Cum repornim economia? Cosmin Marinescu, consilier prezidențial: Criza-corona antrenează o adevărată revoluție a prețurilor / Soluția economică primordială - rezolvarea crizei de sănătate publică

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 28 aprilie 2020, 9:29 Actualitate | Coronavirus


Cosmin Marinescu
Foto: Administrația Prezidențială
Rezolvarea crizei de sănătate publică, prin asigurarea resurselor financiare astfel încât infrastructura medicală, umană și tehnologică să poată duce lupta împotriva Covid-19 reprezintă „soluția economică primordială” la criza declanșată de epidemia de coronavirus, consideră consilierul prezidențial pe probleme economice, Cosmin Marinescu.

În opinia sa, soluțiile economice la criza declanșată de coronavirus trebuie axate pe trei direcții sau obiective imperative:
 • rezolvarea crizei de sănătate publică
 • asigurarea unui cadru eficient de guvernanță economică
 • utilizarea soluțiilor comune care se conturează la nivelul UE
În ceea ce privește prima direcție, rezolvarea crizei de sănătate publică este „soluția „economică” primordială deoarece economia se hrănește din încredere și predictibilitate, de unde nevoia de reducere a incertitudinii și temerilor pe care oamenii le resimt în legătură cu sănătatea și viața lor. De aici ar rezulta doza de optimism și de perspectivă pozitivă care ar susține consumul – deci relansarea cererii”, a arătat Cosmin Marinescu, potrivit unei analize publicată pe site-ul său.

În condițiile în care „este foarte probabil ca problemele de sănătate publică să nu dispară foarte curând iar soluția medicală certă (vaccin și/sau tratament) să întârzie să apară” România va trebui să învețe să conviețuiască cu acest coronavirus și atunci „vor trebui asigurate resursele financiare pentru ca infrastructura medicală, umană și tehnologică, să poată duce această luptă de anduranță psihologică împotriva Covid-19”.

Asigurarea unui cadru eficient de guvernanță economică „se traduce prin măsuri guvernamentale corect fundamentate, transparente și obiective în raport cu problemele identificate, care să ofere soluții eficiente, prin care mediul de afaceri să acumuleze treptat încredere în perspectivele economice iar apetitul antreprenorial să revină în teritoriu pozitiv – deci relansarea ofertei”, spune consilierul prezindețial.

„În această privință, se impun anumite nuanțe în raport cu mix-ul optimal de măsuri pe partea de ofertă, cele axate pe credite garantate pentru capital de lucru și investiții. Să nu ne imaginăm că întreprinzătorii din sectoarele afectate se vor înghesui să dea curs acum unor noi proiecte de investiții, înainte ca în economie să apară semne clare de revenire. Iar aceasta nu va fi atât de rapidă sau uniformă la scara tuturor sectoarelor.

Din acest motiv, pachetele de finanțare pentru sectorul privat trebuie axate prioritar pe asigurarea capitalului de lucru și, abia ulterior, pe investiții de dezvoltare. Este foarte importantă, în acest sens, implementarea schemei IMM Invest a creditelor garantate, credite destinate IMM-urilor, micilor întreprinzători, meșteșugari sau fermieri, adică tocmai celor mai vulnerabile categorii în fața crizei economice”, arată Cosmin Marinescu.

A treia direcție vizează utilizarea soluțiilor comune care se conturează la nivelul UE,
prin care România să mobilizeze capabilități financiare importante, necesare stimulării economice, nu doar în perioada imediată și nu doar pentru sectoarele direct afectate, respectiv utilizarea de mecanisme de sprijin și instrumente financiare care să asiste, pe termen scurt și mediu, efortul de redresare economică, în contextul unor politici monetare adaptate rațional momentului, potrivit sursei citate.

Din acest punct de vedere, accesarea unor instrumente financiare puternice, cum ar fi inițiativa SURE și Fondul de redresare economică – aflat în prezent pe masa de lucru a Comisiei Europene, ar oferi mediului economic și piețelor financiare garanții cât mai solide privind capacitatea statului de susținere a efortului de redresare – deci încredere economică și instituțională, argumentează el.

În opinia sa, „într-o viitoare paradigmă a economiei securității – alimentare, energetice, sanitare, România are uriașe oportunități de reașezare strategică pe harta regională a lanțurilor valorice din agricultură și industria alimentară, din energie și din sfera resurselor, precum și în industria dispozitivelor medicale și cea farmaceutică”.

Dar România trebuie și „să-și reașeze prioritățile în planul finanțelor publice, date fiind și provocările majore cu care economiile lumii se vor confrunta în următorii ani în materie de stabilitate financiară și sustenabilitate a datoriilor publice”, precizează Cosmin Marinescu.

