Africa de Sud are cel mai mare număr de pacienți cu SIDA din lume. Așadar, în mijlocul unei pandemii coronavirus, cuvântul de gardă al medicilor din țară pentru cei 7,5 milioane de pacienți este clar: testarea HIV și tratamentul obligatoriu, scrie AFP.

Infectie HIV/SIDAFoto: Agerpres

De îndată ce primele cazuri de contaminare cu Covid-19 în China au apărut în decembrie, experții au tras alarma cu privire la posibilele riscuri pe care virusul le poate prezenta pacienților cu SIDA și a sistemului imunitar slăbit. Mai ales în Africa de Sud, unde, conform estimărilor lor, o treime dintre persoanele pozitive cu HIV nu iau tratamentul indicat.

Epidemia Covid-19 se răspândește în țară - peste 1.700 de cazuri, inclusiv 13 decese conform ultimelor statistici -, dar din lipsă de date suficiente, oamenii de știință sunt încă precauți cu privire la riscurile pacienților cu HIV. „Nu știm cu adevărat ce se va întâmpla”, recunoaște pentru AFP profesorul Anton Stoltz, șeful departamentului de boli infecțioase de la Universitatea din Pretoria.

Dar extrapolările sunt posibile datorită cercetărilor asupra reacțiilor persoanelor pozitive cu HIV la alte infecții virale, adaugă mai mulți experți contactați de AFP.

„Știm că pacienții cu HIV care sunt pe antiretrovirale răspund la infecții virale precum gripa într-un mod similar cu persoanele cu HIV negativ”, notează profesorul Stoltz.

În schimb, pacienții cu SIDA care nu sunt tratați cu antiretrovirale au un risc mai mare de a contracta aceste infecții.