La numai 19 ani, Adrian Mutu parasea fotbalul romanesc, fiind transferat la formatia italiana Inter Milano. Milanezii l-au imprumutat la Hellas Verona, pentru care a marcat 12 goluri in sezonul 2001/2002, dar punctul culminant l-a atins la AC Parma (17 goluri in 31 de meciuri jucate in 2002/2003).

In vara anului 2003, “Briliantul” a devenit cel mai scump jucator roman din toate timpurile, fiind achizitionat de Chelsea pentru 23 de milioane de euro.

Conflictul cu Mourinho

Venirea portughezului Jose Mourinho pe banca tehnica a echipei Chelsea a insemnat inceputul sfirsitului pentru Adrian Mutu. Conflictul dintre antrenor si jucator a mocnit citeva luni, dar a degenerat in cele din urma intr-un scandal de proportii, care a culminat cu depistarea pozitiva a fotbalistului roman, la inceputul lunii octombrie.

Mourinho a declarat ca il banuia de mai mult timp pe Mutu ca foloseste droguri si de aceea a comandat un test antidoping. Desi initial a negat ca a consumat vreodata droguri, Mutu a recunoscut in cele din urma ca a gresit, sustinind insa ca a luat o substanta pentru imbunatatirea performantelor sexuale.

Petreceri si femei

Decaderea lui Mutu a inceput cu divortul de Alexandra, pronuntat in 2003. Din acel moment, viata “Briliantului” a fost condimentata cu petreceri, scandaluri si femei frumoase, doua dintre ele fiind Moran Atias, fosta Miss Israel, si Kitty Cepraga.

Alaturi de alti fotbalisti, a fost implicat intr-un scandal sexual, fiind surprins de paparrazzi in apartamentul pornostarului Laura Andresan, care a declarat ulterior pentru tabloidul “The Sun” ca Adi consuma cocaina de aproape un an.

Atacantul roman Adrian Mutu poate respira usurat. Federatia Engleza de Fotbal a fost ieri indulgenta, suspendindu-l pe “Briliant” doar sapte luni, pentru consum de substante interzise, desi unele voci sustineau ca ar fi meritat o pedeapsa de doi ani. In plus, romanul a fost amendat cu suma de 35.000 de euro.

A contat faptul ca Mutu si-a recunoscut greseala si a acceptat neconditionat sa urmeze programul de reabilitare recomandat. Data la care a intrat in vigoare sanctiunea este 25 octombrie, aceasta urmind sa expire pe 18 mai 2005.

Adrian Mutu a ajuns la sediul Federatiei Engleze de Fotbal, din “Soho Square”, in jurul orei 12.30, intrind imediat la audieri.

Imbracat intr-un costum inchis la culoare, cu cravata bleu si camasa alba, atacantul roman a fost insotit de impresarul Victor Becali si de psihologul Peter Kay, cel care i-a fost alaturi jucatorului in ultima luna, sprijinindu-l sa depaseasca momentele dificile aparute dupa izbucnirea scandalului.

Singura bijuterie purtata de “Briliant” era verigheta, ceea ce ar putea indica faptul ca jucatorul s-a impacat cu fosta sa sotie, Alexandra, alaturi de care a petrecut, in Italia, ultimele trei saptamini. Dupa aproximativ trei ore de la inceperea audierii, agitatia in fata federatiei a crescut, numerosii jurnalisti fiind nerabdatori sa afle verdictul.

In “Soho Square”, a venit si politia, care intentiona sa-i imprastie pe ziaristii adunati in fata sediului FA. Verdictul s-a anuntat dupa cinci ore si zece minute de la inceperea audierilor. Mutu a iesit furtunos din sediul federatiei, refuzind dialogul cu armata de jurnalisti.

Comunicatul oficial al federatiei a fost foarte explicit: “Mutu a primit sapte luni, pentru ca a acceptat sa participe la un program de reabilitare. El va plati o amenda de 20.000 de lire sterline (n.r. - 35.000 de euro) si, pe perioada suspendarii, va fi testat in mod regulat. Va fi trimisa o cerere catre FIFA, pentru ca sanctiunea sa fie valabila pe plan international”.

Ce nu are voie sa faca

• Sa joace pentru vreo echipa, indiferent ca meciul e amical sau oficial, pina la 18 mai 2005.

• Sa se pregateasca oficial cu vreo echipa.

• Sa se sustraga de la testele antidoping.

• Sa semneze un nou contract cu un club (conform lui Cristian Bivolaru, specialistul FRF in regulamentele FIFA si UEFA)

Ce are voie sa faca

• Sa stea prin baruri toata noaptea

• Sa participe la orgii sexuale

• Sa trimita SMS-uri prezentatoarelor de televiziune pe care “i se pune pata”, inclusiv Rocsanei Marcu

• Sa schimbe pareri autorizate despre dopaj cu vechiul sau prieten Rica Neaga

• Sa priveasca la televizor meciurile chinuite ale nationalei Romaniei si marsul triumfal al lui Chelsea in Anglia si in Liga Campionilor

• Sa infiinteze fundatii pentru recuperarea narcomanilor

• Sa-si faca si cel de-al 15-lea tatuaj, 14 i-au purtat ghinion

• Sa-si vinda, in tirg, telefonul de 25.000 de euro si ceasul de 40.000 de euro

• Sa-si termine de construit casa din Pipera

• Sa se joace cu fiul sau, Mario

• Sa-l injure pe Mourinho

• Sa se impace cu Ioan Becali

• Sa (re)citeasca romanele lui Dostoievski, cu accent pe “Crima si pedeapsa” si “Idiotul”

Pierde meciul de la Bucuresti cu Olanda

Suspendarea de sapte luni pe care a primit-o aseara Adi Mutu se extinde si asupra meciurilor intertari. Pina in luna mai a anului viitor, cind va expira pedeapsa “Briliantului”, Romania va disputa trei intilniri in preliminariile Cupei Mondiale: cu Armenia (17 noiembrie, la Erevan), cu Olanda (26 martie, la Bucuresti) si cu Macedonia (30 martie, la Skopje).

