Prestigioasa Academie franceză precizează că termenul Covid este de genul feminin, și nu masculin, așa cum este folosit adeseori, scrie AFP.

Pacienti bolnavi de CovidFoto: Profimedia Images / Blondet Eliot/ABACA

Într-o precizare publicată la sfârșitul săptămânii trecute, „nemuritorii” reamintesc că termenul "Covid este acronimul pentru boala corona virus iar acronimele au genul substantivului care constituie nucleul sintagmei a cărei abreviere sunt" și citează drept exemple compania națională feroviară franceză SNCF, de la companie, sau CIO, pentru comitet.

În presa franceză și în conversațiile zilnice Covid este folosit în general la modul masculin.

Academia franceză nu este izolată în acest demers. În Canada, în limba franceză se folosește femininul pe site-urile oficiale.

Și în mass media la fel. Radio Canada a trimis o fișă cu precizări angajaților săi în cursul lunii martie în care se recomandă folosirea genului feminin, subliniind confuzia care apare de la faptul că virusul, de genul masculin, SRAS-CoV-2 se află la originea bolii Covid-19.

Și Organizația Mondială a Sănătății folosește genul feminin. Precizări similare au fost făcute de academia regală spaniolă, la finalul lunii martie.