Ministrul Afacerilor Externe, Razvan Ungureanu, a anuntat ieri ca vor fi scosi la pensie 19 ambasadori, 10 sefi de misiuni, 5 consuli, 17 diplomati, 15 angajati ai misiunilor Romaniei in strainatate si 23 de angajati cu functii comune din MAE. Trei dintre cei vizati pentru pensionare, fosti parlamentari PSD, au dat in judecata ministerul.

Ministrul Razvan Ungureanu i-a nominalizat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, pe ambasadorii care implinesc conditiile de pensionare. Din totalul de angajati ai MAE vor urma sa fie pensionati 19 ambasadori si 10 sefi de misiuni, 5 consuli, 17 diplomati, 15 angajati ai misiunilor Romaniei in strainatate si 23 de angajati cu functii comune din MAE.

Ambasadorii si sefii de misiuni vizati sunt cei din: Armenia (Niculae Iordache), Canada (Liviu Maior), Columbia (Radu Vasile Urzica), Cuba (Constantin Simirad), Egipt (Marcel Dinu), Franta (Sabin Pop), Indonezia (Gheorghe Savuica), Libia (Ionel Ilie), Lituania (Petru Ioan Cordos), Qatar (Nicolae Ropotean), Senegal (Vlad Galin-Corini), Uzbekistan (Constantin Alexa) si Vietnam (Marin Buhoara).

Ungureanu i-a numit si pe cei din: Austria, Cehia, Croatia, Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Finlanda, Georgia, Grecia, Israel, Liban, Luxemburg, Mexic, Spania, Tunisia, Uruguay. Conditiile de pensionare sunt indeplinite si de seful Misiunii Romaniei pe langa OSCE de la Viena si de seful misiunii Romaniei pe langa UNESCO de la Paris.

In 2005, isi vor incheia totodata mandatul ambasadorii sau sefii misiunilor Romaniei de la Strasbourg si cei ai misiunilor Romaniei de la Bruxelles, pe langa NATO si UE, alaturi de cei din Albania, Chile, Germania, Kazahstan, Olanda, Pakistan, Slovenia, SUA, Thailanda.

Ministrul de Externe a inaintat deja presedintelui Romaniei propuneri de rechemari de la post si de noi numiri, iar acestea vor fi facute publice la momentul semnarii lor de catre seful statului.

MAE a fost dat in judecata

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a fost dat in judecata ieri de catre trei dintre cei zece diplomati rechemati de la post de ministrul Afacerilor Externe.

Cei trei diplomati carora li s-a desfacut contractul de munca sunt Lucia Cornelia Lepadatu, fost deputat PSD de Galati, Sever Mesca, fost deputat PRM trecut la PSD, Virgil Popescu, fost deputat PSD de Dolj.

Ministrul de Externe a hotarat sa-i recheme de la post deoarece a considerat ca numirea lor s-a facut pe motive politice. Ungureanu a precizat ieri ca cei trei nu s-au mai regasit pe listele parlamentare si au considerat ca isi pot gasi un post la una dintre misiunile Romaniei in strainatate, la numai doua sau trei saptamani de la numirea acestora in MAE.

Politizarea facuta de PSD

Ungureanu a subliniat ca predecesorul sau a fost cel care a politizat ministerul, respectiv Mircea Geoana. Aceste masuri de rechemare la post a celor care au un "parcurs mai rapid" in diplomatie nu fac altceva decat sa repuna in drepturi firesti criteriile de competenta profesionala si de moralitate in cadrul MAE.

Sever Mesca fusese numit, in ultimele zile ale mandatului fostului Guvern, ministru consilier la Dublin, in Irlanda. Lucia Cornelia Lepadatu ocupa functia de secretar I la Misiunea Romaniei la Strasbourg, iar Virgil Popescu pe cea de consilier la Misiunea ONU de la Geneva.

Diplomatii vor fi verificati de CNSAS

Reactia ministrului Mihai Razvan Ungureanu a fost de a-i verifica pe diplomati la CNSAS. Seful diplomatiei romane le-a cerut tuturor diplomatilor sa se adreseze CNSAS in perioada urmatoare, pentru a-si face publice eventualele dosare. "Scontez ca un asemenea gest sa contribuie la curatirea atmosferei morale din cadrul MAE", a declarat Mihai Razvan Ungureanu.

Ministrul de Externe doreste sa fie evitate suspiciunile cu privire la legatura dintre functia diplomatica si criteriile de numire in aceasta functie. Ungureanu a subliniat ca eventuala colaborare cu Securitatea in cazul unui diplomat nu atrage, conform legilor in vigoare, sanctionarea pe linie administrativa a acestuia.

Simirad spune ca, oricum, s-a saturat de Cuba

Constantin Simirad, ambasadorul Romaniei in Cuba, a aflat de la cotidianul "Realitatea romaneasca" despre decizia ministrului Ungureanu de a-l rechema de la post. Nu isi va continua cariera politica pentru ca este mult prea murdara. Simirad ne-a declarat ca se va intoarce la Iasi, la viata universitara.

- Domnule Simirad, ati fost informat ca veti fi schimbat din functie?

- Nu, nu, n-am fost informat. Nu, n-am nici o stire in sensul asta. Dar, nici intr-un caz, daca va fi asa, nu voi plange de necaz. Nu sunt legat de postul asta si inteleg ca sunt presiuni. Dar de postul asta nu sunt legat, asa incat nu ma deranjeaza absolut deloc.

- Va pare rau ca plecati din Havana?

- Nu, nu, aici este o clima infernala, platesc cu sanatatea, deci in nici intr-un caz nu sunt atat de afectat cat ar crede unii.

- Ce veti face daca veti veni in Romania? Veti continua in politica?

- Nu, eu sunt profesor universitar si voi continua viata la catedra.

- Veti mai candida la primarie la Iasi?

- Nu, imi voi vedea de treburile mele. Dar nici intr-un caz nu ma tenteaza viata politica. E prea multa murdarie pentru ca sa ma mai tenteze.