Cu toate ca sustine ca nu vrea sa produca o situatie de criza rechemind in bloc „dinozaurii“ de la post, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, intentioneaza sa revolutioneze MAE.

El vrea sa aduca in minister diplomati tineri, carora sa le ofere locuinte de serviciu si salarii mai mari, doreste un sediu nou pentru MAE, precum si citeva zeci de consulate si institute culturale in plus, peste hotare. Suma necesara este insa mult prea mare pentru MAE, care primeste acum 1% din bugetul statului.

Desi a declarat ca nu vrea sa provoace o criza rechemind in bloc „dinozaurii“ de la post, ministrul Mihai Razvan Ungureanu aspira sa declanseze o revolutie in MAE.

Ungureanu vrea sa rastoarne balanta de virsta in rindul angajatilor ministerului, majoritatea peste 45-50 de ani, aducind diplomati tineri, carora le ofera, pentru inceput, 30 de locuinte de serviciu si salarii mai mari de 5-8 milioane, cit primesc in clipa de fata.

Ministrul de Externe mai vrea un sediu nou pentru MAE, reamenajarea spatiilor de lucru dupa standardele europene si gestionarea corespunzatoare a celor 94 de cladiri aflate in proprietatea statului roman in strainatate.

Suma necesara este insa colosala pentru MAE, care primeste acum 1% din bugetul statului, iar surse apropiate guvernului sustin ca, dupa haosul pe care l-a creat in propria institutie, Ungureanu a cazut in dizgratia colegilor.

Ambasadorii in prag de pensie, chemati sigur la vatra

Ungureanu a anuntat ca ambasadorii si consulii care isi incheie mandatul in 2005 si sint in prag de pensie vor fi rechemati, cei care indeplinesc conditiile de pensionare (unii abia numiti, pe ultima suta de metri, de Ion Iliescu) vor reveni si ei in tara, iar cei care-si incheie mandatul fara sa fie pensionabili vor ramine sau nu la post, in functie de caz.

In total, 79 de angajati ai MAE se vor pensiona, 58 cu functie diplomatica sau consulara, dintre care 41 aflati in strainatate (19 ambasadori si 5 consuli).

Desi nu a dat o lista a consulilor, ministrul a lasat sa se inteleaga ca printre ei se va afla si celebrul Tanase Joita. Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca doreste si reducerea numarului de functii de conducere in minister, dar si-a luat nu mai putin de 10 consilieri imediat dupa preluarea portofoliului.