Presedintele PSD Bucuresti Dan Ioan Popescu si-a prezentat,

vineri, demisia din functie, la Consiliul largit al acestei organizatii, desi are rezerve fata de criteriile stabilite de conducerea centrala, despre care apreciaza ca nu sint definitorii pentru realitatea din PSD.

Popescu a aratat ca, in acest mod, doreste sa respecte decizia Delegatiei Permanente a PSD privind obligatia liderilor filialelor care au obtinut la alegeri rezultate inferioare celor din 2000 de a-si prezenta demisia.

El a spus ca la Delegatia Permanenta a precizat ca nu crede ca "aceste criterii sint reprezentative sau definitorii pentru realitatea electorala si politica din PSD", dar, ca lider politic, trebuie sa respecte hotarirea Delegatiei.

Popescu a spus ca, la alegerile din 2004, PSD a obtinut in Bucuresti 34,55% din numarul de mandate, fata de 42%, cit s-a obtinut in 2000. La sectoare, in 2000 s-a obtinut 37,18%, iar in 2004 35,8%. El a adaugat, insa, ca o alta comparatie arata ca in Bucuresti, in 2004, s-au obtinut cu 25.000 de voturi mai mult decit in 2000.

Cauzele pentru rezultatele obtinute sint multiple, a spus Popescu, enumerind deficientele "existente in sistemul organizatoric, prestatia in timpul dezbaterilor, votul negativ fata de PSD".

El a mai aratat ca isi asuma intreaga reponsabilitate a sustinerii candidaturii lui Mircea Geoana, adaugind ca este ferm convins ca a fost cea mai buna solutie in acest moment.

Popescu a apreciat ca a propus un "candidat de certa valoare, care nu s-a dovedit insa pregatit pentru lupta electorala dura din Bucuresti", iar discursul lui Basescu s-a dovedit "mai direct si pragmatic, cu impact politic deosebit".

"Mircea Geoana nu a reusit sa riposteze suficient la atacurile indreptate impotriva lui si ale partidului, nu a reusit sa fie convingator in programul sau si in propunerile prezentate", a adaugat Popescu.

El a criticat faptul ca atunci cind era inca in lupta pentru sectoare, "unii colegi binevoitori s-au grabit sa anunte imediat dupa 6 iunie dezastrul de la Bucuresti, pregatind, se pare, terenul pentru a acoperi alte rezultate din alte zone".

Dan Ioan Popescu a mai criticat faptul ca "multi cred ca pentru a fi conducator sau pe o pozitie inalta este suficient sa fie numiti pe acea functie, petrecindu-si timpul intretinind raporturi amicale la nivel inalt sau a fi prezent in locurile unde se fac poze sau sint diverse ceremonii".

Popescu l-a propus pe Neculai Ontanu pentru functia din care si-a dat demisia, cea de presedinte al organizatiei, iar pe Aura Vasile pentru functia de presedinte executiv interimar.

La finalul discursului sau, sala a scandat "Dan Popescu - Bucuresti".

Imediat dupa alegeri, Dan Ioan Popescu si-a depus mandatul de presedinte in fata organizatiei si a dat dreptul membrilor Biroului Executiv al filialei Bucuresti sa decida. Consiliul Organizatiei PSD Bucuresti a respins, insa, in unanimitate, depunerea mandatului sau.