>> Click aici pentru a vedea tabloul județelor mai mare, într-un tab nou.