Virusologul berlinez Christian Drosten, unul dintre cei mai apreciați experți mondiali în Covid-19, a devenit țapul ispășitor al mișcării conspiraționiste și al opozanților la restricțiile impuse în Germania pentru combaterea coronavirusului, până la punctul în care este amenințat cu moartea, scrie AFP.

Christian DrostenFoto: Captura YouTube

Lipit pe un stâlp în centrul orașului Munchen (sudul Germaniei), un afiș atrage atenția. Pe el, chipul lui Drosten, de acum familiar în toată țara, alături de cel al lui Josef Mengele, doctorul nazist de la Auschwitz supranumit "îngerul morții" pentru sinistrele experimente asupra deportaților. "Aveți încredere în mine, sunt doctor", scrie sub cele două chipuri.

În câteva săptămâni, directorului Institutului de virusologie al marelui spital universitar Charité din Berlin a devenit ținta furiei împotriva restricțiilor legate de pandemie, născută în aprilie cu proteste săptămânale în toată țara.

Necunoscut marelui public în urmă cu câteva luni, numele său apare acum alături de cel al cancelarului Angela Merkel sau al ministrului Sănătății Jens Spahn a căror demisie este cerută de manifestanți - o adunare eteroclită de adepții ai teoriilor complotiste, extremiști de dreapta dar și germani neliniștiți.

Acest bărbat în anii 40 s-a trezit propulsat în centrul atenției mass-media după ce a conceput încă din ianuarie primul test simplu de diagnosticare a Covid-19, pe care l-a făcut imediat accesibil în întreaga lume.

De la statutul de star la amenințări cu moartea

Foarte rapid, a devenit una dintre cele mai respectate voci din țară în acest subiect. Angela Merkel, ea însăși om de știință, i-a solicitat expertiza în momentul în care trebuia să decidă restricții pentru a stopa pandemia.

A devenit popular și prin intermediul unui foarte popular podcast pentru postul regional de radio NDR, în care a explicat noul coronavirus și riscurile sale în termeni clari pentru germani.

Cu toate acestea, la sfârșitul lui aprilie, în ziarul britanic The Guardian, Christian Drosten povestește că a primit amenințări cu moartea. Marți, el a anunțat că a primit un pachet cu un eșantion care ar fi fost pozitiv la Covid-19 și acest mesaj: "Bea asta - vei fi imunizat".

Amenințări suficient de serioase pentru ca ministrul de Interne, Horst Seehofer, să anunțe că urmărește "toate acestea foarte atent, cu o strategie de toleranță zero".

Bild intră în scenă și acuză un "fals grosolan"

În această săptămână, atacul împotriva doctorului este preluat de tabloidul Bild. Totul a început când Christian Drosten a publicat luni pe Twitter o solicitare a cotidianului care îi oferea o oră pentru a reacționa la critici ridicate de cercetători în privința unuia dintre studiile sale, potrivit căruia copiii infectați cu noul coronavirus "ar putea fi la fel de contagioși" ca și adulții.

Doctorul a scris că are lucruri mai bune de făcut decât să răspundă ziarului.

Replica Bild apare pe site în aceeași seară: studiul lui Drosten este un "fals grosolan", spune ziarul, care invocă critici emise de mai mulți cercetători care au declarat ulterior că nu au fost niciodată contactați de Bild.

Această confruntare cu unul dintre cele mai puternice ziare din Germania, în ciuda reputației sale problematice și a unei recente scăderi a numărului de cititori, a stârnit o avalanșă de reacții pe rețelele sociale și în presă.

Der Spiegel crede că rolul său de consilier al guvernului i-a atras furia celor care "nu văd în el în primul rând un om de știință, ci un adversar politic care trebuie atacat".

Și un avertisment. "Toate acestea sunt foarte periculoase (...) Atmosfera în țară este toxică într-un grad preocupant".

De la începutul crizei sanitare, acest erudit care poate fi întâlnit dimineața în timp ce se deplasează cu bicicleta insistă asupra faptului că "știința nu are mandat politic".

În orice caz, el asigură că nu se lasă intimidat de amenințări și nu-și menajează cuvintele în privința "așa-zișilor experți" care răspândesc "orice în lume" și oferă astfel muniție conspiraționiștilor.