Premierul ucrainean, Viktor Ianukovici, a iesit castigator in alegerile prezidentiale, insa opozitia a organizat un mars de proportii pentru a protesta fata de "falsificarile" puterii.

Prezidentialele din Ucraina au fost castigate de premierul pro-rus Viktor Ianukovici, sustinea ieri Biroul Electoral Central, dupa un al doilea tur de scrutin marcat de grave nereguli, semnalate atat de observatorii internationali, cat si de opozitie.

Desi cu doar cateva ore inainte, sondajele realizate la iesirea de la urne relevau ca electoratul ucrainean a votat masiv pentru reprezentantul opozitiei, liberalul Viktor Iuscenko, puterea de la Kiev sustine ca, de fapt, la numararea a peste 98% din voturile exprimate, castigator a iesit Ianukovici, cu 49,58%.

In schimb, Viktor Iuscenko, care in sondajele de opinie facute la iesirea de la urne castigase alegerile cu 58% din voturi, se afla in urma lui Ianukovici cu trei puncte, la numaratoarea oficiala.

PROTEST. Ca si la primul tur de scrutin, din 31 octombrie, cand rezultatele sondajelor la urne au fost inversate de biroul electoral care l-a declarat castigator pe Ianukovici, favoritul presedintelui Kucima si al presedintelui rus Vladimir Putin, Iuscenko s-a autodeclarat castigator. L-au sustinut circa 60.

000 de persoane adunate in Piata Independentei din Kiev, precum si Adunarile Municipale din capitala, Lvov, si Ivano-Frankivsk, care au refuzat sa recunoasca rezultatul oficial.

In vreme ce presedintele rus, Vladimir Putin, aflat in Brazilia, s-a grabit sa il felicite telefonic pe Viktor Ianukovici, comunitatea internationala critica intr-un glas modul de desfasurare a scrutinului din Ucraina.

Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) a estimat, la randul sau, ca scrutinul nu s-a incadrat in cerintele democratiei europene, iar Uniunea Europeana s-a declarat "extrem de preocupata" de rezultatul alegerilor. Statele membre au spus ca vor convoca ambasadorii Ucrainei din capitalele lor, pentru a cere explicatii.

REACTIE

Ministrul roman al Afacerilor Externe (MAE), Mircea Geoana, a declarat ca Romania se asociaza declaratiilor Presedintiei UE referitoare la alegerile prezidentiale din Ucraina si ca MAE va cere clarificari diplomatilor ucraineni acreditati la Bucuresti.

Seful diplomatiei romane a spus ca maniera de desfasurare a alegerilor este cel putin preocupata si ca evolutiile postelectorale denota "o anumita tensiune si neliniste civica". "Este, probabil, momentul cel mai important de la declaratia de independenta a Ucrainei incoace", a spus Geoana.

Intr-un comunicat al MAE se arata ca "in acest moment, in Ucraina e nevoie de maturitate si de un grad inalt de intelegere, aplicare si respectare a regulilor democratice".