„Odată cu primele îngrijorări asupra implicațiilor economice ale crizei-corona, unele țări au ales să reacționeze cu soluții standard, în principal monetare, precum în cazul crizelor ciclice. Ulterior, a fost evidențiată importanța soluțiilor dedicate economiei reale, în principal structurale, în raport cu cele de factură macro-financiară. Există deci premise majore ca și această criză să își lase amprenta, mai devreme sau mai târziu, asupra sustenabilității datoriilor suverane. Dar prioritară este acum sănătatea oamenilor!”, arată acesta.

Cosmin Marinescu apreciază că actuala criză declanșată de noul coronavirus „răscolește tocmai datele esențiale ale economiei de piață: prețurile”.
„În acest sens, criza-corona antrenează, de fapt, o adevărată revoluție a prețurilor, care va evolua în pas cu ajustările structurale din economie. Prăbușirea fără precedent a prețului petrolului pe piața internațională este doar un exemplu incipient a anvergurii ajustărilor de piață, în actuala dinamică recesionistă”, spune consilierul prezidențial.

Din acest motiv, „multe sectoare ale economiei pe care o știam înainte de criză se vor reconfigura radical, și într-adevăr, nimic nu va mai fi la fel. Iar la nivelul economiei reale, „revoluția prețurilor” indică deja ajustări negative majore, adică falimente și pierderi de locuri de muncă. Unele dintre acestea pot fi prevenite, prin soluții de sprijin financiar, altele însă doar temporizate”, avertizează el.

Analiza integrală, „Economia în stare de urgență – cum repornim economia?”, poate fi consultată pe site-ul consilierului prezidențial Cosmin Marinescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3478 vizualizari

 • -1 (9 voturi)    
  Exact (Marţi, 28 aprilie 2020, 9:37)

  noi2013 [utilizator]

  rezolvati criza din sistemul medical care este adevaratul focar de infectare..... se rezolva in primul rand cu bune practici si cunoastere, competente

  dar la noi de unde ca tinem elevii si studentii acasa. primii trimisi acasa au fost cei de la medicina, ca doar nu avem nevoie de medici bine pregatiti
  • -3 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 aprilie 2020, 10:04)

   [anonim] i-a raspuns lui noi2013

   • -1 (3 voturi)    
    pe ce te bazezi (Marţi, 28 aprilie 2020, 10:35)

    Mihai Ioan [anonim] i-a raspuns lui

    pe ce te bazezi? Cand a ineput infectile masive in Spania, Italia , Franta nu era distantiere social si nici masti. Totusi au trecut 2 luni de atunci si cred ca persoanele stiu sa se protejeze singure, nu trebuie sa vina statul sa imi zica ce sa fac.
    • +1 (3 voturi)    
     Declaratia consilierului !! (Marţi, 28 aprilie 2020, 12:47)

     Theros [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Ioan

     Este incontestabil faptul ca la conducerea Tarii s-au adunat cei mai nepregatiti , lipsiti de viziune si slugi subordonate serviciilor secrete straine!! Acest plavan si „Guvernul Meu”, compus numai din ANALFABETI nu se pricep la nimic!!. Actioneaza insa sa umple buzunarele CORUPTILOR si sa stranga bani de campanie!! Aceste matrapazlacuri se vad de la Washington .Pentru a demonstra buna credinta, redau exact din cotidianul Washington Post in articolul in care face referire la compania Romwine & Cofee SRL, situată la câţiva kilometri de sudul Bucureştiului, care vinde ţigări şi lichior, însă care a reuşit să obţină prin licitaţie contracte în valoare de 12, 6 milioane de dolari pentru livrarea de măşti medicale, la un preţ dublu decât preţul pieţei.

     Acest contract a fost realizat după ce Sanimed International, un furnizor de echipamente medicale, exclus din contractele directe cu statul din cauza impozitelor datorate, a realizat un parteneriat cu vânzătorul de lichior şi ţigări, de fapt proprietarul Sanimed, Cătălin Hideg, PRIETENDEVOTAT A PLAVANULUI!!

     Avand in vedere ca se pune in evidenta nulitatea decretelor privind starea de urgenta si ordonantele militare care au vadit caracter discriminatoriu, ca in nici o tara din lume, multe ONG-uri din domeniu drespturilor omului actioneaza pentru a se insrie pe ordinea de zi a sesiunii ECOSOC de la Geneva a unui punct intitulat " Condamnarea politicilor de sorginte neo-fasciste si naziste ale autoritatilor de la Bucuresti "!! Adoptarea unei asemenea rezolutii de catre ECOSOC va asigura inscrierea pe agenda viitoarei sesiuni a Adunarii generale a ONU a unui punct separat pe aceasi tema!!Starea de urgenta trebuie sa inceteze imediat si sa nu mai fie folosite argumentele unor specialisti "cointeresati" ca paravan pentru coruptie!!
  • -1 (1 vot)    
   sustin punctul dvs. de vedere (Marţi, 28 aprilie 2020, 10:46)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Ceea ce ma surprinde mai putin placut in ceea ce propune CM este reintoarecerea la un model traditional al medicinei.

