Europarlamentarul PDL Elena Basescu a sustinut, miercuri, intr-o audiere la Parlamentul European pe tema locurilor de munca pentru tineri, reinfiintarea scolilor profesionale si liceelor tehnice, ea afirmand ca exista o inflatie de diplome in Drept si Economie si o lipsa de tamplari, electricieni, instalatori, potrivit Mediafax. Elena Basescu a absolvit Facultatea de Relatii Comerciale Financiar Bancare Interne si Internationale la Universitatea Romano-Americana.

Elena Basescu la audierea din PEFoto: Grupul PPE

"Tara mea se confrunta cu o rata a somajului in randul tinerilor de 24%. Fenomenul este alarmant la nivelul intregii Uniuni, agravandu-se din cauza crizei. Printre solutiile pe care eu le consider potrivite pentru a raspunde acestei situatii se numara: reinfiintarea scolilor profesionale si liceelor tehnice, sprijinirea tinerilor antreprenori si luarea de masuri pentru a diminua rata abandonului scolar.

In urma cu 15 ani existau aproximativ 200 de licee agricole in Romania, iar astazi nu mai sunt decat 22. Reducerea numarului lor are loc in conditiile in care in Romania 35% din populatia activa lucreaza in agricultura", a spus Elena Basescu.

Potrivit europarlamentarului, desfiintarea scolilor de specialitate in ultimii ani reprezinta o parte a problemei.

"Tinerii s-au indreptat in numar mare catre universitati, ceea ce a dus la o inflatie de diplome, mai ales in domenii ca Drept si Economie. Nu spun ca este un lucru rau, dar uneori este nevoie de muncitori ca tamplari, electricieni, instalatori si nu-i mai poti gasi astazi in randul populatiei tinere. Cred ca aceasta situatie reprezinta un semnal de alarma.

Avem o solutie pentru aceasta problema in Romania. Prin reforma sistemului de invatamant, s-a decis reinfiintarea scolilor profesionale si liceelor tehnice incepand cu anul scolar 2012-2013. Elevii care le vor urma vor avea un contract de stagiu obligatoriu, iar angajatorii vor putea selecta viitorii angajati dintre cei mai buni stagiari, luandu-si angajamentul de a-i pastra pentru o perioada de timp. Astfel, va fi asigurata integrarea lor pe piata muncii. Deci elevii vor avea posibilitatea de a face practica, dar si oportunitati viitoare de angajare, la sfarsitul pregatirii lor", a spus Elena Basescu.

Presedintele Basescu a participat, in 2009, la o sedinta de Guvern, unde i-a cerut ministrului Educatiei de la acea data, Ecaterina Andronescu, sa nu scoata educatia fizica din disciplina scolara si sa adapteze programa de invatamant la nevoile economiei, aratand ca Romania are un deficit de mecanici si tinichigii, in timp ce date despre "papadie si salata" pot fi obtinute pe Internet.

"Doamna Andronescu, o mare rugaminte la dumneavoastra. Sa facem sa nu ratam inca un an fara reforma in educatie, pentru ca situatia educatiei in Romania este dramatica din punct de vedere al calitatii. Nu vreau sa fac niciun fel de discutii polemice, dar am convingerea ca despre papadie si salata orice copil, daca intra pe Google, afla cum e cu papadia si salata. Daca vrea sa stie despre istoria antica, Herodot, intra pe Google. Hai sa revenim pe o programa adecvata, neincarcata si pe cat posibil adaptata economiei romanesti, pentru ca toate semnalele sunt ca nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregatiti in scoli. Nu mai sunt licee de alimentatie, sa facem ospatari, sa facem ce ne trebuie! Ne facem filosofi si aia neincadrabili in campul muncii cu usurinta", a spus Basescu ministrului Educatiei.

Ulterior, la o intalnire cu Gabriel Liiceanu, presedintele i-a spus acestuia, referitor la declaratia sa facuta la Guvern, ca a vrut sa spuna: "scoala scoate tampiti".