Incepand cu 1 ianuarie, romanii vor plati un impozit pe venit sub forma unei cote unice de 16%, iar impozitul pe profitul companiilor va fi redus la acelasi nivel, de la 25% in prezent. In mai putin de o ora, cabinetul Tariceanu a aprobat cea mai importanta masura economico-fiscala cu care Alianta care a castigat alegerile s-a prezentat in campania electorala.

"Aceasta decizie este o prima dovada ca suntem foarte hotarati sa punem in aplicare tot ceea ce am promis. Vrem sa incurajam munca si initiativa privata, iar esenta acestei legi este urmatoarea: un impozit mai mic, deduceri mai mari si castig pentru toate categoriile de angajati", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, imediat dupa aprobarea Ordonantei de urgenta.

El a precizat ca reducerea taxarii este un act de dreptate amanat din considerente politice de catre fosta guvernare. "In nici una dintre variante, cetatenii nu pierd, ci castiga. Dar scopul principal al actului normativ vizeaza si crearea de locuri de munca si accelerarea investitiilor, astfel incat Romania sa devina mai competitiva in perspectiva aderarii la UE", a mai spus Tariceanu.

Recunoscand indirect ca masurile curajoase de reforma fiscala vor produce unele goluri la buget, Tariceanu a precizat ca reducerea impozitelor obliga Fiscul la un efort de a colecta mai bine si mai mult din impozitele existente. "Pregatim un pachet serios de masuri impotriva evazionistilor si a indisciplinei financiare. Sanatatea si educatia nu trebuie sa sufere din acest motiv.

Lumea trebuie sa stie ca banii pentru medicamente si pensii sunt la evazionisti. S-ar putea ca acestea sa fie ultimele sarbatori pe care evazionistii le vor petrece liberi", a spus pe un ton amenintator seful Executivului.

El a adaugat ca pachetul de masuri antievaziune va fi pregatit in perioada urmatoare de catre Ministerul Finantelor, insa nu a intrat in nici un fel de detalii referitoare la natura acestora. De asemenea, premierul nu a oferit amanunte nici despre eventualele taxe si impozite care vor fi majorate, pentru a compensa intr-un fel golul bugetar produs de introducerea cotei unice de 16%.

Surse guvernamentale ne-au declarat ca printre masurile care vor fi luate in acest sens se numara renuntarea la reducerea cu 2 puncte procentuale a CAS-ului, majorarea de la 1,5% la 3% a impozitului pentru microintreprinderi si majorarea impozitului pe dividende pentru persoanele fizice de la 5% la 10%.

Tariceanu a precizat insa ca deducerile suplimentare reprezentand echivalentul a 200 de euro pe an pentru asigurari private de sanatate, de pensii si pentru asigurarea locuintei de domiciliu vor ramane valabile. Interesant este faptul ca, asa cum a reiesit din spusele primului-ministru, introducerea cotei unice este o masura care nu are acordul explicit al FMI.

"Guvernul Romaniei are libertatea de a decide propria politica fiscala. Cred ca este utila colaborarea cu FMI si reprezentantii acestei institutii vor fi pusi la curent cu toate aceste masuri. Fara indoiala ca FMI ne va sustine in stimularea investitiilor si a mediului de afaceri", a mai precizat Tariceanu.

De mentionat ar fi faptul ca, potrivit unor surse guvernamentale, reprezentantul FMI la Bucuresti, Justice Graeme, aflat in vacanta de sarbatori in strainatate, si-a intrerupt brusc concediul si a revenit ieri, in jurul orei 16, la Bucuresti pentru a se consulta cu autoritatile romane asupra oportunitatii introducerii acestei masuri.

Pana in momentul discutiei in sedinta de guvern a actului normativ, nici reprezentantul Fondului si nici ministrul Finantelor sau vreun alt oficial n-au putut confirma daca s-a ajuns la vreo intelegere intre Guvern si FMI pe aceasta tema. Instalarea cabinetului Tariceanu poate fi socotita ca un record de eficienta in utilizarea timpului.

Dupa ce la ora 10, membrii noului guvern au depus juramantul la Palatul Cotroceni, in fata presedintelui Traian Basescu, fiecare proaspat ministru s-a grabit sa isi ia in primire postul si implicit birourile, mai mult sau mai putin goale, ale ministrilor PSD. Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, si-a preluat biroul din Palatul Victoria in jurul orei 13,50.

El a fost intampinat, inca de la intrarea principala, de catre Eugen Bejinariu, fostul premier interimar, si de catre fostul purtator de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe.

Dupa o scurta vizita pe culoarele Palatului Victoria, lui Calin Popescu Tariceanu i-a fost prezentata sala unde se organizau sedintele fostului Executiv, dupa care a fost condus la cabinetul in care obisnuia sa lucreze Adrian Nastase. Tot in acest loc s-a semnat si procesul de predare-primire a gestiunii de la fostul guvern catre noul cabinet.

Inca de la inceputul sedintei de guvern a fost de remarcat faptul ca, desi sedinta s-a desfasurat in aceeasi sala in care aveau loc si sedintele guvernului Nastase, pe mesele ministrilor nu se aflau laptop-urile care au fost achizitionate de catre guvernul Adrian Nastase pentru informatizarea sedintelor de guvern.