Grafice Analiză a situației din România: Sunt 18 cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori/ 16% sunt cadre medicale/ Mai multe decese în rândul bărbaților

de C.P.     HotNews.ro
Vineri, 10 aprilie 2020, 15:52 Actualitate | Coronavirus


cazuri barbati si femei
Foto: Hotnews
Cele mai multe cazuri de coronavirus au fost confirmate în rândul femeilor. Cu toate acestea, decesele sunt mai multe în rândul bărbaților, arată o analiză a cazurilor confirmate de infecție cu coronavirus Covid 19, în perioada 26 februarie – 5 aprilie 2020, realizată de Institutul Național de Sănătate Publică. În această perioadă au fost confirmate 4.051 cazuri de infecție cu coronavirus Covid 19, din care 181 decese. Din totalul cazurilor de îmbolnăviri confirmate, 16.3% au fost înregistrate în rândul personalului sanitar.

Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menținut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână.

Rata incidenței aparente la nivel național este de 18.24 cazuri la 100.000 de locuitori. Cea mai ridicată incidență aparentă se înregistrează în județul Suceava.
În totalul cazurilor raportate se observă o ușoară predominantă a genului feminin (56% din total cazuri, raport M/F este de 0.77).


Click pentru a deschide

Cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% din cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani.
Au fost înregistrate 127 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani. Distribuția pe vârste este comparabilă pe genuri (p=0,078, test Mann Whitney U). Vârsta medie este de 47.6 ani, iar vârsta mediană de 47 ani, din nou, fără diferențe semnificative pe genuri.

Până la data de 5 aprilie s-au înregistrat 181 de decese.

Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66.6 ani (vârsta mediană 69 ani). Vârsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor. Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate. Cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani și cea mai vârstnică 94 ani. S-a evidențiat o predominență a deceselor în rândul bărbaților. Astfel: o Din totalul celor decedați, 63.5% au fost bărbați, iar raportul M/F în rândul celor decedați a fost de 1.74.


Click pentru a deschide
Fatalitatea aparentă pe grupe de vârstă (procentul celor decedați în rîndul celor bolnavi) crește exponențial la grupele de vârstă înaintate, fără diferențe după 70 de ani.
41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora.Click pentru a deschide


Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11.6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână. Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar.

În ultimele 14 zile, media probelor pozitive pentru SARS-COV-2 a fost de 13%.

Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere.

Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț)

Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă.

Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții.

Detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menținerea și respectarea la nivel individual a măsurilor de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii bolii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10632 vizualizari

 • -3 (5 voturi)    
  Fara link identificat? (Vineri, 10 aprilie 2020, 16:07)

  M188 [utilizator]

  Presupun ca se refera la cazurile aparute in cadrul institutiilor spitalicesti, probabil
  • +2 (2 voturi)    
   faceti si grafic cu cati s-au infectat in spital (Vineri, 10 aprilie 2020, 18:46)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui M188

   si au murit

   adica sa vedem si cati infectati din diaspora si morti
   infectati in spital si morti

   sa intelegem si noi mai bine, de unde vin mortii nostri in statistica
 • +3 (3 voturi)    
  deci... (Vineri, 10 aprilie 2020, 16:19)

  ..13 [utilizator]

  Pe trei paliere

  A Preventia
  ar trebui sa fie diferite in functie de tipul de modul in care intra virusul.

  daca este importat - ceea ce se poate intampla dupa reluarea activitatilor - drastic: carantina obligatorie de 2 saptamani , flexibila testare rapida/ termometru, masca, manusi si carantina de 2 saptamani daca se citeste ceva.

  daca este comunitar
  dezinfectie, termonetru, masca, manusi, pastrarea conditilor de igiena drastica, dezinfectari periodice si fericiti cei ce pot testa.

  coridoarele alea verzi ar trebui si ele curatate periodic

  Toate astea sunt masuri de preventie.

  B. Tratament
  Ar mai trebui ca statul roman sa faca ceva pentru imbunatatirea tratamentului si a modului in care sunt organizate sectiile care trateaza bolnavii virusati. este un loc care poate reduce numarul de imbilnaviri iregistrate la cadrele medicale, reduce perioada de spitalizare la cei bolnavi, si posibil sa creasca rata de recuperati si nu rata deceselor..

