Liderii marcanti ai PSD, Ion Iliescu si Adrian Nastase, au sunat goarna in teritoriu si i-au indemnat pe toti membrii partidului sa se mobilizeze si sa lupte cu toate fortele impotriva actualei Puteri. Conducerea centrala a PSD s-a conformat prima sfaturilor date filialelor si incearca tracasarea Guvernului Tariceanu prin doua motiuni simple, una la Senat, cealalta la Camera Deputatilor.

Sub semnatura lui Ion Iliescu si a lui Adrian Nastase, membrii de rand ai PSD din organizatiile locale vor primi o scrisoare in care sunt sfatuiti sa se mobilizeze exemplar impotriva actualei Puteri si sa lupte pentru unitatea partidului in perspectiva congresului din 21-22 aprilie.

In scrisoarea adresata participantilor la adunarile generale si conferintele organizatiilor PSD, premergatoare congresului, se arata, printre altele, ca "reinnoirea mesajului si a ofertei noastre politice este misiunea esentiala a adunarilor si a conferintelor in partid, care trebuie sa se desfasoare intr-un climat democratic, de dezbateri libere si responsabile, intr-o totala transparenta.

Desigur, acest nou mesaj are nevoie de purtatori credibili, prin care sa recastigam increderea cetatenilor". Nastase si Iliescu cer organizatiilor PSD sa aleaga si sa promoveze in fruntea lor "personalitati care au dovedit competenta si performanta politica, loialitate, integritate, personalitati care se bucura de popularitate si de o reputatie nestirbita".

"PSD trebuie sa actioneze cu vigoare, ca partid de opozitie, pentru apararea intereselor majoritatii cetatenilor. Penalizarea greselilor actualei Puteri si prezentarea unor solutii alternative credibile trebuie sa devina rapid principalul nostru element de conduita politica", se mai arata in scrisoarea catre activistii PSD.

Reactie rapida la "centru"

Mesajul adresat filialelor privind mobilizarea totala impotriva "guvernarii de dreapta" a si fost pus in aplicare de conducerea centrala a PSD. Vicepresedintele Mircea Geoana a declarat dupa sedinta de ieri a Delegatiei Permanente a partidului ca PSD va ataca Guvernul Tariceanu prin doua motiuni simple.

Prima se va dezbate la Senat si vizeaza situatia intreruperii subventionarii agriculturii, iar cea de-a doua la Camera Deputatilor si se refera la presiunile actualei puteri asupra alesilor locali, primari si consilieri ai Opozitiei.

De altfel, motiunea de la Camera va fi insotita de o plangere adresata Comisiei Europene si Parlamentului European din partea presedintelui PSD, Adrian Nastase, care va reclama abuzurile la care sunt supusi alesii locali ai partidului.

Pornind de la numirea lui Gheorghe Seculici in functia de vicepremier, Mircea Geoana a aratat, totodata, ca actuala guvernare are tendinta de a face numiri in functie exclusiv pe baza de algoritm politic si pe "relatii de cumetrie".