   NU CRED ca este recomandabil.

   Ca urmare a necesitatii mele de informare am descoperit ca avem atat de putini doctori specializati in ATI dar mult prea multi psihiatri - in numar aproape egal cu cel al doctorilor cardiologi. Nu mai spun de numarul relativ redus al oncologilor cand una din marile cauze ale decesului in RO este cancerul.Nu este oarecum ciudat??? Avem nevoie de pere dar pe piata sunt multe mere disponibile - mismatch clar. Nu este asta o proasta alocare a resurselor umane si pentru redresarea acesteia este nevoie de ceva ani si cred ca mai putina finantare dar mai mult creier si ardere a lui??? Asta pe langa slaba pregatire a multor cadre medicale si nu numai.

   Mai mult - medicina ar putea sa devina tot mai bine organizata daca ar putea preveni raul si asta chiar se intampla acum, pentru ca nu avem incotro, in situatia acestui virus pentru care exista si nu prea exista tratament dar cert este ca nu exista vaccin - medicina preventiva costa mai putin pacientul si cu siguranta mult mai putin statul, asigura o calitate a vietii mai bune muritorului de rand care poate munci mai mult timp si mai bine - si atunci m-as intreba ce se intampla pe acest palier??? Nu se poate sa raspunzi cu 3 spitale regionale. S-a vazut clar in cazul Suceava si Focsani ca exista oarece dotari dar cadrele medicale sunt..., dar aparatura care sta abandonata prin subsoluri??? Deci modelul folosit pana acum - inclusiv cel al unor mari unitati spitalicesti este depasit si atunci de ce insistam in continuare pe el???

   In concluzie fata de problema enuntata de Dvs. legata de calitatea resursei umane ceea ce cred eu ca mai lipseste este abordarea flexibila a unor directii inovative inclusiv in medicina - de tipul medicina la distanta -

   Dar este o parere,
   • -1 (1 vot)    
    o parere (Marţi, 28 aprilie 2020, 11:24)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    E bine ca recunosti... La asta trebuie adaugat competenta, expertiza, informatie, responsabilitatea ce-o datoreaza decidentul populatiei care l-a investit !
 • -4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 aprilie 2020, 10:17)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  Nerealist (Marţi, 28 aprilie 2020, 10:24)

  tontu [utilizator]

  Si cum ma rog o sa rezolve guvernul Orban/Iohannis criza sitemului medical? Cei mai buni medici romani lucreaza acum pentru altii cu sisteme medicale teoretic mai bune, dar care au fost si ele depasite de criza. Ne agatam a proasta de un sistem medical bolnav in loc sa repornim economia reala. Ridicati cat mai repede toate restrictiile, deschideti toate centrele comerciale si economia privata isi va reveni singura. Guvernantii cu cat se amesteca mai putin cu ata lucrurile vor merge mai bine.
 • -1 (1 vot)    
  ceea ce mi-a placut (Marţi, 28 aprilie 2020, 10:52)

  ..13 [utilizator]

  desi nu este bold - apare cuvantul magic - COMPETIVITATE care daca imi este permis se leaga de COMPETENTA si INOVATIE .

  Zic ca este un bun inceput - asa zice seful meu cand ii prezenta-i primul draft

  Reiau aici un mic pasaj care imi da speranta:

  "Numai astfel vom înțelege dacă, pe termen mai lung, producătorii naționali sunt competitivi în raport de concurența de pe piața externă. În caz contrar, injecțiile financiare din prezent nu vor fi valorificate așa cum se presupune. De aceea este important, în speță, să obținem un echilibru fezabil între soluțiile naționale și beneficiile comerțului liber pe plan internațional."

  Hai ce se poate!
  Spor!
 • +1 (1 vot)    
  Bla bla bla (Marţi, 28 aprilie 2020, 11:15)

  Gigi Kent [utilizator]

  Cu alte cuvinte nu va mai bazati pe Stat (oricare dintre ele) ca va bazati degeaba. Statul a dat shut-down economiei dar nu o poate reporni la fel de usor. Nivelul economic anterior a fost atins in ani de crestere economica, de echivalare a cererii cu ofertei. Si a cam distrus planeta dpdv ecologic, al resurselor etc. Poate nici nu e bine sa ne intoarcem de unde am cazut. Adica din copac.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by