De la Bruxelles la Washington și până la Beijing, liderii politici au trimis felicitări noului rege britanic, Charles al III-lea, care a fost încoronat sâmbătă la Londra, la vârsta de 74 de ani, potrivit AFP.

Regele Charles al III-leaFoto: WPA-Pool / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Washingtonul laudă „prietenia” americano-britanică

Președintele american Joe Biden i-a felicitat pe regele Charles al III-lea și pe regina Camilla cu ocazia încoronării lor, lăudând pe contul său de Twitter „prietenia de lungă durată” dintre Statele Unite și Marea Britanie.

„Prietenia îndelungată dintre Statele Unite și Regatul Unit este o sursă de putere pentru ambele noastre popoare”, a spus el, precizând că este „mândru” că soția sa, Jill, va reprezenta Statele Unite la ceremonia de la Londra.

Un „simbol al stabilității” pentru UE

Încoronarea lui Charles al III-lea „este o dovadă a forței durabile a monarhiei britanice, un simbol al stabilității și continuității”, a declarat pe Twitter președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Felicitările mele regelui Charles al III-lea și reginei Camilla”, a adăugat ea, postând fotografii de la ceremonia de la Westminster Abbey, la care a fost prezentă.

Beijingul face apel la „dezvoltare” și „pace

Felicitându-l pe noul monarh britanic, președintele chinez Xi Jinping a făcut apel la Londra să pună în aplicare o strategie pe termen lung pentru „pace” și „cooperare”.

„China și Marea Britanie, ambele membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, ar trebui să adopte o abordare strategică și pe termen lung pentru a promova mișcarea istorică spre pace, dezvoltare și cooperare reciproc avantajoasă”, a declarat liderul chinez, citat de agenția oficială China Nouă.

„China este pregătită să colaboreze cu Marea Britanie pentru a consolida prietenia dintre cele două popoare”, a adăugat președintele Xi.

Un aliat pentru „cooperare” și „climă”, salută Berlinul

Aflat în vizită în Kenya, cancelarul german Olaf Scholz a salutat sosirea pe tron a unui aliat în ceea ce privește cauza climatică.

„Pentru mine a fost și este în continuare foarte important faptul că este vorba de cineva care s-a angajat în favoarea unei cooperări strânse între Marea Britanie și Uniunea Europeană și care are, de asemenea, propria sa luptă pentru a promova protecția climei”, a declarat el. „Asta ne va ajuta și pe noi”.

„Cele mai bune urări” ale Romei...

Pe Twitter, premierul italian Giorgia Meloni a transmis „cele mai bune urări regelui Charles al III-lea, reginei Camilla și întregului popor britanic”.

Meloni a profitat, de asemenea, de ocazie pentru a saluta meșteșugul italian, care a fost expus în Westminster Abbey, unde a fost încoronat Charles al III-lea.

„Pavajul Cosmati”, podeaua din mozaic pe care s-a sprijinit sâmbătă tronul noului monarh, a fost „creat cu măiestrie de artizani italieni” și „continuă și astăzi să impresioneze lumea și să ne amintească de bogata cooperare dintre Italia și Regatul Unit care, suntem siguri, va continua mulți ani”.