​INTERVIU

De ce România testează atât de puțini suspecți de coronavirus și care sunt efectele: Te poți trezi cu focare de sute de bolnavi și mii de contacți ce se dezvoltă în doar 3-4 zile

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 18 martie 2020, 11:50 Actualitate | Coronavirus


Adrian Wiener
Foto: AGERPRES
​​România a testat puțin peste 3.000 de suspecți de coronavirus, în timp ce alte țări au testat zeci de mii de suspecți. Țara noastră nu are suficiente teste, iar măsurile de izolare ar trebui să compenseze acest lucru și să fie mult mai stricte - practic, doar farmaciile și magazinele alimentare ar trebui să rămână deschise în această perioadă, pentru a limita răspândirea virusului, avertizează Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean din Arad și senator USR, într-un interviu acordat HotNews.ro. În caz contrar, "te poți trezi cu focare de sute de bolnavi și mii de contacți ce se dezvoltă în doar 3-4 zile".

Practic, autoritățile din țara noastră au decis să testeze doar persoanele care au călătorit în așa-numitele "zone roșii". În acest timp, persoane care au simptome, dar nu au călătorit recent în aceste zone, nu sunt testate și sunt trimise acasă de la spitale, iar medicii sunt neputincioși.

Adrian Wiener este medic primar în Secția Medicină Internă a Spitalului Județean de Urgență din Arad și senator USR, membru al Comisiei de Sănătate din Senat. El a oferit, în interviul acordat HotNews.ro, un exemplu concret de pacient din Arad care a trecut prin 3 spitale, avea simtome suspecte de coronavirus, a avut sute de contacți, dar nu a putut fi testat pentru virus din cauză că nu se încadra în definiția de caz stabilită de autorități pentru suspecții care pot fi testați: "Nici acum nu știm, pentru că nu se testează, din cauză că nu intră în definiția de caz."


Cine este considerat suspect de coronavirus și poate fi testat în România, potrivit definiției date de autorități


Definiția pentru caz suspect de coronavirus - singurele persoane care sunt testate - dată de autoritățile române, este următoarea (sursa: Institutul Național de Sănătate Publică):
 • Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gat, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare
 • ȘI
 • În perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologice:
 • A avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19
 • SAU
 • A avut istoric de călătorie internațională" (Pe larg aici)

"Suntem complet descoperiți, nu măsurăm transmiterea virusului. Măsurile de izolare ar trebui să fie mult mai stricte"


Medicul Adrian Wiener avertizează că, în acest moment, în România nu este măsurată în niciun fel transmiterea reală a virusului: "Astăzi, pe definiția de caz, noi testăm doar dacă are trasabilitate în zona roșie și dacă are simptome. Singurul declick pentru măsuri severe de distanțare socială severe este dacă constanți că ai transmitere comunitară susținută. Iar noi nu măsurăm asta. Aici e marea problemă."

Soluția propusă de el - lipsa testelor ar trebui compensată prin măsuri de izolare mult mai stricte: "Dacă nu ai teste, trebuie să compensezi prin măsuri de izolare mult mai stricte. Pentru că te trezești cu focare de sute de bolnavi și mii de contacți despre care nu știi, se dezvoltă în doar 3-4 zile. Noi suntem complet descoperiți la ora asta."

În cazul persoanelor care au călătorit în străinătate și sunt ținute în carantină sau izolare situația este oarecum sub control, chiar și în lipsa testelor, explică medicul arădean: "Dacă ești în carantină și izolare te testează doar în măsura în care dezvolți simptome. Ai două moduri de a elimina suspiciunea de boală: prima este testarea și a doua este observarea clinică. Dacă în 14 zile nu dezvolți simptome, am eliminat suspiciunea că ești bolnav. Știu că nu ești bolnav dacă 14 zile nu am făcut simptome. Nu îmi permit a doua metodă de diagnostic - asta în care să aștept 14 zile la cei care umblă liber în comunități - în schimb, la cei carantinați mi-o pot permite. De asta cei aflați în carantină și izolare sunt testați doar dacă au simptome."

Prelevare de probe pentru coronavirus

În schimb, există pacienți care au simptome ce pot trăda infecția cu noul coornavirus, dar care din cauză că nu au călătorit recent în zone de risc, sunt trimiși acasă de spitale și nu sunt testați. Oficial, ei nu se încadrează în "definiția de caz" stabilită de autorități pentru a fi considerați suspecți și a fi testați, iar medicii sunt neputincioși, spune Adrian Wiener. El dă un exemplu concret chiar de la spitalul din Arad, unde lucrează: "Un exemplu concret pe care îl avem în Arad: caz de febră înaltă, cu depreciere respiratorie, cu imagine pulmonară de pneumonie atipică, dacă îl descrii clinic pare calat pe COVID 19, care a fost în urmă cu 10 zile în Israel, dar nu a fost în zonă roșie, în Italia. Nici acum nu știm, pentru că el a fost în 3 spitale și a avut sute de contacți, dar nu a fost testat. Nici acum nu știm, pentru că nu se testează, din cauză că nu intră în definiția de caz."

