articol preluat din Cotidianul

Motivul arestarii lui Corneliu Iacobov, fostul patron al rafinariei din Onesti, si a directorului general Toader Gaureanu este o afacere minuscula, fata de prejudiciile de zeci de mii de miliarde constatate la RAFO.

Dupa ce au fost audiati peste 12 ore, Iacobov si Gaureanu au parasit joi seara sediul Parchetului General in catuse, fiind initial retinuti de anchetatori pentru 24 de ore. Au fost transportati imediat la Tribunalul Bucuresti, unde au primit mandate de arestare preventiva pentru 25 de zile.

Pentru a obtine arestarea lor, procurorii au invocat o afacere ilegala de mica amploare, incheiata de cei doi la inceputul anului 2003.

Ei sint acuzati ca in ianuarie 2003, pe vremea cind se aflau la conducerea RAFO, au incheiat doua contracte cu societatea comerciala Metal Euroest SRL din Cimpina, prin care pachetul de actiuni pe care RAFO il detinea la o alta companie, Electrocarbon SA Slatina, si creantele in valoare de 224 de miliarde de lei pe care aceasta societate le avea catre rafinarie au trecut ilegal in proprietatea

Metal Euroest. Prejudiciul adus RAFO prin acest transfer a fost calculat de anchetatori la aproape 700 de miliarde de lei.

PSD mai ca s-ar duce din nou la Parchet

„Catusele astea ale lui Basescu sint. Ce a dat aia va primi inapoi“. O acuzatie si o amenintare, asta a proferat Iacobov in momentul arestarii. Liderii politici au comentat ieri, pentru „Cotidianul“, aceasta afirmatie.

Dan Matei Agathon, secretar executiv al PSD, a fost cel care, pe cind era ministru al Turismului, a participat la inaugurarea hotelului Scandinavia din Mamaia si, cu de la sine putere, a ridicat stabilimentul lui Iacobov de la patru la cinci stele.

„Eu nu stiu daca arestarea este dictata de Traian Basescu si sper sa nu fie asa, dar tare mi-e teama ca este vorba despre exercitarea unei presiuni politice“, a spus Agathon. „Cind te cheama cineva la Parchet si cind tu iti demonstrezi nevinovatia, iar avocatii sustin acelasi lucru cu probe si totusi esti arestat, mai spui si lucruri din astea“, a adaugat fostul premier.

Adrian Nastase, presedinte PSD, vede coincidente: „Dincolo de aspectele legale, coincidenta dintre retinerea lui Iacobov si declaratiile lui Traian Basescu privind coruptia creeaza anumite semne de intrebare. Astfel, Iacobov a devenit un material didactic. Informatia privind arestarea lui Iacobov am primit-o printr-un SMS, la Atena. Pe baza unui SMS mi-e greu sa fac comentarii”.

Purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean, a declarat ieri, referindu-se la arestarea lui Iacobov: „Fiecare este responsabil pentru faptele sale. Este normal ca actul de justitie sa fie infaptuit, dar trebuie sa se porneasca de la prezumtia de nevinovatie.

Insa, dincolo de orice interferenta sau presiune de ordin politic, este un principiu de drept: fiecare este responsabil pentru faptele sale“, a afirmat Corlatean.

Hrebenciuc tace

Corneliu Vadim Tudor a profitat de arestarea lui Iacobov pentru a lovi mai multe tinte deodata: „Eu am deschis primul in Romania cazul RAFO. Insa acesta este doar o parte a mafiei petrolului care e patronata de Dinu Patriciu. Nu Iacobov e vinovatul principal in cazul RAFO, ci Viorel Hrebenciuc.

” Pe 24 ianuarie, cu o zi inainte de a i se prezenta acuzatiile, Iacobov s-a aflat timp de trei ore in sediul PSD, unde vicepresedintele Viorel Hrebenciuc a declarat ca omul de afaceri avea o dilema: „Nu stie daca atacul la adresa sa este politic sau nu“. Hrebenciuc nu a spus daca atunci l-a lamurit pe Iacobov, iar ieri a fost de negasit pentru a comenta arestarea prietenului sau.

Narcis Iordache, Ada Mesesan, Florin Ciornei, COTIDIANUL