Guvernul va aloca 600 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de carantină din această perioadă pentru persoanele care au revenit în țară din zonele cu focare de coronavirus, de la debutul pandemiei. Conform unei Hotărâri de Guvern adoptate miercuri, au fost incluse noi categorii de beneficiari pentru care statul va deconta cheltuielile de carantină.

BaniFoto: Stirile ProTV

Anunțul a fost făcut de şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, el precizând că în ședința de miercuri a fost adoptată o hotărâre în acest sens.

"O alocare extrem de importantă - de 600 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, la dispoziţia prim-ministrului, pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de către diverse instituţii publice centrale sau locale în această perioadă pentru decontarea acestora în ceea ce priveşte sumele cheltuite pentru carantină şi alte măsuri în domeniul sănătăţii", a declarat Ionel Dancă, la finalul şedinţei de guvern.

Conform actului normativ, suma de 600 de milioane cu care se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, va fi folosită pentru:

  • a) decontarea cheltuielilor pentru carantină.
  • b) decontarea alocației de hrană în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 725/2020 privind stabilirea măsurilor de sprijinire a persoanelor vulnerabile care se află în izolare la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit Ministerului Sănătății, în actul normativ adoptat miercuri au fost incluse noi categorii de beneficiari pentru care se vor deconta cheltuielile de carantină de la bugetul de stat:

  • personal medico-sanitar si personal auxiliar sanitar confirmat COVID-19 care nu necesită internarea sau personal medico-sanitar și personal auxiliar sanitar care interacționează cu pacienți și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru.
  • personal medico-sanitar si personalul auxiliar sanitar încadrat în centrele care efectuează dializa pentru pacienții confirmați COVID-19.

De asemenea, s-a hotărât ca toate cheltuielile cu transportul pentru persoanele care optează pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale să fie decontate prin direcțiile de sănătate publică.

Se vor asigura cheltuielile cu hrana pentru personalul medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar care interacționează cu pacienți și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru – care include 2 mese/zi acordate în spatiul special de carantina, în funcție de programul de lucru al fiecarei persoane.

Persoanele care au revenit în România de la debutul pandemiei de COVID-19 au fost plasate în carantină instituționalizată pentru două săptămâni. De la jumătatea acestei luni, când starea de urgență a fost înlocuită cu cea de alertă, nu mai este obligatorie carantina instituționalizată. Cei care se întorc în țară se pot izola la domiciliu și sunt plasați în carantină instituționalizată doar dacă nu au un spațiu adecvat.

În România se aflau miercuri în carantină instituționalizată 4.935 de persoane, conform datelor furnizate de GCS.

Alocaţia de cazare pentru persoanele carantinate este de 230 de lei pe zi sau de 50 de lei dacă spaţiul este pus la dispoziţie în mod gratuit, iar indemnizaţia de cazare este de 70 de lei pe zi.