"Vin cazuri la spital cu febră, tuse, frisoane, durere de cap, cu sindrom de impregnare virală. Îi fac testul rapid de gripă, e negativ. Nu am voie să îl testez pentru COVID 19, pentru că nu a călătorit în zonă roșie. Nu știu dacă e COVID sau nu", adaugă medicul.

În România, singurul criteriu pentru testare este călătoria în zona roșie, subliniază Adrian Wiener: "Ori, când știm că sunt mii de oameni care au mințit, care au spus că vin din Grecia, care au trecut Dunărea cu barca, care au intrat în contact, la rândul lor, cu acești oameni, care nu respectă măsurile de autoizolare ce li s-au transmis la aeroport, sunt mii de astfel de oameni. Noi depistarea în comunitate nu o facem."


Lecția coreeană: Zeci de mii de suspecți testați. România a testat doar 3.000 de oameni


Adrian Wiener dă exemplul senzorului de gaz și subliniază că "Noi nu avem senzori de gaz acum, ca țară. Ai senzor de gaz, de ce îl ai? Pentru că poate să se acumuleze gazul în încăpere și să nu îți dai seama, decât în măsura în care ajunge la 15% concentrație în aer și explodează."

Practic, în România au fost testați până acum doar puțin peste 3.000 de suspecți de coronavirus, ceea ce înseamnă 180 de oameni la milionul de locuitori, spune Adrian Wiener. Asta în timp ce alte țări testează zeci de mii de oameni: "Comparativ, Coreea de Sud avea acum câteva zile 6.000 de teste la milionul de locuitori. Lecția coreeană, cum a fost numită, înseamnă testarea agresivă extensivă în societate ca să identifici precoce și să izolezi cazurile. Coreenii testează sindrom febril, orice fel de simptomatologie de infecție de tract respirator superior, fie că este ușoară, fie că are contact cu persoană infectată sau nu, fie că are test de gripă făcut sau nu. Poate să fie gripă și vezi că e pozitiv, este într-adevăr probabilitate mai mică, dar poate să fie și COVID. Ei testează agresiv și astfel au reușit să contenționeze cazurile, spre deosebire de Italia, unde curba este mult, mult mai abruptă decât Coreea. La un moment dat, Coreea de Sud avea mult mai multe cazuri decât Italia. În tot ce se scrie acum se numește 'Lecția coreeană' "

"La noi acum este noapte, am pierdut cheile și le căutăm doar sub felinar", este concluzia medicului Adrian Wiener.


Cine ar trebui testat la modul ideal: Toate persoanele care au simptome


La modul ideal, dacă am avea teste, "dar nu avem", ar trebui să testăm "orice sindrom febril care vine la spital sau dă telefon la medicul de familie și simptomatolofie frustă - subfebrilitate, tuse, dureri de cap, simptome cu debut acut. Spre exemplu, dacă o persoană este vaccinată de gripă și are sindrom febril, ar trebui testată", subliniază Adrian Wiener.

El mai spune că măsurile de izolare socială sunt luate de autorități progresiv, în funcție de numărul de cazuri, dar în condițiile în care transmiterea reală a virusului nu este măsurată, se poate dovedi o măsură greșită: "Problema este că măsurile de izolare socială la noi vor fi luate progresiv, potrivit decretului, singurul indicator fiind numărul de cazuri. Ori noi, prin măsurile de izolare, ar trebui să compensăm incapacitatea de a testa, nu să calibrăm izolarea socială în funcție de numărul de cazuri. Dimpotrivă."

Testare pentru coronavirus

Adrian Wiener spune că, în lipsa testelor, doar farmaciile și magazinele alimentare ar trebui să mai rămână deschise, iar dintre serviciile publice, să rămână deschise doar cele esențiale: "În acest caz, în 7 zile, hai, 10 zile, pentru că debutează, eu voi ști exact care este situația transmiterii comunitare. Iar apoi am o linie de bază în care spun: iată că avem totuși, au mai apărut prin simptomatologie clinică încă atâtea cazuri. Dar izolându-le, știu că nu am mai transmis în astea 10 zile, decât controlat, în interiorul familiei sau unde au stat acești oameni."

Trebuie să compensezi faptul că nu poți măsura, subliniază Adrian Wiener: "Categoric, măsurile ar fi trebuit să fie mai stricte. Tu știi că ești vulnerabil, iar sistemul de sănătate nu face față la o densitate mare de pacienți. Atunci trebuie să iei măsuri ca să nu se întâmple lucrul ăsta, neputând măsura. Dacă îmi permit și am, cum au coreeni, zeci de mii de teste, și testează ca la drive-in la McDonald's, nici nu te dai jos din mașină... Dar nu avem."


