Coronavirusul ar fi putut infecta deja jumătate din populația Marii Britanii, arată un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea Oxford. Sunetra Gupta, profesor de epidemiologie teoretică, care a condus studiul spune că, dacă rezultatele se confirmă, mai puțin de un om dintr-o mie de persoane infectate cu Covid-19 are nevoie de internare, potrivit unui articol publicat de ft.com.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Profimedia Images

Potrivit modelării efectuate de cercetătorii de la Oxford, virusul ar fi ajuns în Regat la jumătatea lui ianuarie și s-a răspândit fără să fie observat mai mult de o lună, până a fost detectat primul caz, la sfârșitul lunii februarie.

Studiul oferă rezultate foarte diferite de cele propuse de Imperial College London, care a determinat guvernul britanic - care prefera până atunci o imunizare colectivă - să-și schimbe abordarea și să treacă la măsuri de distanțare socială mai dure. “Sunt surprins că a existat o astfel de abordare fără rezerve a modelului Imperial,” a declarat Sunetra Gupta, citat de FT.

Rezultatele prezentate de cercetătorii de la Oxford readuc în discuție imunitatea colectivă, principiul prin care poate fi controlată propagarea unei maladii în momentul în care o majoritate a populației este imunizată. Teoria a fost favorizată inițial de guvernul Boris Johnson, dar un raport al Imperial College din Londra, publicat la începutul săptămânii trecute, indica faptul că epidemia Covid-19 ar putea ucide până la 510.000 de oameni în Regatul Unit în cazul pur ipotetic în care nu se ia nicio măsură.

Citește și:

Cu strategia urmată până atunci de guvern, cercetătorii estimau că Regatul riscă până la 260.000 de decese, din cauza sufocării sistemului de sănătate. Exact acest raport a determinat guvernului lui Boris Johnson să recurgă la măsuri mai dure și să ceară populației să evite orice contact, deplasările neesențiale și să ceară persoanelor în vârstă și femeilor însărcinate să se izoleze timp de trei luni.

Pentru a-și dovedi teoria, grupul de cercetători de la Oxford lucrează cu colegi de la Universitățile Cambridge și Kent pentru a testa dacă populația a dezvoltat anticorpi la noul coronavirus.