Producatorul roman Daewoo Automobile Craiova estimeaza pentru acest an vanzari de 29.000 de automobile pe piata romaneasca, ceea ce corespunde unei cresteri de aproape 25% fata de anul trecut. Valoarea este superioara celei avansate la inceputul anului, cand oficialii mizau pe o crestere de 10% si are la baza noile motoare euro 3 si posibile modificari de imagine pentru modelul Matiz.

In primul semestru al acestui an, volumul vanzarilor de automobile Daewoo a depasit 14. 400 unitati, in crestere cu circa 45% fata de primul semstru al anului trecut , spune Valeriu Tones, director de relatii publice la Daewoo Automobile Romania.

Pe ansamblul anului, vanzarile de pe piata romaneasca se vor apropia de 29.000 de unitati.

Pana la sfarsitul acestui an vom lansa si motorizarile Euro 3 pentru modelele Matiz si Nubira, pentru modelul Cielo acesta fiind deja disponibil. E posibil ca in plus sa existe si mici modificari in designul Modelului Matiz , adauga Tones.

El nu a facut alte comentarii legate de posibilul face-lift al modelului Matiz, precizand insa ca decizia va fi fundamentata pe studii de piata.

Trebuie sa reactionam si sa oferim ceea ce doreste piata si de aceea am desfasurat o serie de studii de piata. Mai multe detalii insa la momentul respectiv , precizeaza Tones.

In toamna acestui an va incepe si comercializarea Logan, noul model al celuilalt mare producator roman, Dacia, despre care analistii spun ca va intra in concurenta directa cu modelul Daewoo Cielo.

La Cielo am inregistrat o crestere cu circa 28% a vanzarilor in primul semstru al anului, comparativ cu anul 2003, in special datorita motorizarii Euro 3 si variantelor de alimentare duala benzina-GPL (Gaz Petrolier Lichefiat) , adauga Tones.

Cel mai prolific model al producatorului craiovean este insa modelul din clasa mini Matiz, care a inregistrat in primele sase luni ale acestui an vanzari de 10.600 de unitati, ceea ce corespunde unei cresteri de 47% fata de aceeassi perioada a anului trecut.

In plus, din primul semestru al acestui an s-a reluat exportul modelului Daewoo Matiz in Macedonia, Bulgaria si Serbia , adauga Tones.

Volumul exporturilor in primele sase lui ale acestui an este estimat de ofcialul Daewoo la cateva sute de unitati . Valoarea va creste la nivelul intregului an, mai ales ca urmarim extinderea numarului de zone si implicit a volumului vanzarilor la export , apreciaza Tones.

Tot la export au fost vandute in primele sase luni ale acestui an peste 19.600 motoare si 18.600 cutii de viteze, ceea ce reprezinta, potrivit oficialilor Daewoo Craiova, o crestere de 50% fata de perioada similara a anului trecut.

Grupul coreean Daewoo Motor a cumparat la jumatatea anilor 90 pachetul de 51% din actiunile fabricii de la Craiova, investitiile totale efectuate de atunci fiind estimate de oficialii companiei la peste 870 de milioane de dolari. Statul roman detinea 49% din actiunile Daewoo Automobile Romania prin intermediul APAPS.

Dupa falimentul producatorului coreean de automobile, fabrica de la Craiova, alaturi de fabricile Daewoo din Polonia si Ucraina, nu au fost incluse in acordul de vanzare din toamna anului trecut a unor active ale Daewoo Motor catre General Motors si Korea Development Bank, care actioneaza in numele creditorilor Daewoo Motor.

Nou infiintata companie GM Daewoo Auto & Technology Co. (GMDAT) a declarat la momentul respectiv ca nu este interesata pe termen scurt de fabrica de la Craiova, fiind interesata de punerea pe picioare a companiei. Oficiali din Guvernul roman au continuat insa demersurile pe langa GMDAT pentru a gasi o solutie favorabila pentru fabrica de la Craiova.

Pana in prezent demersurile nu au avut nici o finalitate.