"Unul din 4 pacienți din Italia ajunge la terapie intensivă. Riscăm să crească mortalitatea pe celelalte patologii, pentru că spitalele vor trata doar asta"


Deocamdată, vârsta medie a cazurilor confirmate în România este de 40 de ani, dar "drama va fi atunci când vom intra în segmentul de 60-70 de ani. Când intră în rural, când scapă în zona urbană de blocuri. Deocamdată sunt cei care au circulat în afara țării, tinerii. Dar vine valul al doilea".

În plus, în Italia, unul din 4 pacienți ajunge la terapie intensivă, "nu mai e ce știam noi în China", atrage atenția medicul Adrian Wiener: "Am citit un interviu cu medicul care coordonează toată terapia intensivă din nordul Italiei. În China se spunea că doar 5% sunt critici. În Italia, unul din 4 pacienți intră la terapie intensivă și are nevoie de suport avansat."

De asemenea, "riscăm să crească mortalitatea pe celelalte patologii, pentru că spitalele vor trata doar asta".


"Autoritățile ar trebui să stea în telefoane de dimineață până noaptea, inclusiv cu chinezii, cu cei care nu mai au nevoie de teste"


La ultima audiere în Parlament (sâmbătă - n.red.), ministrul Sănătății a spus că avem 10.000 de teste, amintește Adrian Wiener. "Nu avem testare, așadar. Ar trebui să stea în telefoane de dimineață până noaptea (autoritățile - n.red), cu chinezii, cu cei care nu mai au nevoie de teste."

"Dacă nu ai teste, trebuie să compensezi prin măsuri de izolare mult mai stricte. Pentru că te trezești cu focare de sute de bolnavi și mii de contacți despre care nu știi, se dezvoltă în doar 3-4 zile. Noi suntem complet descoperiți la ora asta", avertizează medicul.


Adrian Wiener

El mai spune că testele pe care le are România ar trebui folosite acum, pentru a ține sub control răspândirea virusului. Mai târziu, riscăm ca lucrurile să scape de sub control, iar testarea să nu mai conteze: "La un moment dat, nici nu va mai conta testarea. Acum este fereastra în care ea contează. La un moment dat, distincția se va face doar clinic - ai simptome, stai acasă, ești grav, vii la spital. Nici nu mai contează atunci testele, pentru că atunci izolezi total. Cum e la italieni acum, ei au blocat total accesul, doar la farmacie și la magazin alimentar se mai duc. În acel moment, transmiterea intracomunitară scade dramatic. Iar atunci nu mai are rost să testezi. Fereastra în care îți trebuie testele e acum, după aceea oricum nu îți mai trebuie, cine va fi grav va merge la spital."


"Dacă explici corect lucrurile acestea, oamenii înțeleg. Decizia ar trebui luată din mâna politicienilor"


Adrian Wiener crede că oamenilor ar trebui să li se explice corect aceste lucruri, iar ei vor înțelege.

El mai spune că spitalele din România nu sunt nici pe departe singurele care nu au tot ce este necesar pentru această criză: "Nu suntem singurii care nu avem, în America de exemplu au doar 1% din necesarul de măști cu filtru, cele care protejează cu adevărat. Bun, nici noi nu avem. Dar atunci ar trebui să ne asigurăm că nu vom avea o explozie de cazuri brusc. Tu știi că ești vulnerabil pentru că nu poți testa, știi că ești vulnerabil pentru că o să îți cadă personalul medical la primul val, știi că ești vulnerabil din toate punctele de vedere și tu nu compensezi asta prin măsuri stricte de izolare pe care le poți lua. Mi se pare incredibil și absolut iresponsabil."

În ceea ce privește deciziile pe care le ia România în această criză, Adrian Wiener spune că ele ar trebui "luate din mâna politicienilor. Deciziile nu ar trebui să aibă dependență sau filiație politică. Se măsoară riscuri, se măsoară beneficii, asta ar trebui să însemne starea de urgență, depolitizarea deciziei."

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

126247 vizualizari

 • +33 (51 voturi)    
  ... (Miercuri, 18 martie 2020, 12:02)

  tirolez [utilizator]

  Una din putinele voci rationale, dar aude cineva dintre cei de sus?
  • +2 (6 voturi)    
   Se pare ca merge metoda testarii extensive (Miercuri, 18 martie 2020, 13:13)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Uite aici un exemplu unde s-a demonstrat ca functioneaza

   https://www.ft.com/content/0dba7ea8-6713-11ea-800d-da70cff6e4d3
 • -30 (52 voturi)    
  Vorba multa sărăcia omului! (Miercuri, 18 martie 2020, 12:04)

  simplex1 [utilizator]

  Medicul Adrian Wiener vorbește mult și nu zice nimic nou.

