Zeci de mii de polițiști vor fi mobilizați în Grecia pentru week-end-ul sărbătorilor pascale, pentru a evita ca, în plină pandemie de Covid-19, grecii să nu plece la țară, potrivit tradiției, scrie AFP.

Coronavirus GreciaFoto: Profimedia Images

Susținuți de elicoptere și de drone, aproape 52.000 de membri ai forțelor de ordine vor fi prezenți pe drumuri iar polițiștii stagiari vor întări posturile de poliție.

Această mobilizare este comparabilă cu dispozitivul de securitate de la Jocurile Olimpice din Atena, în 2004, când 70.000 de polițiști și militari au fost folosiți, a precizat un ofițer de rang înalt.

Paștele reprezintă în Grecia cea mai importantă sărbătoare religioasă iar bisericile ating un vârf de frecventare. Este, de asemenea, ocazia pentru numeroși greci de a merge în satele în care s-au născut, unde sunt organizate mari sărbători publice.

Dar autoritățile au avertizat că această tradiție ar putea avea efecte dezastruoase în lupta împotriva propagării pandemiei de coronavirus.

Guvernul a avertizat că, pe fondul regulilor de carantină, nu vor fi autorizate nici adunările la biserici și nici reuniunile familiale.

"În special duminică trebuie să evităm ca oamenii să-și părăsească domiciliile pentru a se aduna", a afirmat Stavros Balaskas, reprezentant al sindicatului poliției, la radio Focus FM.

În Grecia au murit 102 oameni din cauza coronavirusului, din 12 martie.

Prezență puternică, dar discretă a poliției

"Vom avea o prezență puternică, dar discretă în exteriorul bisericilor pentru a evita regruparea", a explicat un alt sindicalist, Stratos Mavroidakos, la televiziunea Mega.

"Dacă vom găsi numeroase persoane reunite, vor fi amenzi (...) Dar nici nu putem pune polițiști la fiecare colț de stradă", a adăugat el.

Echipe de polițiști vor fi amplasate la punctele de plată a taxei pentru autostradă, în porturi dar și pe drumurile de țară sau de coastă. De asemenea, patrulele vor circula în apropiere de biserici și vor supraveghea grădinile și balcoanele.

Deplasările neautorizate sunt pasibile de o amendă de 150 de euro care poate fi dublată dacă aceste deplasări au loc în afara granițelor prefecturilor.

În ultimele săptămâni, peste 40.000 de persoane au fost amendate cu peste 6 milioane de euro.

În ciuda recomandărilor Bisericii de a menține închise ușile lăcașurilor de cult în perioada sărbătorilor pascale, unii dintre greci se declară dispuși să nu respecte interdicțiile.

Un sondaj publicat în această săptămână a arătat că 3% dintre persoanele interogate intenționează să meargă la biserică iar 6% să se reunească cu familia. 9dintre respondenți consideră restricțiile "excesive".

Unii credincioși fervenți au făcut apel pe rețelele sociale să se intre cu forța în biserici, potrivit presei locale.

Poliția dorește să evite arestarea preoților în această perioadă.

"Tot ce putem face este să adresăm aceste avertismente (...) Dar acești oameni nu sunt criminali. Noi putem doar să-i dispersăm", a spus ofițerul citat de AFP.

Arhiepiscopul din insula Corfu, anchetat pentru faptul că a ținut o slujbă de Florii, urmează să fie judecat în mai.