articol preluat din Evenimentul Zilei

Chiar daca sint pe pozitii diferite in privinta alegerilor anticipate, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu incearca sa stinga tensiunile dintre ei. A venit rindul presedintelui sa spuna ca "relatia cu premierul este excelenta" si ca nominalizarea lui Stolojan nu inseamna ca-l exclude din calcul pe Tariceanu.

"Nu, nu m-a deranjat nimic pentru ca, repet, am vazut transcrierea declaratiilor presedintelui si nu consider ca aceste declaratii sint de natura sa creeze, sa spun, o neintelegere intre presedinte si guvern", a afirmat premierul Calin Popescu-Tariceanu, joi seara, incercind sa lamureasca relatia dintre el si presedintele Traian Basescu.

De altfel, seful statului a fost cel care a mai inmuiat din declaratiile initiale legate de revenirea lui Stolojan. "Pomenirea numelui lui Stolojan ca un element in sprijinul cistigarii unor eventuale alegeri anticipate este un element care nu-l exclude pe Calin Popescu-Tariceanu.

Dimpotriva, Alianta are doi lideri, citi a avut si inainte de alegeri, si va pot spune ca aceasta guvernare, daca vrea sa-si atinga obiectivele, trebuie sa nu fie supusa nici unui compromis. Aceasta guvernare trebuie sa fie curata si puternica", a fost declaratia lui Basescu, la doua zile dupa ce a aruncat pe piata media informatia ca Stolojan este portdrapelul Aliantei.

De altfel, Basescu pare sa-i puna pe picior de egalitate pe Tariceanu si pe Stolojan in Alianta sau chiar in PNL, desi Stolojan nu mai este decit simplu membru in acest partid.

Premierul a prins curaj

Pe de alta parte, dupa ce toate partidele din coalitie i s-au alaturat, Tariceanu a capatat mai mult curaj in a respinge teoria organizarii anticipatelor.

"A vorbi despre anticipate nu face decit sa creeze o senzatie de instabilitate, care poate sa ridice semne de intrebare la nivelul UE si eu cred ca partenerii din UE, atit Comisia, cit si parlamentul, au nevoie sa vada ca in Romania exista stabilitate economica, ca au un guvern care controleaza masinaria, in asa fel incit ea sa functioneze, sa performeze ca sa ne putem atinge aceste obiective", a

spus Tariceanu. In esenta insa, cele patru partide vor incerca, saptamina care urmeaza, sa provoace intilniri la Cotroceni cu Basescu pentru a-si expune nemultumirea fata de subiectul anticipatelor. Ieri, la revenirea in tara, Traian Basescu a refuzat sa spuna daca acestea se vor produce sau nu.

Alina Mihai, Ev. Zilei