Microsoft a anunțat marți că va investi 2,9 miliarde de dolari în următorii doi ani în Japonia, pentru a sprijini progresul țării în domeniul inteligenței artificiale (AI), potrivit AFP.

Brad Smith, preşedintele MicrosoftFoto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Anunțul coincide cu vizita premierului japonez Fumio Kishida la Washington, unde acesta a subliniat determinarea țării sale de a deveni o putere majoră în acest domeniu.

Microsoft s-a impus anul trecut ca un jucător cheie în domeniul inteligenței artificiale prin parteneriatul cu OpenAI, start-up-ul care a creat ChatGPT, până la a detrona Apple ca fiind cea mai mare companie din lume în ceea ce privește capitalizarea bursieră.

„Aceasta este cea mai mare investiție pe care Microsoft a făcut-o în Japonia în cei 46 de ani de istorie”, a declarat Brad Smith, președintele Microsoft, într-un comunicat.

Acordul include furnizarea de „resurse de calcul mai avansate”, a detaliat el, inclusiv cipuri de calculator ultrasofisticate (GPU), esențiale pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială.

Microsoft s-a angajat, de asemenea, să investească în formarea în domeniul AI pentru trei milioane de lucrători japonezi în următorii trei ani și a anunțat deschiderea primului său laborator la Tokyo, Microsoft Research Asia, care va lucra în domeniul AI și al roboticii.

Subliniind importanța tot mai mare a securității cibernetice pe fondul creșterii numărului de încălcări și de piraterii informatice, Microsoft intenționează, de asemenea, să colaboreze cu guvernul japonez pentru a consolida apărarea cibernetică a țării.

„Gama de amenințări în ceea ce privește securitatea cibernetică a devenit mai complicată [...]. Vedem acest lucru în special în cazul Chinei și al Rusiei, dar vedem, de asemenea, tot mai multe atacuri ransomware în întreaga lume”, a declarat Brad Smith pentru ziarul japonez Nikkei.

Experții în securitate cibernetică din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA au acuzat recent Microsoft pentru o „cascadă de erori evitabile” care a permis unui grup de hackeri chinezi să pătrundă în serverele gigantului informatic și să acceseze e-mailurile mai multor înalți oficiali americani anul trecut.