Atunci cand becalizatul Crin Antonescu se infrateste cu Liviu Dragnea intr-o campanie electorala care se anunta deopotriva extenuanta si de-o virulenta fara precedent, atunci cand doi fruntasi penelisti cu importante functii in guvern declara public, utilizand un limbaj consternant, ca dispretuiesc o agentie nationala dedicata aparatii integritatii, este bine sa ne gandim la acei oameni care merita sa fie sustinuti, ale caror fapte indica onestitate, devotament pentru principii si imaginatie politica. Oameni pentru care valoarea numita responsabilizare (accountability) conteaza decisiv. Oameni care nu cred ca adevarul despre Revolutie si despre celelalte abuzuri ale puterii feseniste poate fi ascuns la infinit. Oameni care lupta, chiar riscandu-si viata, pentru dezvaluirea acestui adevar. Un asemenea om este Doru Maries, presedintele Asociatiei “21 Decembrie”, o personalitate a societatii civile care a intrat acum in viata politica. Dincolo de partizanate efemere, dincolo de idiosincrazii personale, sunt convins oamenii care cred in idealurile Proclamatiei de la Timisoara ar trebui sa-l sustina pe Teodor Maries, nu pe cei care s-au opus din rasputeri acestui document fondator al adevaratului spirit democratic anticomunist din Romania de dupa 1989.

Vladimir TismaneanuFoto: AGERPRES

Am incredere in Doru Maries pentru ca este un om curat, cinstit si devotat principiilor intr-o lume plina de oameni necinstiti si lipsiti de respect pentru principii. Atunci cand unii isi schimba opiniile peste noapte, in functie de interese conjuncturale, stiu ca Doru Maries nu o va face niciodata. Atunci cand unii promit luna de pe cer, stiind ca isi inseala alegatorii, Doru Maries nu va promite decat ceea ce poate infaptui.

Il cunosc de ani de zile, stiu cat a riscat si continua sa riste pentru ca nu vrea sa pactizeze cu fortele Raului. Putini au fost cei care sa-l scoata din minti mai mult pe Ion Iliescu decat Doru Maries. Si nu nu doar pe Iliescu, ci pe toi cei care cred ca pot bajocori la nesfarsit mostenirile Revolutiei din Decembrie 1989 si ale Pietii Universitatii. Anticomunismul lui Doru Maries este autentic, profund si non-negociabil. La fel si angajamentul sau democratic. Doru Maries simbolizeaza spiritul Proclamatiei de la Timisoara.

Am incredere in Doru Maries pentru ca este generos si altruist. Atunci cand a facut, nu o singura data greva foamei, Doru Maries si-a riscat viata in numele adevarului. Cati sunt oare capabili de un asemenea gest pe care il numesc, fara teama ca as exagera in vreun fel, eroic?

Am incredere in Doru Maries pentru ca este in acelasi timp un visator si un realist. Daca n-ar fi visator, n-ar lupta cum lupta cu ceea ce pare sa fie blestemul Romaniei: minciuna, cinismul si fatarnicia. Daca n-ar fi realist, n-ar fi izbandit in ceea ce si-a propus, inclusiv obtinerea multor documente despre cine a organizat crimele din decembrie 1989 si din iunie 1990.

Am incredere in Doru Maries pentru ca stiu cine il detesta, anume toti cei care se tem de o Romanie pluralista, de statul de drept, de decomunizare.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro