Armata franceză a distrus două avioane de război ale guvernului din Coasta de Fildeş, ca replică la un atac lansat impotriva militarilor săi, in urma căruia opt soldaţi francezi au fost ucişi şi alţii 23 au fost răniţi. Atacul a fost lansat de forţele guvernamentale.

Franţa a lovit baza aeriană din capitala Coastei de Fildeş, Yamoussoukro, la scurtă vreme după ce forţele guvernamentale au lansat un raid asupra trupelor franceze de menţienere a păcii din oraşul Bouake.

Surse citate de Agenţia France Press au declarat că atacul lansat de Franţa a fost un răspuns la acţiunile guvernmului.

Forţele guvernamentale ale Coastei de Fildeş inceracă să lovească in rebeli de trei zile.

Purtătorul de cuvant al Naţiunilor Unite pentru Coasta de Fildeş, Victor Nkolo, a declarat că forţe militare din cadrul ONU spun că cele două aparate Sukhoi aparţinand armatei din Coasta de Fildeş au fost distruse de Franţa, după ce avionele au ţintit şi lovit un obiectiv francez".

Un purtător de cuvant militar din Coasta de Fildeş, col. Phillipe Mangou, a confirmat pentru Agenţia France Press că două bombardiere Sukhoi, de producţie rusească, au fost distruse de Franţa pe aeroportul din Yamoussoukro.

Apeluri la pace

Uniunea Africană a cerut atat rebelilor cat şi guvernului din Coasta de Fildeş să dea dovadă de reţinere de la alte violări ale armistiţiului pe care l-au semnat anul trecut, la capătul unui război civil care a divizat ţara.

Nici una din părţi nu a luat insă parte la discuţiile de urgenţă iniţiate de preşedintele Nigeriei, Olusegun Obasanjo, care deţine preşedinţia Uniunii Africane.

Săptămana trecută, rebelii, cunoscuţi sub denumirea de "noile forţe" şi-au retras miniştrii din guvernul de uniune, acuzand armata că se pregăteşte din nou de război.

Ţara a fost complet divizată anul trecut, cand s-a semnat un acord de pace.

10,000 de trupe franceze şi militari ai Naţiunilor Unite au fost desfăşuraţi in Coasta de Fildeş pentru a veghea la respectarea armistiţiului.