articol preluat din Cotidianul

In conferinta de presa din Biroul Oval, George W. Bush a vorbit despre curcubeu, Moldova si anticoruptie.

„Romania este un aliat special pentru ca impartaseste valorile domniei legii, transparentei democratice, statului de drept, anticoruptiei, iar acest presedinte este un lider special pentru ca si-a reafirmat hotarirea de a respecta aceste valori", a declarat presedintele american George W. Bush in Biroul Oval, dupa intilnirea cu Traian Basescu.

Bush a afirmat ca l-a intrebat pe Basescu cu ce il poate ajuta si ca apreciaza in acelasi timp parerile acestuia, mai ales in privinta Moldovei.

„Este o onoare sa-l pot numi pe acest presedinte un prieten", a spus liderul de la Casa Alba, care a anuntat ca va coopera cu aliatii romani, care „nu trebuie sa mai fie ingrijorati in privinta securitatii lor, pentru ca zilele in care forte exterioare puteau sa-i ameninte au trecut". Bush a evocat, din nou, curcubeul care a aparut pe cerul Bucurestiului in timpul vizitei sale din 2002 in Romania.

Traian Basescu a discutat cu George W. Bush si problema celor 200 de cazuri de adoptii ale unor copii romani, demarate de familii americane si ramase in suspans dupa intrarea in vigoare a moratoriului impus de UE.

Traian Basescu a ajuns la Casa Alba dupa o intilnire prealabila cu vicepresedintele american Dick Cheney, iar dupa intrevederea cu presedintele Bush urma sa discute cu secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, si cu presedintele FMI.

Cu citeva ore inaintea sosirii lui Basescu la Washington, presedintele Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson, a pledat in Senatul american pentru elaborarea unei strategii pentru Marea Neagra.

Oana Popescu, Cotidianul - 10 martie 2005