3,5 milioane de români au peste 65 de ani, iar dintre aceștia majoritatea trăiește în mediul rural, arată datele Institutului Național de Statistică. Cu alte cuvinte, aproape unul din cinci români intră în categoria considerată vulnerabilă în fața noului coronavirus.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Atât cei din mediul rural, cât și cei din mediul urban trebuie să urmeze recomandările generale”, atrage atenția expertul european în politici de sănătate, Vlad Mixich. Cu alte cuvinte, reguli de aur rămân, în principal:

  • Spălarea frecventă a mâinilor, folosind soluții bazate pe alcool sau apă și săpun;
  • În caz de tuse și/sau strănut, acoperirea gurii și a nasului cu tehnica cotului flexat sau cu șervețele de unică folosință, care se vor arunca imediat după folosire și spalarea mâinilor;
  • Evitatea contactului fizic cu orice persoană care are febră și tuse;
  • În caz de febră, tuse și dificultate de respirație, trebuie anunțat din timp medicul și precizat orice istoric de călătorie întreprins în ultima perioadă;

Totuși, vulnerabilitățile ar putea fi mai mari în mediul rural, chiar dacă acolo, cel puțin teoretic, comunitățile sunt mai mici, iar contactul cu persoane străine este mai redus și atunci oamenii ar trebui să fie mai protejați decât în marile aglomerări urbane.

Principala problemă în mediul rural ar putea fi accesul redus la serviciile medicale, în general, mai explică expertul european în politici de sănătate, „în primul rând pentru că sunt mai departe de cel mai apropiat spital de specialitate, la care se adaugă lipsa de informații, dar și faptul că mulți au tendința să întârzie prezentarea la medic tocmai din cauză că mersul la medic e asociat fie cu o plată suplimentară, fie cu dificultatea de a lăsa pe cineva în gospodărie să aibă grijă de animale”.

Citește continuarea pe Europa Liberă