In cazul unei reveniri spectaculoase - Mutu ar trebui sa semneze imediat un contract cu o echipa si sa-si intre rapid in forma -, el ar putea sa revina printre tricolori la returul cu Olanda, programat pe 4 iunie, la Amsterdam.

Mircea Sandu despre Chelsea: “Neanderthalieni”

Vestea ca Mutu a beneficiat de clementa a provocat suspine de usurare si la FRF. Mircea Sandu, presedintele federatiei, a remis aseara un comunicat in care, printre altele, spune: “FRF saluta probitatea profesionala de care a dat dovada comisia (...). Neindoielnic, internationalul nostru a comis o greseala, pe care, de altfel, a si recunoscut-o”.

Mircea Sandu a venit si cu o propunere: “L-am invitat sa faca deplasarea, alaturi de echipa reprezentativa, la proximul meci pe care-l vom sustine, la Erevan, contra Armeniei”. In final, Nasu’ infiereaza clubul Chelsea: “Orice om care a gresit are dreptul la o a doua sansa.

Si nu ne putem exprima decit satisfactia ca, judecind cazul Mutu in spiritul regulamentului, federatia engleza i-a acordat aceasta sansa. Spre deosebire de clubul Chelsea, care, cum insasi presa engleza a subliniat, a actionat intr-un spirit neanderthalian”.

De ce a beneficiat de clementa

• Pentru ca a recunoscut ca a consumat cocaina si a facut public, prin vocea apropiatilor sai, ca regreta acest lucru. In plus, a acceptat neconditionat sa ia parte la un program de reabilitare.

• Pentru ca federatia engleza a vrut sa transmita un mesaj clar tuturor celor care gresesc: “Recunoasteti si veti fi ajutati!”.

• Pentru ca exemplele precedente i-au fost favorabile. Englezul Rio Ferdinand, fundasul lui Manchester United, a fost suspendat 8 luni, pentru neprezentarea la un control antidoping. Australianul Mark Bosnich, fostul portar al lui Chelsea, a primit pentru aceeasi vina (consum de cocaina) o suspendare de 9 luni, desi a contestat rezultatul testului si n-a lasat impresia ca are remuscari.

• Pentru ca a anuntat ca nu va face apel, indiferent de hotarirea Federatiei Engleze.

• Pentru ca a avut o atitudine decenta, evitind sa faca orice fel de comentariu la adresa clubului sau, chiar si dupa ce a fost concediat.

• Pentru ca a avut sprijinul Asociatiei Fotbalistilor Profesionisti din Anglia, care prin presedintele Gordon Taylor a facut presiuni considerabile pentru o sanctiune cit mai mica. Unul dintre argumentele oficialilor PFA a fost acela ca Mutu a folosit cocaina, care este “un drog de recreere”, si nu o substanta care sa ajute la imbunatatirea performantelor sportive.

• Pentru ca decizia lui Chelsea de a-l concedia l-a transformat pe Mutu din vinovat in victima, in ochii opiniei publice.

• Pentru ca FIFA este, alaturi de Federatia Internationala de Ciclism, singurul for din lumea sportului care are un acord cu Agentia Mondiala Antidoping (WADA), conform caruia sanctiunea minima pentru prima ofensa de dopaj poate fi redusa de la doi ani, cit prevede Codul Mondial Antidoping, la sase luni.

“O noua greseala ii va fi fatala”

Dan Petrescu (antrenor, Sportul): “Cred ca s-a facut dreptate. Mutu va reveni in fotbalul mare. El are un viitor chiar in Anglia, unde acum are patru oferte de la echipe aflate intre primele sase in clasament. Asta dovedeste ca in Anglia ti se ofera intotdeauna a doua sansa”.

Gheorghe Popescu (impresar Mutu): “A fost o zi lunga, dar totul s-a incheiat cu bine. A primit o sanctiune mica. De acum, este important ca Adrian sa poata reveni. A vazut unde a gresit in trecut si este foarte hotarit sa se schimbe. Se poate transfera inainte de expirarea perioadei de suspendare”.

Ionel Ganea (atacant, Romania): “A primit o pedeapsa multumitoare. S-a tinut cont ca e un jucator tinar si a avut probleme personale. Am fost tot timpul alaturi de el, asa cum ar fi trebuit sa procedeze si Giovanni (n.r. - Ioan Becali). Sper ca acest soc sa-l aduca cu picioarele pe pamint. O eventuala noua greseala, ii va fi fatala”.

Dumitru Dragomir (presedinte LPF): “Suspendarea e destul de mare, dar o sa-i prinda bine. Oricum, acum urmeaza pauza de iarna, iar trei luni nu se joaca. Chesea s-a tepuit ca n-a asteptat intii decizia federatiei. Aia crezusera ca Mutu o sa ia doi ani”.

Gordon Taylor (presedinte PFA): “Va cauta acum sa-si repuna cariera pe picioare. Apreciem atitudinea Federatiei Engleze de Fotbal. Am avut parte de o audiere completa si corecta. Adrian a acceptat sanctiunea si si-a recunoscut responsabilitatea inca de la inceput. Ii pare rau si vrea sa-si recapete imaginea”.