Zeci de ziaristi pazesc tipografia "RL" pentru a impiedica inlocuirea paginilor de dezvaluiri. Redactorii cotidianului si cei angajati de Klaus Overbeck se infrunta noapte de noapte cu scopul de a-si tipari propria versiune. Intr-un comunicat de presa remis ziaristilor de Overbeck, acesta il ameninta cu puscaria pe Bacanu.

Actuala conducere a cotidianului "Romania libera" si reprezentantii grupul WAZ, actionarul majoritar al ziarului, au organizat in cursul zilei de ieri doua conferinte de presa prin care s-au acuzat de incalcari flagrante ale legii si de tentativa de subjugarea a cotidianului in folos personal.

Replicile dure lansate de ambele tabere au venit dupa ce, cu o seara in urma, peste o suta de ziaristi din ambele tabere au incercat sa obtina controlul asupra tipografiei.

Din relatarile jurnalistilor si ale reprezentantilor patronatului, a reiesit ca in cursul serii de joi, dupa ce ziarul editat de ziaristii de la "RL" a fost trimis in tipografie, mai multi membri ai grupului condus de Klaus Overbeck au sosit acolo cu scopul de a modifica paginile 1, 2 si 3, acolo unde erau publicate dezvaluirile.

Dupa cateva minute, aproape 70 de ziaristi au sosit la tipografie pentru a-si proteja articolele. In cele din urma, tipografii au decis sa ignore deciziile lui Overbeck si sa bage in cerneala varianta redactata de oamenii lui Bacanu.

Bacanu: "Overbeck ne considera o tara bananiera"

In cursul diminetii de ieri, actuala conducere a "RL" a organizat o conferinta de presa in care Petre Mihai Bacanu si conducerea redactionala au afirmat ca echipa cotidianului Romania libera a contestat la Registrul Comertului legalitatea intrunirii Adunarii Generale a Actionarilor, in urma careia a fost ales un nou Consiliu de Administratie al societatii "R", cu Klaus Overbeck presedinte.

Bacanu a mai spus ca orice Adunare Generala a Actionarilor trebuie convocata de el. Prin urmare, pentru ca joi a refuzat sa participe la intrunire, considerand-o ilegala, nu recunoaste nici noul CA. El a adaugat ca echipa redactionala se va conforma deciziei Registrului Comertului, oricare ar fi aceasta. "Daca ei vor castiga, noi ne vom retrage.

Echipa ma tot indeamna la fel de fel de proiecte, dar nu stiu daca mai am putere. In orice caz, trebuie sa fiu solidar cu intreaga echipa", a declarat Petre Mihai Bacanu. El a sustinut ca, inca din luna martie, a solicitat actionarului majoritar, societatea germana WAZ Balkan, convocarea Adunarii Generale a Actionarilor, si nu intrunirea Consiliului de Administratie.

Bacanu a mai spus ca ar convoca-o personal, dar nu in conditii de forta. El a adaugat ca Overbeck a actionat in forta si a compus o scrisoare catre salariati, in care mentiona ca, incepand de joi, el va asigura conducerea societatii, desi nu are un inscris oficial de la Registrul Comertului, care sa ateste faptul ca face parte din CA.

"Nu are habar de lege, ne considera o tara bananiera si crede ca poate sa faca orice. (...) Pana acum, (n.red. Overbeck ) nu a avut nici un fel de imputernicire din partea partii germane. Acest Consiliu de Administratie fantoma nu este inscris in evidentele societatii, deci noi vom continua sa aparem in formula cunoscuta", a mai spus Bacanu.

Actualul presedinte al CA al societatii R, Bacanu, a exclus faptul ca grupul WAZ ar fi dorit schimbarea CA din motive financiare, sustinand ca ziarul este rentabil si ca in spatele acestei decizii stau motive politice. Potrivit lui Bacanu, presiunile s-au intensificat o data cu apropierea campaniei electorale.

Petre Mihai Bacanu a precizat ca Romania Libera este inregistrata la OSIM, marca apartinand societatii "R" SA.

