Dr. Raul C. Mureșan, directorul Departamentului de Neuroștiințe Experimentale și Teoretice, în cadrul Transylvanian Institute of Neuroscience, spune, într-un interviu pentru Europa Liberă, că „este foarte important să înțelegem dinamica agresivă a acestei pandemii și să luăm măsuri coordonate de izolare și distanțare socială.”

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă virusul ajunge până la noi este din cauza faptului că „un lanț de oameni l-au purtat și l-au dat mai departe. Soarta societății noastre va depinde enorm de mult de modul în care vom înțelege să luăm în serios situația și să ne comportăm responsabil.”

Europa Liberă: Ce înseamnă curba de creștere exponențială a numărului de oameni infectați? La momentul inițial, cifrele par inofensive, dar ele explodează după un anumit interval de timp. De ce?

R.M.: „În rețelele puternic conectate, în special în cele în care există conexiuni de medie și lungă distanță (adică nu doar din vecin în vecin, ci oameni care se întâlnesc cu oameni din diverse comunități sau care călătoresc), informația se propagă cu mare repeziciune. La fel se întâmplă, din păcate, și cu infecțiile virale.

Motivul este că o persoană infectată transmite virusul unui număr de alte persoane, care la rândul lor transmit infecția unui număr de persoane sănătoase.

Să spunem că există o familie cu 5 membri, iar unul sosește acasă infectat. Inițial o parte, să zicem 3 alți membri ai familiei contractează infecția. Dacă familia este în izolare, cei infectați nu pot transmite mai departe decât singurului membru al familiei rămas sănătos. Așadar, infecția rămâne și ea izolată în acea familie. Dacă însă membrii familiei se întâlnesc cu membrii altor familii, care sunt sănătoși, fiecare va infecta la rândul său 2-3 alte persoane, care vor infecta fiecare 2-3 persoane și așa mai departe.

Lanțul se propagă, iar la nivelul unei comunități, unde circulația nu este restricționată, numărul de persoane infectate crește exponențial.

Practic, în fiecare zi, numărul de cazuri este egal cu numărul de cazuri din ziua anterioară înmulțit cu o constantă.

La ora la care vorbim, constanta calculată pe evoluția numărului de cazuri diagnosticate din România este între 1.2-1.4, adică numărul de cazuri diagnosticate se dublează, la aproximativ 3 zile.

Asta înseamnă că dacă astăzi am 80 de cazuri, peste 6 zile vor fi 320, peste o lună 82 de mii, iar peste o lună și jumătate 2.6 milioane!”

Citește continuarea pe Europa Liberă.