Aproximativ 2.000 de persoane din Alba Iulia- elevi, profesori, personal nedidactic şi personal medical şcolar - vor fi testate pentru coronavirus înainte de a se întoarce la școală pentru pregătirea pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentanţii Direcției de Sănătate Alba spun că această campanie este parte a proiectului pilot de testare prin metoda pooling care se derulează în Alba Iulia.

"Aproximativ 2.000 de persoane - elevi, personal didactic şi nedidactic, dar şi personal medical şcolar din municipiul Alba Iulia - vor fi testate COVID-19 în contextul reîntoarcerii în şcoli din 2 iunie. Numărul elevilor din clasele VIII-a şi a XII-a care urmează să intre la cursuri la începutul lunii iunie este de aproximativ 1.200. La aceştia se adaugă personalul didactic de predare – profesori, dar şi cel nedidactic, precum şi medicii şi asistenţii şcolari. Această campanie este parte a proiectului pilot de testare prin metoda pooling ce se derulează în Alba Iulia”, au anunțat reprezentanţii DSP Alba, potrivit Mediafax.

Ei spun că reluarea cursurilor pentru elevii aflaţi în clasele de final de ciclu de învăţământ trebuie să se facă în condiţii de maximă siguranţă a sănătăţii.

Testarea este gratuită şi benevolă şi se va derula pe durata câtorva zile, anterior datei de 2 iunie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba urmând să se ocupe de organizare şi să comunice unităţilor de învăţământ data şi locurile unde se va face efectiv recoltarea probelor.

"Aceasta reprezintă o procedură simplă şi sigură, care constă practic în prelevarea unui exudat nazo-faringian cu ajutorul unui beţişor medicinal steril, de unică folosinţă. Procedura va fi realizată de personal medical din cadrul DSP Alba. În situaţia în care vor fi depistate cazuri pozitive, acestea vor fi comunicate direct de către personalul DSP Alba iar cele negative vor fi comunicate de către reprezentanţii IŞJ Alba. Testarea nu este obligatorie”, au precizat reprezentanţii DSP Alba.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, spune că instituţia doreşte extinderea demersului în tot județul, însă este nevoie de ajutorul administraţiilor locale care să asigure testele necesare, în condiţiile în care testarea elevilor nu este inclusă în algoritmul naţional de testare.

Kit-urile de testare necesare pentru cele 2.000 de persoane sunt asigurate de Primăria Alba Iulia, din bugetul local.