Cine esti, domnule Overbeck?

Declaratia lui Bacanu potrivit careia Klaus Overberck nu a avut nici o imputernicire din partea germanilor de la WAZ este mult mai grava, deoarece nici macar in cursul zilei de ieri Overbeck nu putea proba cu vreun act legal cine este si de ce sustine ca se afla la conducerea CA-ului societatii "R".

Intrebat in conferinta de presa pe care a organizat-o daca poate demonstra in vreun mod legal ca detine imputernicire din partea grupului WAZ, Klasu Overbeck a incercat, in prima faza, sa evite un raspuns direct. Presat de jurnalisti, acesta a replicat ca a fost ales de AGA si aceasta numire reprezinta actul sau de "identificare".

Pentru ca totusi a sesizat ca a evitat pentru a doua oara sa raspunda direct la intrebare, Overbeck a recunoscut pana la urma: "Nu o am la mine. Sunt angajat al WAZ". Din pacate, nici acest lucru nu l-a putut proba deoarece nu detinea nici o legitimatie in acest sens.

Intrebat in aceste conditii care este dovada legalitatii masurilor luate cu privire la inlocuirea echipei redactionale a ziarului, Overbeck a sustinut ca totul este perfect legal dar ca nu are actele la el, fiind anexate la procesul verbal al AGA.

Totusi, Overbeck a recunoscut ca a incalcat legea, mai precis statutul societatii care prevede ca numai presedintele CA poate convoca AGA sau in cel mai rau caz un imputernicit al acestuia. Astfel, AGA de joi a fost convocata, potrivit lui Overbeck, de catre Andrew Cameron, fost membru al Consiliului de Administratie.

"AGA ar fi trebuit convocata de Petre Mihai Bacanu, care avea aceasta obligatie. Dar, incepand din februarie, cand domnului Bacanu i-a expirat mandatul de presedinte al CA, noi i-am cerut de mai multe ori acest lucru si in permanenta a amanat", a precizat Overbeck.

Prin urmare, ultimele evenimente creeaza urmatorul tablou: din februarie si pana acum patronatul de la WAZ a acceptat ca ziarul sa fie condus de P.M.

Bacanu in ciuda faptului ca ii expirase mandatul, deci a existat o acceptare tacita, dar brusc, inainte cu doua zile de inceperea campaniei electorale, un anume Overbeck care nu avea imputernicire de la WAZ si nici un document legal care sa-l imputerniceasca sa i-a decizii a organizat o intrunire a actionarilor si a destituit, in aceeasi zi, toata conducerea executiva si redactionala a

cotidianului.

Amenintari cu puscaria

Intr-o nota remisa presei de catre angajatii lui Overbeck, dar care nu este semnata sau stampilata, se arata ca "WAZ nu a invocat pana in prezent faptul ca neconvocarea Adunarii generale de catre administrator constituie infractiunea prevazuta la art.269 alin.1 pct.2 din Legea 31/1990 (...) si nu a convocat AGA, desi stia ca societatea functioneaza fara administrator in functie.

WAZ a participat la Adunarea generala convocata de administratorul Andrew Cameron in data de 27.10.2004, prima convocare si 28.10.2004 a doua convocare".

In opinia partii germane, scopul actiunii lui Bacanu nu este acela de a proteja ideile si linia combativa a ziarului, ci unul pecuniar: "Conflictul de la Romania Libera are ca substrat neonorarea de catre grupul WAZ a ofertei de vanzare a actiunilor domnului Petre Mihai Bacanu. In luna iulie 2004, domnul Bacanu a facut o oferta de vanzare a actiunilor sale la un pret total de aproximativ 8.700.

000 euro. Toata presiunea creata asupra grupului WAZ este consecinta faptului ca grupul WAZ nu a acceptat sa cumpere aceste actiuni".

Klaus Overbeck a sustinut ieri ca nu intentioneaza sa transforme ziarul "Romania libera" intr-un tabloid si nu are nici o legatura cu Partidul Social Democrat.