Familia lui Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, spune că a aflat de la televizor că acesta a fost eliberat. „Am plâns de bucurie”, afirmă mama bărbatului.

Gruparea al-Mourabitoune a publicat o inregistare cu romanul rapit in Burkina FasoFoto: Captura LiveLeak

„Am aflat de la televizor că s-a eliberat Gherguț Iulian. Am tresărit, am început să plângem de bucurie”, a declarat, la Digi 24, Cecilia Gherguț, mama bărbatului răpit.

Ea a spus că în tot acest timp nu a avut nicio veste despre fiul său, până în 29 iunie, când a fost la Ministerul de Externe, unde i s-a transmis că bărbatul „este viu”: „Nu am primit nicio veste. Am fost la București la ambasadă, la Ministerul de Externe, în 29 iunie și mi-au spus că este viu, că este sănătos și mi-au arătat o fotografie cu el, spunând că era de doi ani”.

La rândul său, Emil Gherguț, fratele românului răpit, spune că nu mai avea speranțe: „M-a sunat un prieten să îmi spună că a văzut la televizor și să mă întrebe dacă e adevărat că a fost eliberat. După opt ani, nu mai aveam speranțe că îl vom vedea vreodată”.

Românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în aprilie 2015, a fost eliberat, a anunțat miercuri Ministerul român de Externe.

Românul Iulian Gherguţ, era încă ostatic în 2019 al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, scria AFP în urmă cu patru ani, publicând informaţia în contextul unor noi răpiri care avuseseră loc în acea perioadă.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. El era angajatul omului de afaceri Frank Timiş.