Grupul majoritar din Parlamentul argentinian pregătește un proiect de lege care vizează instituirea unui impozit excepțional pentru marile averi ale țării, cu scopul de a finanța programele de luptă împotriva pandemiei de coronavirus, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Impozitul se va aplica pentru "circa 200 de persoane și 200 de companii", a declarat, la postul de radio Con Vos, deputatul Hugo Yasky din grupul care reunește parlamentarii peroniști de centru stânga și aliații lor.

"Sperăm să recuperăm 2,5 miliarde de dolari", a spus Hugo Yasky, în condițiile în care profunda criză economică, care afectează țara de aproape doi ani, a redus drastic veniturile fiscale.

Aceste fonduri vor fi utilizate pentru "materiale medicale, hrană pentru cei mai vulnerabili", a afirmat într-un comunicat deputatul Carlos Heller, președintele Comisiei pentru buget.

Parlamentarii au însă o dilemă: cum se vor reuni, în condițiile în care măsuri obligatorii de carantină sunt impuse celor 44 de milioane de argentinieni din 20 martie și urmează a fi prelungite cel puțin până în 26 aprilie.

Președintele de centru-stânga Alberto Fernandez se opune prezenței deputaților în incinta Parlamentului, pentru a respecta aceste măsuri.

"Dacă nu ne vom putea reuni în ședință, va trebui să vedem cum putem face asta de la distanță", a spus un alt deputat al majorității, Dario Martinez.

Potrivit celor mai recente cifre oficiale, Argentina a înregistrat 2.208 cazuri de Covid-19 dintre care 95 mortale.

Șeful statului a lansat un program fără precedent de investiții publice de circa 550 miliarde de pesos (8 miliarde dolari).

Circa 11 milioane cei mai săraci argentinieni vor primi un ajutor de urgență de 10.000 pesos (150 dolari) și peste 220.000 de companii au cerut sprijin financiar pentru a evita falimentul, potrivit guvernului.

Argentina are o datorie publică de peste 311 miliarde dolari (peste 90% din PIB) și a anunțat recent amânarea unor scadențe.