articol preluat din Ziua

Ministrul Justitiei il considera vinovat pe Ioan Amarie de esecul PNA * Monica Macovei a declarat ca raportul Freedom House ar trebui sa-l puna pe ganduri pe procurorul general al PNA * Parchetul National Anticoruptie a anuntat ca-si va prezenta punctul de vedere asupra auditului FH in fata Consiliului Superior al Magistraturii * La randul sau, Ministerul Public a infirmat unele precizari ale

raportului FH

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a precizat ieri ca procurorul general al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Ioan Amarie, este vinovat de esecul institutiei si ca acesta prefera "sa se ascunda in spatele fustei CSM" in loc sa iasa in public si sa raspunda acuzatiilor din raportul Freedom House.

Macovei sustine ca Amarie este raspunzator de esecul Parchetului National Anticoruptie pentru ca el a condus si conduce aceasta institutie. Monica Macovei a spus, pentru Realitatea TV, ca acele critici din raportul Freedom House ar trebui sa il puna pe ganduri pe Ioan Amarie, care in loc sa se ascunda in spatele fustei CSM, ar trebui sa iasa in public si sa prezinte punctul sau de vedere.

Ministrul Justitiei a refuzat sa precizeze insa daca va propune schimbarea lui Amarie din functia de procuror general al PNA si a declarat ca acesta trebuie sa ia singur o hotarare.

Reamintim ca una dintre cele mai grave probleme care stau in calea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana este starea incerta a capitolului Justitie-Afaceri Interne.

In incercarea de a se evita o situatie neplacuta - ce ar putea duce la amanarea cu un an a integrarii pentru Romania-, UE a sugerat autoritatilor de la Bucuresti un audit independent, ce vizeaza, in principal, institutiile anticoruptie. Oferta cea mai avantajoasa, potrivit ministrului Monica Macovei, a venit din partea Freedom House Washington.

Analiza PNA

In legatura cu raportul organizatiei Freedom House privind auditarea independenta a strategiei anticoruptie 2001-2004, Parchetul National Anticoruptie a anuntat ieri ca "analizeaza cu atentie" auditul urmand sa-si prezinte punctul de vedere Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, PNA arata ca potrivit Constitutiei, CSM este "singurul organism cu autoritate suprema in materie judiciara", iar de aceea PNA isi va prezenta punctul de vedere cu privire la raportul Freedom House membrilor Consiliului.

Reamintim ca raportul Freedom House (FH) a remarcat, printre altele, faptul ca Parchetul National Anticoruptie trebuie reorganizat pentru a fi integrat mai bine in lupta anticoruptie pe ansamblu si pentru a-i imbunatati eficienta.

Totodata, conform FH lista de "persoane notabile" care ar fi trebuit anchetate si nu au fost sau care au intrat in vizorul anchetatorilor doar dupa schimbarea puterii arata ca "si la nivelul controlului PNA trebuie facut ceva".

Botos ataca FH

La randul sau, Ministerul Public (MP) a reactionat ieri in legatura cu raportul Freedom House. Astfel, MP infirma afirmatiile raportului FH potrivit carora procurorul general al Romaniei Ilie Botos ar fi declarat ca "inteaga presa romana poate fi cumparata cu 500 de milioane de dolari".

"In legatura cu pretinsele afirmatii atribuite procurorului general referitoare la posibilitatea presei de a fi cumparata cu o mare suma de bani de catre persoane interesate, facem precizarea ca afirmatia a fost rupta din context si acest fapt poate fi confirmat de inregistrarea audio a declaratiei data de Ilie Botos unor reprezentanti ai Freedom House", arata, intr-un comunicat, Ministerul

Public.

Conform aceluiasi comunicat, discutand cu reprezentantii FH despre cazul RAFO Onesti, procurorul general a sustinut ca exista informatii certe, potrivit carora persoane implicate in acest caz complex au efect un transfer de aproximativ 500 de milioane de dolari din Romania in Statele Unite, bani care urmau sa fie folositi la sustinerea unei campanii mediatice negative in scopul denigrarii

procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si decredibilizarii actiunilor acestora. "De altfel, aceasta pozitie a fost exprimata oficial anterior de catre conducerea Ministerului Public prin comunicatele remise presei in zilele 16, 17 si 25 februarie anul acesta", a conchis Ministerul Public. (G.T.)

Ziua - 19 martie 2005