Grupul petrolier austriac OMV a anuntat ca va vinde pachetul de 25,1% din actiunile grupului Rompetrol catre Rompetrol Holding SA, companie cu sediul in Elvetia si aflata in proprietatea managementului Rompetrol. Preconditia pusa la intelegerea intervenita intre cele doua parti este incheierea cu succes de catre OMV a achizitiei Petrom.

Pachetul detinut de OMV la Rompetrol intrase in ultima vreme in vizorul grupului MOL, precum si a unor fonduri de investitii straine.

“Vanzarea participatiei OMV in Rompetrol va permite OMV sa isi canalizeze eforturile catre operatiunile de downstream ale Petrom. In cazul in care conditiile pentru incheierea tranzactiei cu Rompetrol nu vor fi intrunite, OMV va putea alege alte cai de vanzare”, au spus reprezentantii OMV la finele saptamanii trecute.

Decizia austriecilor a fost asteptata cu mult interes pe piata, dupa ce OMV a incheiat tranzactia de preluare la Petrom. OMV a cumparat 25,1% din actiunile grupului Rompetrol in octombrie 2002 pentru a-si asigura o platforma in “piata importanta a Romaniei”.

“Prin aceasta investitie, OMV a obtinut importante cunostinte in legatura cu piata locala de petrol”, mai spun oficialii OMV. Valoarea tranzactiei din 2002 nu a fost facuta publica, fiind estimate de surse din piata la peste 50 mil. $.

OMV urmeaza sa plateasca 669 mil. euro pentru 33,34% din actiunile Petrom, la care se va adauga un aport de capital pana la circa 1,5 mld. euro prin care austriecii vor ajunge sa detina 51% din actiuni.

Dosarul achizitiei Petrom de OMV este in analiza Consiliului Concurentei, care studiaza impactul tranzactiei asupra concurentei de pe piata. Participatia OMV la Rompetrol, al doilea jucator de pe piata locala, nu facea decat sa accentueze suspiciunile ca OMV ar avea astfel o pozitie de monopol pe piata romaneasca.

Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, si-a exprimat la scurta vreme dupa vanzarea Petrom interesul pentru rascumpararea actiunilor de la OMV.

De aceasta participatie s-au interesat si fonduri straine de investitii, Patriciu afirmand recent ca este loc si pentru ele in aceasta afacere, insa intr-o faza ulterioara.

Presedintele grupului MOL, Zsolt Hernadi, nu excludea nici el interesul pentru achizitia actiunilor Rompetrol detinute de catre OMV.

OMV detine deja in Romania circa 70 de benzinarii. Prin preluarea Petrom, grupul austriac mai are acces la inca 600 de unitati, ceea ce inseamna aproape jumatate din piata de desfacere a carburantilor. Totodata, OMV preia si capacitati de rafinare de aproximativ 8 milioane de tone. Rompetrol are o retea formata din circa 250 de benzinarii.

Cifra de afaceri a rafinariei Petromidia ar putea ajunge la 1,1 mld. $ pana la sfarsitul anului, nivelul estimat pentru intregul grup fiind de 1,5 mld. $.

Anul trecut, cifra de afaceri a grupului a fost de 1,2 mld. $, din care circa 80% a reprezentat aportul rafinariei Petromidia.

Rompetrol Rafinare (Petromidia), principala companie membra a grupului Rompetrol, a realizat pe primele opt luni ale anului o cifra de afaceri de 822 milioane dolari, in crestere cu 26% fata de perioada similara a anului trecut.

Rompetrol Rafinare are ca actionar majoritar The Rompetrol Group NV, cu sediul in Olanda.

Alaturi de aceasta companie, din grupul controlat de Patriciu mai fac parte companiile Rompetrol SA, Rompetrol Rafinare SA, Rompetrol Petrochemicals SRL, Rompetrol Downstream SA, Romoil SA, Rompetrol Logistics SA, Rompetrol Well Services SA, Rominserv SA, Ecomaster-Servicii Ecologice SA, Palplast SA, Rompetrol Moldova si Rompetrol Bulgaria.