  Ar trebuie testați toți care sunt în Romania la fiecare câteva zile ca sa știm cu aproximație foarte buna numărul real de infectați. Asa ceva este imposibil.
  • +8 (28 voturi)    
   ... (Miercuri, 18 martie 2020, 12:19)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Asa ca mai bine nu mai testam (aproape) deloc, decat pe parlamentari si ministri. Ca acum. Si o sa ne trezim in max o saptamana cu spitalele pline de bolnavi despre care nici nu vom sti sigur daca au covid19 sau nu, de unde l-au luat si pe cati au infectat.
   Crezi ca sunt asa pregatiti la spitalul din Husi de ex. sau Gherla? Vin 10 simultan tusind si cu febra mare , sunt pregatiti doctorii? Au ceva in afara de haine de la bricostore?
   Vor infecta personalul medical si dupa aia scapa cine poate si are imunitatea buna . Studiu de caz pentru prostie, aia vom fi.
  • +10 (14 voturi)    
   Dar, (Miercuri, 18 martie 2020, 12:48)

   VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   nu ai rabdare sa citesti tot articolul.
   _____________
   Cine ar trebui testat la modul ideal:
   Toate persoanele care au simptome.
   _____________
   OK?
  • +5 (9 voturi)    
   omul a zis putin altceva (Miercuri, 18 martie 2020, 13:51)

   DanIonita1 [anonim] i-a raspuns lui simplex1

   nu toata lumea are febra/tuse/probleme de respiratie. E putin diferit. Ca nu avem suficiente teste si ca nu le folosim eficient pe cele existente e altceva.
 • +19 (31 voturi)    
  Bun articol (Miercuri, 18 martie 2020, 12:05)

  sim18 [utilizator]

  prezentat corect... sper sa se tina seama de el.
 • -2 (38 voturi)    
  eu am alta intrebare: (Miercuri, 18 martie 2020, 12:11)

  liviu_ [utilizator]

  sa lasam putin virusul de-o parte

  ce facem cu economia?! daca ne izolam ca tara, continent , planeta... timp de 3 luni de zile sau mai mult... criza din 2007 o sa para o adevarata binecuvantare fata de ce o sa fie acum....
  ce facem cu asta?!

  ok... dreptul la viata, dar daca avem o sata de somaj de 30% dupa criza am belit-o!
  • +6 (12 voturi)    
   lumea (Miercuri, 18 martie 2020, 13:53)

   DanIonita1 [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   va trebui sa traiasca din rezerve o perioada si sa renunte la cumparaturi/vacante/petreceri de orice fel etc... Statul ii poate sprijinii doar pe cei care chiar nu au ce manca si doar cu lucrurile basic. Asta e realitatea anului 2020.
   • +3 (11 voturi)    
    eu nu ma refer la privati (Miercuri, 18 martie 2020, 16:01)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui DanIonita1

    eu ma refer la economie

    cate firme crezi ca vor supravietui dupa criza asta?!
    cati oameni crezi ca o sa ramana someri?!
    pentru ca mie imi e teama ca o sa fie procente cu 2 cifre, si prima cifra nu o sa fie 0 sau 1 ...
    • -2 (6 voturi)    
     vor supravietui (Miercuri, 18 martie 2020, 22:21)

     DanIonita1 [anonim] i-a raspuns lui liviu_

     cele care nu erau deja in moarte clinica si care (asemeni oricaror cetateni responsabili) au si niste rezerve. Se pot amana unele investitii, renuntat la cate o masina, cota de benzina, alte cheltuieli ... Daca insa oricum erau pe faras.... Vor rezista destule ca sa ne redresam destul de repede daca ne duce putin capul (cam 1 an, mai putin nu este posibil).
  • +13 (23 voturi)    
   In iunie (Miercuri, 18 martie 2020, 14:06)

   Alexa.99. [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   cand vom chitai de foame dupa 2 luni de stat acasa, ne vom pune aceasta intrebare. Acum vrem doar sa ne ascundem de virus, de parca el ar disparea daca noi stam ascunsi.
   Sunt angajati care traiesc din salariu de pe o luna pe alta, n-au economii. Chiar daca vom putea merge pana la supermarket, ei cu cu ce bani vor merge? Dar cine se gandeste asa?
   • +10 (14 voturi)    
    De ce nu au cumparat nemernicii teste?!?! (Miercuri, 18 martie 2020, 15:12)

    rov [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

    Mii de pacienti cu febra au fost refuzati LA ANALIZA
    Ce a facut acesta tara pentru oamenii ei ???
    Acesti incompetenti sunt mai rau decat orice virus pentru romani.
    Pai vezi ca vine focul si tu stai fara apa in cisterne???
    DOAR NISTE TAMPITI POT FACE ASTA!!!!