  C. Vaccin
  M-as bucura enorm sa ne faca cineva surprirza sa spuna ca este pe calea cea buna de a obtine aici in RO un vaccin - romanii sunt imprevizibili - dar cred ca in aceasta situatie ramane doar un vis desart...
  • +2 (2 voturi)    
   Există vaccinuri în lume (Vineri, 10 aprilie 2020, 16:55)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Doar că ele trebuie testate luni de zile pentru a se verifica siguranța și eficacitatea lor. Puțin probabil ca cele care deja sînt în lucru să fie considerate apte de utilizare pe scară largă în acest an.

   Tratamentele medicale specifice sînt și ele toate în stadiu experimental. Nu se poate spune cu suficientă siguranță cum pot fi administrate sigur. În particular, hidroxiclorochina, care s-ar putea dovedi eficace în asociere cu zincul, are multe efecte adverse și trebuie administrată într-o cantitate atent stabilită pentru a nu fi toxică și într-un stadiu definit al boli pentru a fi eficace. Este nevoie de multe luni de de cercetări pentru a stabili cum și dacă într-adevăr aceste tratamente sînt utile.

   Totuși, după scăderea presiunii pe personalul medical va fi posibil să se analizeze în cercurile de experți în medicină care au fost bunele practici care au făcut ca unele spitale din România să obțină rezultate superioare altora (de la indicații terapeutice la rolul nosocomialelor). Dar puțin probabil să existe curajul și conștiința profesională pentru a face serios așa ceva.

   Ceea ce se poate întîmpla ceva mai repede este să apară teste relativ ieftine și ușor de prelucrat ale persoanelor care au făcut boala fără a fi fost oficial confirmate. Deocamdată nu se poate ști dacă cineva în prezent sănătos a fost bolnav în trecut. Abia cînd aceste teste vor fi disponibile, planurile de testare în masă în anumite localități/cartiere clocite de mințile PSD în frunte cu dl dr. Streinu-Cercel vor avea un rost, pentru că vor spune - pe un eșantion mai mult sau mai puțin reprezentativ - cît din populație este oearecum imunizată și cît rămîne total expusă.

   De aceea, deocamdată rămîn esențiale măsurile de încetinire a bolii, astfel ca numărul cazurilor grave să rămînă în capacitatea de tratare a spitalelor. În această privință, o doză modică de bun simț la nivel individual și de angajator ține loc de zeci de ordonanțe militare și sute de controale ale jandarmilor
  • +1 (3 voturi)    
   vaccinul s-ar putea sa (Vineri, 10 aprilie 2020, 17:05)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   ...nu poata fi fabricat niciodata.

   dealtfel civilizatia umana nu a inregistrat succese notabile impotriva virusilor.

   nici macar vaccinul antigripal nu este eficient.
 • +6 (10 voturi)    
  Total nerealista anliza! (Vineri, 10 aprilie 2020, 16:20)

  minitehnicus [utilizator]

  Acum aprox 1 luna erau niste primari care avertizau ca s-au inmultit cazurile de deces din cauze de deficiente/infectii respiratorii (pneumonie in special ! ).De atunci nu am mai auzit vorbindu-se despe acest subiect. Stiu un astfel de caz din sursa sigura : deces in urma unei pneumonii severe. Cei de la salvare nu au facut niciun test ref COVID! Nici decedatului si nici familiei!!! Cate cazuri de genul asta or fi in intreaga tara? A verificat cineva nr de decedati de pneumonie in ultimele 3 luni? Concluzia cred ca e clara : situatia reala nu se vrea a fi cunoscuta /raportata!
  • -2 (4 voturi)    
   Fara dubiu (Vineri, 10 aprilie 2020, 17:14)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui minitehnicus

   Toate informatiile de la DJS si GCS sunt abureală, cu inexactități, falsuri, cifre contradictorii etc etc. ca urmare și aceasta analiza e aplă de ploaie care să justifice salariile nesimțite ale câtorva conțopiști („indispensabili”) din Ministerul zis al Sănătății. Să nu le cerem să verifice ceva (pneumonii samd) - că nu ii duce capul. Sunt pur si simplu niște nulități plătite din banii publici, complici la prăbușire sistemului medical din ultimii 30 de ani.
  • 0 (0 voturi)    
   . (Vineri, 10 aprilie 2020, 18:28)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui minitehnicus

   Pot fi mult mai multi infectati. Niste germani au estimat nr. real pentru mai multe tari in martie. In Romania au estimat ca 1 din 40 a fost identificat. Cine stie cum o fi acum? In orice caz, o iesire pe strada poate fi mult mai periculoasa decit zic cazurile identificate.
 • -2 (4 voturi)    
  flawed analysis (Vineri, 10 aprilie 2020, 16:56)

  gt86 [utilizator]

  atat timp cat sursa acestor date nu reflecta realitatea, analiza nu e foarte utila.
  avem nevoie de testari, multe testari pentru a realiza care este amplitudinea reala.
  unul dintre primele 20 de cazuri s-a intors la serviciu unde a lucrat aproximativ 9 zile (caz asimptomatic). Persoanele cu care a avut contact direct (a primit si martisoare de 1 Martie, wink wink) NU au fost testate desi asta se astepta si asta era anuntat de DSP. Deci despre ce vorbim aici?
 • +1 (1 vot)    
  S-a facut sondaj pe 100.000 de locuitori? (Vineri, 10 aprilie 2020, 18:04)

  luciannn [utilizator]

  S-au facut un sondaj de 100.000 de teste si s-au depistat doar 18 cazuri?

  Sau din ce s-a testat cu tinta pana acum....

  Foarte periculoasa afirmatia asta... 18 din 100.000... si ne mai intrebam de ce este lumea relaxata...

  Un sondaj de teste periodic pe 10.000 de oameni ar oferi o imagine mai buna legata de procentul real al populatiei care are virusul...

  Nu cele cateva teste facute in cateva spitale sau la cativa oameni care s-au simtit rau...
 • +1 (1 vot)    
  Decese- analiza (Vineri, 10 aprilie 2020, 18:11)

  Nicolae53 [utilizator]

  La 5 aprilie (inclusiv) existau 196 decedati, din care 29 au fost pana la 26 martie (conf. datei decesului, nu datei raportarii, ref. comunicarilor M.Sanatatii.)
  Nu e clar cati barbati si femei sunt in cazurile 53-65, care au fost comunicate in grup (Suceava, intre 22 si 30 martie).
  In 53 cazuri (pana la 4.apr) nu se cunosc, sau nu s-au comunicat patologii pre-existente, deci exista un grad mare de incertitudine (in special intre 115-195).
  Poate analizele s-au facut pe date care nu au fost publice!
 • 0 (4 voturi)    
  OH (Vineri, 10 aprilie 2020, 18:17)

  letsoc [utilizator]

  Pe la sfarsitul lui noiembrie , inceputul lui decembrie 2019 virusul era prezent in RO. Mi-aduc aminte ca se spunea aproape zilnic ca a mai murit cineva de gripa si se specifica daca mortul a fost sau nu vaccinat antigripal. Atunci era ordin pe unitate sa ne convinga de utilitatea vaccinarii . Vaccinare pe care nu o contest .Deci , ar trebui sa se faca statistica de la sfarsitul lui noiembrie 2019. Pe statistica prezentata in articol, nu ni se mai spune daca mortii erau sau nu vaccinati antigripal .Pe ce se prezinta in articol am avea cam aproape patru morti pe zi . Cati morti pe zi au Spania , Italia,etc ? Se spune ca statistica minte . Nu , nu minte, depinde ce cifre bagi in ea . Ghiciti cine baga acele cifre . Cu stima , NC .
  • +1 (5 voturi)    
   Deci la noi, nu in Wuhan? (Vineri, 10 aprilie 2020, 18:32)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui letsoc

   Primele infectii au fost raportate in Wuhan la inceputul lui decembrie 2019. Vrei sa spui ca romanii au inceput sa manance lilieci si in loc de mititei se vindea friptura de pandolin in Obor?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by