Amenintarile lui Bin Laden au readus lupta antiterorista in prim-planul disputei dintre candidatii la alegerile prezidentiale din SUA, chiar daca era de asteptat ca, in ultimele ore ale campaniei electorale, agenda interna sa fie dominanta.

Aflat in Florida, actualul presedinte, George Bush, a cerut tuturor americanilor, chiar si democratilor nemultumiti de faptul ca partidul lor a "inclinat prea mult spre stanga anul acesta", sa-l voteze pentru a asigura in continuare securitatea Americii.

La randul sau, John Kerry, aflat in avion intre doua state-cheie, a declarat ca el este acela care va face tara mai sigura, dupa ce anterior se declarase "scandalizat" de aparitia lui Bin Laden in acest moment al campaniei electorale. Totusi, analistii arata ca interventia televizata a inamicului nr. 1 al Americii nu a dus la diferente in sondaje.

Media zecilor de sondaje efectuate numai in ultima saptamana il plaseaza pe Bush in frunte, cu 48%, in vreme ce Kerry are 46%, iar "eternul candidat", Ralph Nader - 1%. Circa 5-6% dintre cei care vor sa se duca la vot sunt indecisi. In ciuda optimismului oficial, fiecare candidat declarandu-se invingator sigur, inca din seara de maine, echipele lor de campanie se pregatesc pentru ce e mai rau.

Pentru ca nici un candidat nu reuseste sa se detaseze dincolo de marja de eroare, republicanii si democratii si-au constituit echipe de avocati care sa fie gata sa conteste orice neregularitati observate in alegeri. Potrivit Associated Press, Partidul Democrat are deja 10.

000 de avocati mobilizati in toata tara, dintre care 2000 numai in Florida, iar republicanii pot conta pe circa 8500 de avocati. Batalia juridica pentru ca fiecare vot sa fie considerat valid va fi extrem de dura.

Cu cateva ore inaintea alegerilor, cotidianul Washington Post constata ca America sufera de "sindromul anxietatii preelectorale", ce se manifesta printr-o nervozitate si incrancenare fara precedent a alegatorilor si a actorilor politici, fiecare parte prezentand ca o tragedie alegerea celuilalt candidat.

Pentru republicani, alegerea lui Kerry ar deschide perspectiva unei politici sovaielnice in lupta antiterorista si ar pregati calea candidaturii pentru Hillary Clinton. Pentru democrati, infrangerea favoritului lor ar duce la un razboi fara sfarsit si ar intoarce economia la "feudalism".

Presa americana arata ca aceasta tensiune resimtita de public va spori afluenta la urne, unde sunt asteptati intre 118 si 121 de milioane de alegatori, fata de 106 milioane in 2000.

Pana la terminarea numararii oficiale a voturilor, nu se va sti daca noii alegatori, absenti la alte scrutine, vor fi tinerii, in genere ostili lui Bush, sau conservatorii, care se vor mobiliza pentru a contracara pericolul pe care il vad in Kerry.

In ultimele ore ale campaniei, atentia analistilor si a celor doua echipe competitoare va fi atintita asupra statelor Florida, unde riscul neregularitatilor este cel mai ridicat, si Ohio, statul cel mai puternic lovit de recesiunea economica.

Din 1964, nici un candidat nu a ajuns la Casa Alba fara sa fi castigat acest ultim stat, iar nici un republican nu a castigat vreodata alegerile, daca a pierdut acolo.