Un cadru pentru un armistițiu în Gaza și eliberarea ostaticilor reținuți de la atacul Hamas va fi transmis mișcării islamiste palestiniene, a anunțat luni, la Washington, premierul Qatarului, după întâlniri cu oficiali americani, israelieni și egipteni, potrivit AFP.

Manifestație la Tel Aviv pentru eliberarea ostaticilor din GazaFoto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Qatarul, alături de Egipt și Statele Unite, conduce eforturile de mediere de când a izbucnit războiul între Israel și Hamas la 7 octombrie, în urma unui atac fără precedent al mișcării palestiniene pe teritoriul israelian.

În cursul discuțiilor de la Paris din această săptămână s-au înregistrat „progrese semnificative”, a declarat Mohammed ben Abdulrahmane Al-Thani, vorbind la Washington la un eveniment organizat de think-tank-ul american Atlantic Council.

Prim-ministrul qatariot a anunțat că în urma întâlnirilor cu directorul CIA, William Burns, și cu înalți oficiali de securitate israelieni și egipteni, s-a ajuns la un cadru pentru un armistițiu etapizat, în urma căruia femeile și copiii luați ostatici vor fi eliberați primii, iar ajutorul umanitar va intra în Fâșia Gaza asediată.

Diferitele părți „speră să transmită această propunere către Hamas și să o determine să se angajeze în mod pozitiv și constructiv în acest proces”, a continuat el.

Mohammed ben Abdulrahmane Al-Thani a declarat că Hamas a „cerut în mod clar” o „încetare permanentă a focului înainte de negocieri”, adăugând că propunerea actuală „ar putea duce la o încetare permanentă a focului în viitor”.

Atacul Hamas din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a peste 1.140 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite și duse în Gaza, potrivit autorităților israeliene. Aproximativ o sută au fost eliberate la sfârșitul lunii noiembrie, în timpul unui armistițiu, în schimbul unor prizonieri palestinieni, iar 132 de ostatici sunt încă ținuți prizonieri în teritoriile palestiniene, dintre care 28 ar fi murit.

Ca răspuns, Israelul a jurat să „anihileze” Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007, și a lansat o vastă operațiune militară care s-a soldat cu 26.637 de morți, în marea lor majoritate femei, copii și adolescenți, potrivit Ministerului Sănătății al mișcării islamiste.