    Ne zbatem intre hotia pezede si prostia penele de 20 de ani...
   • +3 (9 voturi)    
    exact (Miercuri, 18 martie 2020, 16:03)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

    sunt o gramada de prbleme si eu nu cred ca poate supravietui economia mondiala daca vom continua asta mai mult...

    nici somaju nu e ideal ca 75% din salariu , ii nenoroceste pe oamenii cu venituri mici.
    adica ok iti amana banca 2-3-4 luni... dar salariu tau tot micsorat e si rata tot o sa trebuiasca sa o dai...
    • -1 (3 voturi)    
     problemele pe care le expui (Miercuri, 18 martie 2020, 22:25)

     DanIonita1 [anonim] i-a raspuns lui liviu_

     sunt reale dar pur si simplu la acest moment nu se poate altfel. Fara izolare maxime se va murii in masa. Si nu vrea nimeni sa moara ca sa ii fie mai usor altuia cu ratele.
     • -1 (9 voturi)    
      de unde atata siguranta (Miercuri, 18 martie 2020, 23:09)

      ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui DanIonita1

      ca se va muri "in masa" ?

      3000 morti in Italia ti se pare moarte in masa ?

      La batalia de la Marna au crapat zeci de mii intr-o zi si nu s-au mai baricadat in case.
      A venit gripa spaniola si nici atunci nu s-au baricadat in case.
  • -2 (8 voturi)    
   sunt curios (Miercuri, 18 martie 2020, 16:04)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   aia care au sarit cu minusu ce argumente au.

   ce am spus?! am pus o intrebare. voi sunteti asa afoni dpdv economic incat aveti impresia ca nu ne asteapta o criza grava rau de tot?!
   • +3 (5 voturi)    
    Pai ce (Miercuri, 18 martie 2020, 17:13)

    mopsu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    sa mai spui, hotii din politica ,pensii peste pensii, vouchere pentru biciclete, led-uri, masini electrice pentru a cara apoi pe cei bolnavi, pensii nemernice de uriase, mai vrei ? Sigur ca vom putea trai ca in anii 50, toti la agricultura .. Se poate....
    • +2 (2 voturi)    
     Beautiful dreams! (Joi, 19 martie 2020, 11:17)

     unins [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

     "Sigur ca vom putea trai ca in anii 50, toti la agricultura..." Ce frumos ar fi! Dar ce pacat ca este doar un vis. Realiatea va fi un cosmar.
 • +15 (27 voturi)    
  comunicarea lasa de dorit (Miercuri, 18 martie 2020, 12:23)

  Remarque [utilizator]

  Autoritatile au un mod de comunicare deficitar, practic nu s-a spus deloc oficial care sunt criteriile de testare. Foarte bine ca in sfarsit un medic anunta public asta si este preluat in mainstream media. Insa este putin, foarte putin.

  Nu ma pot abtine sa nu ma gandesc la testarea extinsa a parlamentarilor, toti, absolut toti au fost testati, fie ca au avut sau nu contact apropiat cu senatorul liberal.
  Iar noi...
 • -12 (36 voturi)    
  Ce dracu... (Miercuri, 18 martie 2020, 12:25)

  gugurila [utilizator]

  ... is aia "contacti"?

  E un termen de specialitate din chineza, dialectul vorbit in provincia Wuhan?

  Mari specialisti, daca nu stiti sa vorbiti romaneste plecati naibii in Burkina Fasso. Am inteles ca acolo nu au coronavirus.
  • -3 (17 voturi)    
   "contacti" (Miercuri, 18 martie 2020, 12:39)

   Stapanu [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

   (mi-ai luat-o inainte / subscriu)
  • +7 (13 voturi)    
   Ce e aia 'gugurila" ? (Miercuri, 18 martie 2020, 13:31)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

   E prima oara ca aud numele asta.

   PS. Plecati naibii in Burkina Fasso, cu doi de 's' :-))
 • 0 (24 voturi)    
  Politicieni (Miercuri, 18 martie 2020, 12:40)

  Tescovin [utilizator]

  „Adrian Wiener spune că ele ar trebui "luate din mâna politicienilor.”

  Aham. Și date în mâna medicilor. Ca el. Care e tot politician, dar de la partidul „bun”.
 • +2 (20 voturi)    
  .... (Miercuri, 18 martie 2020, 12:40)

  tirolez [utilizator]

  Pentru cei care il laudau pe BorisJ deja au o victima de 45 de ani. Rezultatul imunizarii colective. Deja aproape 100 de morti in conditiile in care nu testeaza mortii nediagnosticati cu COVID.
  • +5 (11 voturi)    
   Ei stiau ca o sa aibe multi morti (Miercuri, 18 martie 2020, 15:47)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Problema lor a fost ca s-au prins tarziu ce problema au.

   In momentul ala, au dat problema pe mainile unui colectiv multidisciplinar, care-a facut simulari, luand in calcul mai multi factori, sociali, medicali si economici.

   Nu poti, de exemplu, sa impui masuri drastice de izolare sociala pe o perioada de mai mult de cinci luni fara sa faci praf nu doar economia ci si sistemul medical si structurile de stat. De-aia, e foarte important cand le impui, cat de gradual, si de ce natura.

   Chestii de-astea, si mai multe alte chestii, au reiesit din simularile lor. Pe care acuma guvernul britanic le aplica. Ei stiu c-o sa fie nasol. Stiu insa si ca daca nu fac de-acum inainte totul ca la carte, chiar daca pentru publicul larg ce fac ei pare o prostie, o sa fie si mai nasol.
 • +10 (18 voturi)    
  Pile (Miercuri, 18 martie 2020, 12:52)

  robyzs [utilizator]

  S-a vazut cum PNL-ul a fost testat de urgenta iar medicii de la Spitalul Politistilor asteptau de o saptamana sa vina kiturile de testare.
 • +4 (16 voturi)    
  In Romania nu se fac mai multe teste (Miercuri, 18 martie 2020, 13:10)

  Redactia HotNews [utilizator]

  pentru ca daca s-ar face, n-ar mai fi Romania. Daca mor batranii, banii de pensii merg la demnitari. Ce oportunitate!
 • +3 (11 voturi)    
  Daca (Miercuri, 18 martie 2020, 13:12)

  comentator12 [utilizator]

  Daca oricum se ajunge aici, de ce nu se instituie acum izolarea masiva?? Germania "isi permite" sa ajunga la 10 000 de cazuri, Romania nu trebuie sa astepte atat!
 • +8 (14 voturi)    
  Informatii esentiale care lipsesc (Miercuri, 18 martie 2020, 13:12)

  justin puscasu [utilizator]

  Pentru o evaluare corecta a situatiei sunt necesare urmatoarele informatii:
  1. Cati dintre pacientii depistati pozitiv pentru COVID-19 au necesitat tratament in ICU?
  2. Care este rata imbolnavirilor in randul personalului medical implicat in ingrijirea pacientilor actuali?
  3. Cate locuri sunt disponibile in unitatile de intensive care?
  Nu stiu de ce n-a formulat nimeni pana acum intrebarile astea simple.
  • +3 (5 voturi)    
   Datele-s disponibile ... (Miercuri, 18 martie 2020, 15:52)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

   ... in cea mai mare masura, tre' doar sa vrei sa te informezi.

   Paturi de terapie intensiva se suplimenteaza, in masura posibilitatilor, deja, s-a pornit de la cre' ca vreo 4000 de paturi in toata tara, din care putin sub 2000 ar trebui sa fie adecvate pentru pacienti in stare grava cu COVID-19.

   Cazurile noi confirmate sunt publicate zilnic de doua ori (10:00 si 18:00) pe site-ul ministerului sanatatii. Pana acuma au zis doar de trei pacienti in stare grava - aia nu inseamna musai doar trei pacienti la terapie intensiva, da' inseamna ca toti ceilalti aproape 200 de pacienti sunt stabili.

   Cazurile de imbolnavire in sistemul medical exista, dar tot dupa comunicatele alea sunt putine, cre' ca sub 5 persoane, pana acuma.
   • +1 (3 voturi)    
    pacienti in stare grava cu COVID-19 (Miercuri, 18 martie 2020, 23:12)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    sigur se moare exclusiv de la acest virus si nu de la alte afectiuni ?
    a disparut gripa si nu stim noi ?
    un preot din orasul meu a murit extrem de rapid de h5n1, ori ceva nou. s-a curatat ca la carte, cu cateva zile inainte fusese sanatos tun.
    stau in acelasi oras si n-am nimic, dar am trecut printr-o perioada de tuse si secretii de nu mai stiam ce era cu mine. te pomenesti c-oi fi avut "covid 19", in realitate o armata de patogeni diversi foarte nasoli. la cei cu astm si cu diverse afectiuni, cum is batranii, nema iarta.
   • -1 (3 voturi)    
    dar nu e cazul sa-nchida toate tarile (Miercuri, 18 martie 2020, 23:13)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    ca oricum virusul este aeropurtat.
    si este deja in toate tarile.
 • +9 (17 voturi)    
  Deciziile ar trebui luate (Miercuri, 18 martie 2020, 13:13)

  adi_69 [utilizator]

  din mainile politicienilor.
  OK, dar domnul doctor si senator, ce este considerat: medic sau politician?
 • +1 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 martie 2020, 13:13)

  [anonim]

 • +2 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 martie 2020, 13:16)

  [anonim]

 • -12 (20 voturi)    
  Olanda (Miercuri, 18 martie 2020, 13:23)

