O campanie masivă de testare efectuată în Wuhan s-a încheiat cu un bilanț de 300 de persoane pozitive dintr-un total de 10 milioane testate în orașul chinez care a fost epicentrul Covid-19, au anunțat marți autoritățile, citate de AFP.

Laborator Wuhan, ChinaFoto: CHINE NOUVELLE/SIPA/ Profimedia

China a reușit în mare parte să elimine epidemia pe teritoriul său și nu mai raportează zilnic decât câteva noi cazuri - majoritatea chinezi care revin din străinătate.

Îngrijorată de un al doilea potențial val, primăria din Wuhan a lansat o amplă campanie de depistare după noile infecții care au urmat ridicării măsurilor de carantină, la începutul lui aprilie.

Din 14 mai și până în 1 iunie, peste 9,8 milioane de persoane au fost testate în metropola cu 11 milioane de locuitori, au afirmat responsabili ai primăriei, într-o conferință de presă.

"Cifrele arată că Wuhan este de acum un oraș sigur", a afirmat Feng Zijian, directorul adjunct al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor.

Locuitorii au făcut cozi în ultimele zile pentru a fi testați în marile corturi instalate în parcări, în parcuri sau în cartiere.

În fiecare zi, au fost efectuate circa 500.000 de teste.

Cele 300 de rezultate pozitive sunt persoane asimptomatice, au subliniat autoritățile. China nu include aceste persoane în statisticile cu bolnavi confirmați.

Această campanie de depistare era prezentată inițial ca o "bătălie decisivă" de 10 zile împotriva Covid-19. Ea a costat circa 900 milioane yuani (113 milioane euro), a afirmat primarul adjunct Hu Yabo.

Noul coronavirus a apărut în oraș la finele lui 2019, provocând un val de contaminări care a suprasaturat spitalele locale cu pacienți. După un vârf înregistrat în februarie, numărul de noi infectări a scăzut progresiv în China.

Bilanțul oficial în această țară cu 1,4 miliarde de locuitori rămâne blocat la 4.634 morți. Marea majoritate au murit în Wuhan, unde un doctor a decedat marți, potrivit televiziunii publice CCTV.

Statele Unite pun la îndoială aceste cifre și acuză China că a întârziat să împărtășească comunității internaționale informațiile legate de coronavirus.