Comisia a decis sa raspunda pozitiv primei initiative cetatenesti europene incununate de succes in domeniile in care are competenta de a lua masuri. Organizatorii initiativei cetatenesti Right2Water au invitat Comisia sa se asigure ca toti cetatenii UE se bucura de dreptul la apa si la salubritate, sa excluda aprovizionarea cu apa si gestionarea resurselor de apa din sfera de aplicare a normelor pietei interne si a liberalizarii si sa isi intensifice eforturile pentru a garanta accesul universal la apa si la salubritate in intreaga lume, scrie EurActiv.ro.

Vicepresedintele Maros Sefcovic a declarat: "Cetatenii Europei si-au exprimat punctul de vedere, iar astazi Comisia a oferit un raspuns pozitiv. Acest prim exercitiu democratic paneuropean, condus de cetateni, are drept rezultat direct beneficii pentru cetatenii din Europa si din tarile in curs de dezvoltare, prin imbunatatirea calitatii apei, a infrastructurii, a salubritatii si a transparentei. Ii felicit pe organizatorii acestei initiative pentru reusita lor.", potrivit site-ului Comisiei Europeane la Bucuresti.

Reactia Comisiei este prezentata intr-o comunicare ce incepe prin a evidentia volumul de munca enorm realizat deja de UE in domeniul apei si al salubritatii. De exemplu, in cadrul UE, s-au stabilit standarde ambitioase in ceea ce priveste calitatea apei si s-a acordat sprijin financiar pentru extinderea si imbunatatirea infrastructurii de aprovizionare cu apa in statele membre.

Decizia referitoare la optimizarea serviciilor de aprovizionare cu apa le revine in exclusivitate autoritatilor statelor membre, iar Comisia va continua sa respecte normele prevazute in tratat care impun UE obligatia de a-si pastra neutralitatea in ceea ce priveste deciziile nationale care reglementeaza regimul de proprietate asupra societatilor furnizoare de apa. In mod similar, in cadrul negocierilor comerciale internationale, Comisia va continua sa se asigure ca alegerile facute la nivel national, regional si local cu privire la modalitatile de gestionare a serviciilor legate de apa sunt respectate si protejate. Legislatia UE a tinut seama in mod sistematic de natura unica a serviciilor legate de apa si de salubritate pentru satisfacerea nevoilor de baza ale populatiei. Serviciile de distributie si de aprovizionare cu apa, precum si cele legate de epurarea apelor reziduale, sunt deja excluse in mod expres din sfera de aplicare a libertatii de a presta servicii transfrontaliere. De asemenea, anul trecut, Comisia a exclus serviciile de aprovizionare cu apa din Directiva privind atribuirea contractelor de concesiune , ca rezultat direct al ingrijorarilor exprimate de publicul larg.

La nivel mondial, UE si statele sale membre furnizeaza in prezent aproape 1,5 miliarde de euro/an pentru programele legate de aprovizionarea cu apa, salubritate si igiena (WASH) din tarile in curs de dezvoltare, ceea ce face ca Uniunea sa fie cel mai mare donator din lume in acest domeniu.

Vezi mai multe initiative

Initiative deschise pentru semnaturi

Initiative cu semnaturile stranse

Initiative prezentate comisiei

Initiative la care Comisia a raspuns