  Dan56 [utilizator]

  Oare nu este mai corect modelul aplicat de UK si Olanda-tratarea acestui virus ca o boala usoara?
  Oare panica si izolarea nu cresc riscul de imbolnavire ( pentru acest coronavirus dar mai ales pentru alte boli -infarct, accident cerebral) Pentru conformitate puteti vedea listele de spectacole din Londra si Amsterdam
  • +9 (15 voturi)    
   nu testeaza nu vad pe cei morti de corona (Miercuri, 18 martie 2020, 13:56)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui Dan56

   Daca vine unul cu probleme de inima in spital si o mierleste, atunci zici ca a murit de inima si cand colo el era infectat.
   La fel si acasa, il gasesti mort in pat si zici ca a facut infarct.

   Daca nu ii testezi nu ai sa stii ca a avut virus. Italienii testeaza la greu sii de asta sunt in fata. La nemti sunt suspect de putini morti, dar nu o sa tina destul de mult situatia asta.

   Poti sa pacalestii lumea cu statisticile, dar la un moment dat adevarul iese la iveala. La fel si in UK, sunt putini infectati, nimeni nu se strofoaca sa creasca capacitatea de testare si totul arata destul de roz momentan. Mai vorbim peste 2 saptamani
  • +9 (15 voturi)    
   .... (Miercuri, 18 martie 2020, 14:15)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Dan56

   Nu este, UK au deja decese la oameni sub 50 de ani si au cedat inchizand diverse , anuland festivaluri si recomandand, surpriza... distantare sociala. Dar ei si-au prognozat 20.000 de morti. Daca esti 100% sigur ca nu exista nicio sansa sa fii printre cei decedati , tu si familia ta presupun ca e OK din punctul tau de vedere.
   Dar, citeste si jurnalul medicului spaniol care de 10 zile de la diagnostic inca are probleme cu plamanii, posteaza zilnic pe twitter radiografiile sale. Tanar, 30+.
   Nimeni nu e in siguranta. Daca persoane de 30 de ani sunt scoase din circuitul economic saptamani intregi, unii medici, eventual cam toti in acelasi timp crezi ca e bine?
   Vezi prima pagina a ziarelor din UK de azi.
  • +4 (12 voturi)    
   Ar fi foarte corect de aplicat modelul din UK (Miercuri, 18 martie 2020, 16:01)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Dan56

   Da' sa crezi ca cei din UK fac treaba dupa ureche, sau ca trateaza boala ca pe o epidemie oarecare, fara gravitate, e o prostie.

   Ce-au facut ei greseala majora e ca s-au prins tarziu. Da' din momentul ala au actionat ca la carte. Au asamblat un colectiv de cateva sute de specialisti de la cele mai bune universitati ale lor, au facut modelare si simulare, plecand de la situatia data, plus estimari pe baza evolutiei bolii din alte tari, incluzand si factori gen capacitatea sistemului medical in functie de starea economiei si de absenteismul de natura sa-l genereze masuri de izolare sociala. Simularile alea se repeta periodic, la cateva zile, cu date de intrare acutalizate.

   Pe baza asta, lor le-a dat de exemplu ca nu pot impune masuri de izolare sociala pe mai mult de cinci luni fara sa intre in colaps - moment in care nimic nu mai functioneaza, de la politie la alimentarea magazinelor la furnizarea de materiale pentru spitale, ca foarte probabil epidemia va dura doi ani sau pe-acolo, in lipsa unui vaccin sau a unui antiviral eficient, ca oricum ai intoarce-o si-ai suci-o tot se va imbolnavi cam 60-70% din populatie.

   Asa ca din studiile alea ei isi actualizeaza in permanenta masurile. Nu vor sa impuna masuri de izolare sociala prea devreme sau prea crunte, ca se termina prea repede alea cinci luni in care le pot mentine. Nu vor sa le impuna nici prea tarziu, ca le creste numarul de bolnavi din spitale prea brusc. E un dans pe sarma ce fac ei. Da' unul pe baza de informatie si de stiinta, nu dupa ureche.
 • +14 (24 voturi)    
  Nu sunt teste pt ca trebuie testati parlamentarii (Miercuri, 18 martie 2020, 13:26)

  Asphalt [utilizator]

  Nu sunt teste pt ca trebuie testati parlamentarii a 13-a si a 14-a zi.
  In plus, stiu din sursa sigura ca s-au testat o gramada de functionari din toate ministerele. Fara nici un criteriu. Doar bugetarimea aristocrata. Fmm.
 • -6 (16 voturi)    
  Vrajeala (Miercuri, 18 martie 2020, 13:28)

  ruskimushki [utilizator]

  ar arata ca testele sunt false, bazate doar pe 50 wuhanezi.
 • +3 (19 voturi)    
  Specula ne ferim de o musca, ne loveste camionul (Miercuri, 18 martie 2020, 14:25)

  mmagic [utilizator]

  Ne ferim de o musca si da peste noi camionul din alta parte. Ca sa nu uitam ca se mai moare cu mult mai mult si din alte probleme decat din gripa asta prea intens mediatizata. Ai un accident cu masina lejer vrei si tu un pansament cu dezinfectat, la dracu nu e ...

