Ministerul Justitiei a dat ieri publicitatii raportul de auditare independenta asupra Strategiei Nationale Anticoruptie 2001-2004, realizat de Freedom House Washington la cererea Ministerului Justitiei. Concluzia raportului - institutiile-lance in lupta impotriva coruptiei, Parchetul National Anticoruptie si Ministerul Public, au fost total subordonate politic fostului guvern.

Raportul este deschis de incadrarea Romaniei in contextul regional si de acordarea punctajului pentru nivelul coruptiei din tara, care nu arata o modificare semnificativa fata de anii trecuti. In 2004, Romania a primit 4,50 de puncte pe o scara de la unu la sapte, sapte reprezentind valoarea maxima a coruptiei.

Prestigioasa organizatie americana mentioneaza ca punctajul Romaniei pentru capitolul "stat de drept" nu a evoluat din 1997, tara noastra fiind clasificata la acelasi nivel cu alte tari necandidate la Uniunea Europeana, precum Albania. In ciuda notelor proaste obtinute la aceste capitole, Romania este considerata democratie, fapt dovedit si de schimbarea de guvern de la sfirsitul anului 2004.

PNA, perceput ca institutie subordonata politic PSD

Un capitol important al raportului se refera la lupta anticoruptie a autoritatilor. Cu toate ca in Romania perceptia generala este ca s-au facut pasi importanti in lupta impotriva coruptiei, nu s-au inregistrat rezultate notabile.

Aici intervine evaluarea institutiei create special in acest sens, Parchetul National Anticoruptie (PNA).

La intrebarea "cit de independent este acest PNA?" raspunsul este cit se poate de clar: "Au existat in permanenta indoieli cu privire la independenta PNA, mai ales ca o agentie atit de puternica putea fi folosita, sub control politic, ca un instrument impotriva opozitiei".

Raportul Freedom House mai contine un lucru despre care pina acum s-a vorbit foarte putin in presa, si anume ca procurorul general al PNA, Ioan Amarie, este frate cu deputatul PSD Constantin Amarie. Fundatia americana recomanda modificarea legii care reglementeaza functionarea PNA pentru a se evita situatii de acest gen.

FH sugereaza introducerea conflictului de interese in lege, inclusiv pentru rudele de gradul intii, dar si pentru fostii demnitari cu functii politice. "Jurnalistii de investigatii si reprezentantii societatii civile cu care FH a stat de vorba sint extrem de sceptici, iar PNA este perceput ca institutie care a fost total subordonata politic fostului guvern...

In mod clar, PNA a intimpinat dificultati in rezolvarea acuzatiilor de coruptie in rindul social-democratilor. Situatia este asemanatoare si la Ministerul Public", se mai spune in raportul care contine si un exemplu de ancheta la comanda politica, in speta cazul RAFO.