Andrei Iucinu, care sustine ca este fiul lui Dumitru Tinu, intentioneaza sa participe la Adunarea Generala a Actionarilor societatii "Adevarul", editorul ziarului omonim, pentru a se opune unei eventuale schimbari a Consiliului de Administratie.

Potrivit Mediafax, avocatul Sergiu Andon si Andrei Iucinu au declarat, ieri, ca au de gand sa se implice in conflictul declansat de posibila schimbare a Consiliului de Administratie inainte de expirarea mandatului - de care au aflat din presa.

Lucrurile la Adevarul trebuie privite diferit de alte cazuri din presa, a spus Andon, sustinand ca Adevarul a pornit ca societate comerciala "de la un capital minim si cu ajutorul valorii profesionale a redactorilor". Avocatul a subliniat ca nu este normal sa se ia decizii care afecteaza ziarul pana la terminarea procesului de stabilire a succesiunii lui Dumitru Tinu.

Sergiu Andon si Andrei Iucinu au precizat intr-o scrisoare deschisa adresata Annei-Maria Tinu, ca aceasta va raspunde juridic, civic, patriotic si moral daca Adevarul dispare sau isi pierde importanta.

Ei considera ca presupusa intentie a Annei-Maria Tinu de a schimba, inainte de expirarea mandatului, Consiliul de Administratie este "nestatutara, deci nelegala" si "a creat o tensiune fara precedent in firma, in redactie, in presa romaneasca".

Paternitatea lui Dumitru Tinu asupra lui Andrei Iucinu a constituit obiectul unui proces civil, la Judecatoria sectorului 1, deschis de Andrei Iucinu dupa ce jurnalistul a murit, la inceputul lui 2003, intr-un accident rutier.

Judecatoria sectorului 1 a hotarat, la inceputul lui 2004, ca Andrei este fiul Emiliei Iucinu si al lui Dumitru Tinu, recunoscandu-se astfel paternitatea fostului jurnalist asupra copilului. Avocatii familiei lui Dumitru Tinu au contestat, insa, sentinta la Curtea de Apel Bucuresti. Fiica lui Dumitru Tinu, Anna Maria Tinu, este actionarul principal al cotidianului Adevarul.

Un seism media in pregatire

Presedintele Clubului Roman de Presa (CRP), Cristian Tudor Popescu, a propus ,ieri, la reuniunea Grupului de lucru pentru reglementarea publicitatii de stat ca, la urmatoarea reuniune, sa fie analizata problema reglementarii relatiilor dintre patroni, editori si redactori. "Anul trecut, am avut trei seisme de aceasta natura - Romania Libera, Evenimentul Zilei, Televiziunea Publica.

Anul acesta, avem, deocamdata, unul in pregatire - adica Adevarul. Ce urmeaza - in mod evident, pot fi si altele, pentru ca deja este clar ca e un fenomen repetitiv, care tine de relatia intre patronat si ziaristi si va aparea, maine, la altii", a spus Cristian Tudor Popescu.

Redactorul-sef al cotidianului Adevarul nu a oferit mai multe detalii despre ce se intampla la ziarul "Adevarul", dar a confirmat existenta unei stari de tensiune in redactia ziarului, precum si faptul ca luni va avea loc Adunarea Generala a Actionarilor. Cristian Tudor Popescu a evitat sa precizeze cauzele situatiei create. "Confirm existenta unei stari de tensiune in redactia Adevarul.

Vom vedea ce se va intampla dupa sedinta de luni (Adunarea Generala a Actionarilor - n.r.). Deocamdata, nu vreau sa discut despre cauzele acestei situatii", a declarat Popescu. Presa centrala a relatat in ultimele zile ca ar exista divergente intre actionarul principal al ziarului "Adevarul" si echipa de conducere a publicatiei, ceea ce s-ar putea solda cu plecarea lui Cristian Tudor Popescu.

El a mai adus in discutie promovarea neloiala a unor ziare la unele televiziuni in cazul trusturilor care detin si posturi TV. Popescu a aratat ca daca vrei sa-ti faci un ziar este greu sa-l promovezi pentru ca "sunt dezavantajate acele societati fara televiziuni". (C.S.)

Ziua - 21 martie 2005