Planul de redresare economică după criza sanitară declanșată de pandemia de coronavirus ar putea pune în discuție însăși existența Uniunii Europene, dacă acesta nu va ține cont de decalajele dintre statele membre, a avertizat comisarul european pentru economie, fostul premier italian Paolo Gentiloni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialul european a spus că, pe de altă parte, UE are o ”șansă istorică” de a întocmi un plan de salvare a economiei Europei.

La câteva zile după ce Comisia Europeană a anunțat că UE a intrat în cea mai gravă recesiune economică din istoria sa, Gentiloni a declarat, într-un interviu citat de Guardian, că planul de redresare trebuie să evite riscurile de diviziune în interiorul Uniunii.

Efectele economice ale măsurilor de carantină vor duce la o scădere economică de 7,5%, cea mai accentuată scădere de la criza financiară din 2009. Gentiloni și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că cele mai lovite economii ale Europei nu vor avea resursele necesare pentru a-și reveni din acest șoc. Este vorba despre state ca Grecia, Italia, Spania și Croația, care se confruntă cu o scădere economică de 9% în 2020, în timp ce economia Germaniei ar urma să se contracte cu 6,5%, iar Austria cu 5,5% din PIB.

Fostul premier italian a evocat exemplul planului UE privind împrumutul de 100 de miliarde de euro pentru protejarea locurilor de muncă în Europa, afirmând că este nevoie de un efort comun susținut. Planuri similare au fost discutate și în urmă cu 8-10 ani, în timpul crizei finaciare, dezbaterile continuând la nesfârșit.

Comisia Europeană lucrează la un plan de redresare economică, după ce, în aprilie, liderii UE au cerut un răspuns adecvat la șocul economic resimțit ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Ursula von der Leyen, președintele CE, a precizat că planul va include un ajutor de un trilion de euro, însă rămâne de văzut care va fi sursa acestor fonduri. Planul de redresare va fi inclus în bugetul multianual pentru următorii 7 ani.