articol preluat din Romania Libera

Membru al PD doar de un an si fara a avea experienta parlamentara necesara ceruta de statutul partidului, deputatul Cozmin Gusa nu poate intruni conditiile necesare pentru a ocupa functia de lider al grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor.

La aceasta concluzie au ajuns ieri liderii democrati intruniti in cadrul Biroului Permanent National, acestia constatand ca nici deputatii Roberta Anastase si Petrica Movila nu pot detine vreo functie de conducere la nivelul propriului grup parlamentar.

Pentru a le oferi totusi mai tinerilor colegi parlamentari sansa de a accede la astfel de pozitii, vicepresedintele democrat Vasile Blaga a declarat ca, in viitor, este posibila chiar modificarea statutului PD.

Daca in prezent, pentru a detine o functie in cadrul grupurilor parlamentare, este nevoie de o experienta parlamentara de doi ani, Blaga intentioneaza sa propuna micsorarea la sase luni a acestui termen.

Biroul Permanent al PD a avut insa ieri de dezbatut mai mult in jurul subiectului Gusa. Chiar daca democratii nici macar nu au fixat data alegerilor interne, prietenii lui Gusa au transmis ziaristilor o scrisoare deschisa prin care ii cer acestuia sa reflecteze la posibilitatea de a candida la presedintia PD.

Uitand ca fostul secretar general al PSD le este coleg in PD de mai putin de un an, fostul manechin Roberta Anastase si prezentatoarea de la Circul Globus Lavinia Sandru, impreuna cu alte 15 nume, considera ca "pentru asigurarea continuitatii politicii partidului" ar fi binevenita candidatura lui Gusa.

Mai mult, semnand in numele tuturor, Lavinia i-a trimis lui Gusa o a doua scrisoare, prin care i-a solicitat o intrevedere cu scopul de a-l convinge sa candideze. Numai ca liderii PD nu prea au apreciat acest schimb de corespondenta, mai ales cel cu mass-media. "Tineretea mai joaca uneori feste", a incercat Blaga sa explice initiativa Laviniei Sandru.

El a adaugat ca si ceilalti sustinatori ai lui Gusa, care l-ar sprijini la presedintia PD, au apreciat drept "neeleganta" transmiterea scrisorilor catre presa.

In plus, toti cei care l-au incurajat pe Cozmin Gusa au dovedit ca nu prea cunosc statutul PD, care prevede clar faptul ca pot candida la functia de presedinte doar acei membri cu o vechime de minimum trei ani. Iar Gusa are doar unul.

Punand totul pe seama oboselii postelectorale, Vasile Blaga a anuntat insa ca se are in vedere intentia de a se reduce si aceasta cerinta, astfel ca pe viitor sa poata candida si cei aflati in situatia lui Gusa.

Videanu - posibil candidat la sefia PD

Dupa ce cu o zi in urma Gusa i-a oferit o surpriza in mass-media pe tema concesionarii prin firma Marmosim SA a unor licente de exploatare a marmurei, vicepresedintele Adriean Videanu s-a oferit sa cesioneze toate aceste licente "colegilor politicieni". "Licentele oferite prin hotararea de guvern sunt in conservare de sase ani, timp in care Marmosim a efectuat cheltuieli de mediu.

Nu reprezinta altceva decat o reinnoire. Pentru acestea exista deja acordul Agentiei Nationale de Resurse Minerale, iar hotararea de guvern s-a emis la solicitarea acesteia. Daca era ceva in neregula, ar fi fost folosit de PSD in campania electorala", a explicat Videanu.

Lansat in cursa pentru castigarea Primariei Capitalei, Adriean Videanu ia in considerare chiar posibilitatea de a candida la sefia PD, insa o hotarare va fi luata doar in functie de rezultatele sondajelor. Pana atunci, el considera ca din PD nu trebuie sa plece nimeni. "Sub nici o forma!", a comentat Videanu posibilitatea indepartarii lui Cozmin Gusa din PD.

Un articol de Mihai Ciorcan, Romania Libera - 3 februarie 2005