  Se face specula cu spirt, care incepe sa nu mai e in farmacii si in magazinele de specialitate dar se afla la magazine care nu au treaba

  Daca ai probleme cum ar fii ca te-ai taiat si vrei si tu ca omul sa dezinfectezi zona oleaca, nu poti ! ... ca stai asa, nu il mai gasesti ... ca unii au facut aiurea stocuri ori pentru ei din isterie(ce pot oarecum intelege) ori pentru specula(ca sa faca rau altora profitand de nenorocirea lor).

  Se face specula cu faina, cu carne, cu masti, cu produse de baza.

  Cine e de infectat se va infecta, adica aproape toti, asta e !!!!!! se intelege
  Dar sa incheiem cu izolarea si isteria asta din care rezulta si specula si moartea economiei nationale din care rezulta mult mai multe si mai grave probleme decat doar boala asta.
 • +4 (16 voturi)    
  mai aveti doctori din astia? (Miercuri, 18 martie 2020, 15:51)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Testele astea se fac celor mai expusi. Se pot face si in privat pentru anxiosi. Nu se fac mai multe,nu pentru ca nu exista teste, ci pentru ca nu exista specialisti mai multi sa le faca. Una e sa fi un doctor cu salariu baban si cu buzunar deschis la plicuri, si alta e sa fii un biolog sau un medic care face teste de laborator-ai venituri la jumatate in cel mai bun caz!
  Un profesor univ. biolog din Spania a scris un mesaj viral : eu sunt platit cu 1800 Euro pe luna in timp ce Ronaldo si Messi cu un million si mai bine de euro pe luna! Sa vina ei un vaccin impotriva covod-19!
  Adica UE fabrica automobile cu milioanele pe luna, si avem criza de masti de carpa, biocizi , si aparate de respiratie artificiala care ca dificulate tehnica sunt nimic pe langa un automobil Audi sau Mercedes.
  Da, dle doctor avem o criza a unei societati orientate numai pe profit cu orice pret , si acum aveti nevoie de aia prost platiti sa va ajute. O vor face , ca datorita lor lumea a mers inainte de cand se stie ea. Si ei vor fi cel mai loviti de criza asta si stiu asta.
  • +1 (7 voturi)    
   Foarte bine spus (Miercuri, 18 martie 2020, 17:21)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   dar mai avem de asteptat pînă se vor goli orasele din vest iar strazile vor fi libere de Audi , BMW, Mercedes etc.Apoi se vor apuca de masti, costume , aparate de respirat portabile si toti le vo utiliza prin orase !!!!
  • 0 (4 voturi)    
   ... (Miercuri, 18 martie 2020, 17:30)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   NU se face nicaieri la privat. Daca faceau teste persoana venita de la Roma cu simptome nu s-ar fi plimbat cu 104 prin Bucuresti. Daca Gerota are pana acum 50, asta o sa aiba 5000.
  • 0 (10 voturi)    
   daca au preferat sa dea mana cu un regim criminal (Miercuri, 18 martie 2020, 23:18)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   care-si baga minoritatile etnice in lagare, face disparuti diversi oameni incomozi si declara (minune) ca ei sunt rasa suprema.
   de ce n-ar merge fabrici de orice in Europa ? Au uitat cand le duceau margele bastinasilor de pretutindeni ? manufacturile ? Epoca industriala ? Am ajuns sa ne faca niste galbejiti bolnavi cu toate infectiile posibile pana si chilotii si hartia igienica ?
   Iacata si pretul pentru tembelism.
   Galbejitii, vesnic cu surasul in coltul guritei cu care mananca toate spurcaciunile pamantului, au venit den orasele lor arhipoluate cu fel de fel de streptococi si pneumonii. Combinate, e faimosul "covid 19".
 • 0 (0 voturi)    
  Teste, Teste, Teste (Vineri, 20 martie 2020, 1:32)

  rocambole [utilizator]

  2 INTREBARI

  1) NOI ROMANII SUNTEM HANDICAPATI SI NU SUNTEM IN STARE SA FACEM TESTE PENTRU DEPISTAREA VIRUSULUI ?

  2) DE CE NU TRIMITEM SPECIALISTI IN CHINA SI COREEA DE SUD SAU DE CE NU CHEMAM SPECIALISTI DE ACOLO IN ROMANIA SA NE INVETE CUM SE FAC ACESTE TESTE SI SA LE FACEM IN ROMANIA ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by