Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat „planurile de acțiune” ale armatei pentru o ofensivă la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, potrivit unui comunicat remis vineri presei.

atacuri israeliene asupra orasului Rafah din GazaFoto: Ismael Mohamad / UPI / Profimedia

„Armata israeliană este pregătită pentru partea operațională și pentru evacuarea populației”, potrivit comunicatului, care nu oferă alte detalii despre această operațiune anunțată de mult timp, împotriva căreia Statele Unite și ONU au avertizat în repetate rânduri, potrivit AFP.

Benjamin Netanyahu promite de săptămâni întregi că va continua războiul până la eliminarea Hamas și a anunțat în repetate rânduri o viitoare ofensivă împotriva Rafah, la frontiera închisă cu Egiptul, unde, potrivit ONU, sunt adunați circa un milion și jumătate de palestinieni.

Washingtonul, la rândul său, și-a reiterat opoziția față de orice ofensivă la Rafah care ar pune în pericol civilii refugiați acolo.

„Voi continua să resping presiunea. Vom intra în Rafah. Vom termina de eliminat batalioanele Hamas”, a repetat el joi într-un mesaj pe rețeaua de socializare X.

Luna trecută, premierul israelian a cerut armatei să îi prezinte un plan de evacuare a civililor. Armata a prezentat un plan cabinetului de război la sfârșitul lunii februarie, dar nu au fost publicate detalii.

Aflat într-o vizită la Viena, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că „nu a văzut încă un plan” furnizat de israelieni, reiterând totodată că Statele Unite cer un „plan clar care să poată fi pus în aplicare”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că printre palestinienii ucişi în timpul războiului Israelului cu Hamas în Fâşia Gaza se numără cel puţin 13.000 de „terorişti" şi a promis că va continua ofensiva în sudul enclavei, o acţiune pe care preşedintele american Joe Biden a descris-o ca fiind „linia sa roşie", relatează Reuters.

Biden cere evacuarea civililor din Rafah înainte de ofensivă

Biden şi consilierii săi l-au îndemnat în termeni fermi pe Netanyahu să nu lanseze o ofensivă majoră în Rafah până când Israelul nu va elabora un plan de evacuare în masă a civililor.

Mai mult de jumătate din totalul de 2,3 milioane de locuitori din Gaza se adăpostesc în zona Rafah.

Întrebat sâmbătă de MSNBC dacă o invazie în Rafah ar fi o linie roşie, Biden a spus: „Este o linie roşie, dar eu nu voi abandona niciodată Israelul. Apărarea Israelului este în continuare critică. Aşa că nu există o linie roşie (în care) voi opri toate livrările de arme, astfel încât să nu aibă Cupola de Fier care să îi protejeze".

Politico l-a citat pe Netanyahu, care a declarat duminică faptul că forţele israeliene vor pătrunde în Rafah, adăugând: "Ştiţi, am o linie roşie. Ştiţi care este linia roşie, ca 7 octombrie să nu se întâmple din nou. Să nu se mai întâmple niciodată".

Trei sferturi din batalioanele Hamas au fost distruse şi oprirea ofensivei acum le-ar permite doar să se regrupeze, a declarat Netanyahu, citat de Bild.