Fizioterapeuții, kinetoterapeuții și profesorii CFM (Cultură Fizică Medicală) sunt detașați, în această perioadă, alături de medici și asistenți medicali, la triaj sau pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), pentru a îngriji pacienți infectați cu coronavirus (prin tehnici specifice de fizioterapie respiratorie), arată reprezentanții acestora, într-un comunicat. Ei sunt nemulțumiți de faptul că, în urmă cu doi ani, atunci când salariile din sistemul sanitar au crescut considerabil, ei au fost "uitați" și nu au beneficiat de majorări salariale și amintesc acum că sunt personalul cu studii superioare cu cel mai scăzut nivel de salarizare din sistemul de sănătate.

Testare coronavirusFoto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Salariul unui fizioterapeut sau kinetoterapeut: între 1.648 și 3.166 de lei

Fiziokinetoterapeuții, kinetoterapeuții și profesorii CFM (Cultură Fizică Medicală) din România subliniază că, în acest moment, ei sunt angajații cu studii superioare din sistemul public de sănătate cu cel mai scăzut nivel de salarizare - între 1.648 de lei salariul unui kinetoterapeut debutant și 3.166 de lei salariul net al unui fiziokinetoterapeut cu 20 de ani vechime si gradație 5.

"Din nou, fizioterapeuții din România se simt nedreptățiți și discriminați, prin decizia membrilor Comisiei pentru muncă și protecție socială și a plenului Camerei Deputaților, adoptată în ședința de vineri, 03.04.2020, de mărire a salariilor doar a biologilor, biochimiștilor, chimiștilor, fizicienilor și psihologilor, fără a lua în calcul și solicitarea fizioterapeuților de a modifica nivelul de salarizare, conform proiectului de lege PLX589/2019 care așteaptă raportul Comisiei pentru muncă și protecție socială din noiembrie 2019", arată reprezentanții Colegiului Fizioterapeuților din România.

Și personalul de laborator este nemulțumit. Ambele categorii, "uitate" la creșterile de salarii din sistemul sanitar

De cealaltă parte, și biologii, biochimiștii și chimiștii (personal de laborator care, printre altele, prelucrează în această perioadă testele pentru coronavirus și pun diagnosticul de infectare), și ei uitați la majorările salariale de acum 2 ani, sunt nemulțumiți și spun că majorarea salarială votată săptămâna trecută de Parlament este insuficientă. Ei spun că această majorare votată de Parlament nu aduce salariile lor în rând cu restul personalului medical: dacă înainte de majorarea de salarii din martie 2018, un biolog/biochimist/chimist avea aproximativ 80% din salariul unui medic de laborator, acum salariul acestuia este de doar 42% din salariul medicului și este mai mic decât al unui asistent medical, care "îi este subordonat", a explicat ieri, într-un interviu acordat HotNews.ro, Constanța Popa, președintele Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din Sistemul Sanitar din România.

Fiziokinetoterapeuții și kinetoterapeuții, pe de o parte, și personalul de laborator (biologi, chimiști și biochimiști) sunt cele două mari categorii de personal medical uitate în momentul aplicării noii legi a salarizării din sistemul sanitar, începând din martie 2018, care în unele cazuri a dublat sau chiar triplat salariile medicilor și asistenților medicali.

Cele două categorii de personal medical uitate la majorările salariale de acum doi ani s-au zbătut, fără succes, în tot acest timp să beneficieze de majorări salariale în rând cu ceilalți colegi ai lor din sistemul sanitar.

"Prin Ordinul Comandantului Acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență dr. Raed ARAFAT nr. 74534/28.03.2020, este recunoscută fără echivoc importanța profesiei de fizioterapeut exercitată de personal sanitar cu studii superioare care poate fi detașat/delegat la alte unități sanitare publice care înregistrează deficit major de personal medical și auxiliar pentru a ajuta în lupta contra Covid-19", arată reprezentanții Colegiului Fizioterapeuților din România.

Ei atrag atenția că "Existența inechităților în ceea ce privește retribuirea specialiștilor din sistemul sanitar, a căror preocupare principală este menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate a populației, alături de medici și asistenți medicali, nedreptățește din nou fizioterapeuții – kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuți și profesorii CFM, care fac parte din categoria de personal medico-sanitar."

Colegiul Fizioterapeuților din România face apel la "simțul responsabilității profesionale și umanitare al legiuitorului în vederea realizării cu celeritate a demersurilor pentru eliminarea inechităților salariale ce survin din Legea-Cadru nr. 153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astfel vor fi respectateierarhia, nivelul studiilor și importanța socială a muncii, așa cum este firesc să se întâmple într-o țară democratică, membră a Uniunii Europene".

Citește și: