Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din Statele Unite a deschis o amplă investigație împotriva OpenAI pentru a stabili dacă popularul său chatbot ChatGPT a încălcat legislația privind protecția consumatorului, relatează cotidianul The Washington Post, citat de Reuters.

ChatGPTFoto: Shutterstock

Autoritatea federală americană a trimis săptămâna aceasta o somație de 20 pagini celor de la OpenAI în care solicită informații legate de modul în care gestionează riscurile legate de programele sale de inteligență artificială, potrivit unui document obținut de jurnaliștii de la The Post.

FTC a emis anterior mai multe avertismente companiei, amintindu-i că legile în vigoare privind protecția consumatorului se aplică și în cazul inteligenței artificiale, chiar dacă administrația președintelui Joe Biden și Congresul au deocamdată dificultăți în a crea un cadru de reglementare adecvat acestui nou domeniu emergent.

În cazul în care FTC constată că OpenAI a încălcat legile care protejează drepturile consumatorilor, autoritatea poate aplica amenzi usturătoare sau impune reguli stricte despre modul în care aceasta trebuie să gestioneze datele utilizatorilor.

FTC a aplicat anterior amenzi mari unora dintre cele mai cunoscute companii din Silicon Valley - Meta, Amazon și Twitter - din cauza legislației privind încălcarea drepturilor consumatorilor.

Ce investighează autoritatea americană în legătură cu ChatGPT

Potrivit documentului obținut de jurnaliștii de la The Post, autoritatea americană a cerut OpenAI să îi pună la dispoziție descrieri detaliate ale tuturor plângerilor pe care le-a primit cu privire la faptul că ChatGPT și alte produse ale sale fac afirmații „false, eronate, denigratoare sau dăunătoare” despre oameni.

FTC încearcă să stabilească prin această solicitare dacă OpenAI s-a angajat în activități incorecte sau înșelătoare care au dus un „prejudiciu reputațional” consumatorilor săi.

Comisia a cerut de asemenea companiei să îi furnizeze documente legate de un incident de securitate pe care l-a dezvăluit în luna martie, când un „bug” din sistemele OpenAI a compromis datele unora dintre utilizatorii platformei.

OpenAI a afirmat la momentul respectiv că numărul utilizatorilor afectați a fost „extrem de mic”, deși Sam Altman, directorul executiv al companiei, a admis că natura problemei a fost una „semnificativă”.

OpenAI, acuzată de furt al datelor personale

Mutarea FTC vine după ce la finalul lunii iunie OpenAI a fost dată în judecată de un grup de persoane anonime care acuză compania de furt de date personale.

Plângerea depusă în instanță de mai multe persoane care au dorit să rămână anonime acuză că dezvoltatorul ChatGPT, în loc să respecte legile care protejează intimitatea online a indivizilor, a preferat pur şi simplu să fure datele disponibile online pentru a-şi antrena soluţiile bazate pe inteligenţa artificială.

Plângerea mai afirmă că OpenAI ar fi încălcat legea când a procesat 300 de miliarde de cuvinte de pe internet, din cărţi, articole şi alte materiale, care includeau şi informaţii personale - fără să fi obţinut vreun acord în acest sens.

Nu este însă clar dacă decizia FTC de a lansa o investigație împotriva companiei acum are legătură cu acest proces.